Categorii

Foa: atentatele şi „erorile despre care nu vorbeşte nimeni”

Atentate„Înţeleg că întrebarea este incomodă, care poate să apară chiar scandaloasă în ziua de după atentatele sângeroase din Bruxelles, dar cred că nu e corect să fie amânată: oare terorismul de astăzi n-a fost măcar în parte provocat de alegerile noastre greşite?”. Marcello Foa, mult timp la „Il Giornale”, unde a ajuns să se ocupe de externe cu Indro Montanelli (şi pe situl căruia continuă să menţină blogul său independent foarte urmărit), este astăzi director al grupului editorial elveţian Corriere del Ticino – Medita Ti şi profesor de comunicare şi jurnalism. Exact în urmă cu zece ani publica o carte apreciată şi iluminantă şi astăzi: „Vrăjitorii ştirii”, dedicată lui „spin doctor”, pentru cum se „fabrică” ştirile în slujba guvernelor. În editorialul publicat astăzi pe „Corriere del Ticino”, intitulat „Oroarea şi erorile despre care nu vorbeşte nimeni” a propus ca întotdeauna o analiză clară despre ceea ce se întâmplă. Vatican Insider l-a intervievat.

Cum se combate terorismul lui ISIS?

„În unicul mod eficace, care nu este, sau nu este numai acela de a mări controalele sau a reduce libertăţile personale. Măsuri care nu se dovedesc eficace, lovesc pe toţi fără deosebire, cu greu îi interceptează pe atentatori, cum demonstrează ceea ce s-a întâmplat la Bruxelles. Unicul mod eficace este în schimb acela de a infiltra celulele teroriste şi de a le controla în mod urmărit”.

Ce puteţi spune despre atitudinea şi despre acţiunile pe care Occidentul le-a pus în aplicare faţă de ţările arabe şi din Orientul Mijlociu în ultimele decenii?

„Înţeleg că întrebarea este incomodă, care poate să apară chiar scandaloasă în ziua de după atentatele sângeroase din Bruxelles, dar cred că nu e corect să fie amânată: oare terorismul de astăzi n-a fost măcar în parte provocat de alegerile noastre greşite? Occidentul duce de cincisprezece ani ceea ce George W. Bush în 2001 a definit «War on terror», război împotriva terorismului. Rezultatele acelui război sunt dezastruoase: lumea este astăzi mult mai puţin sigură faţă de atunci şi fundamentalismul islamic violent în loc să se retragă este tot mai răspândit în lumea arabă. Instabilitatea din Irak, răsturnarea regimurilor care erau prietene ale Occidentului, dezastrul sirian au adus nu zeci sau mii, ci sute de mii de morţi. Au distrus existenţa familiilor şi cei care au supravieţuit s-au trezit fără casă şi fără nimic. Acest climat este humusul cel mai bun pentru a face să crească orice referinţă teroristă fundamentalistă. ISIS este astăzi mai puternic şi mai neliniştitor decât era Al Qaida în urmă cu zece ani”.

De ce este mai puternic ISIS?

„Pentru că se poate baza pe 40-50-60 de mii de militanţi gata să lupte într-un război în numele unei ideologii religioase şi pentru că este înrădăcinat într-un teritoriu situat între Irak şi Siria. Sunt mult mai structuraţi faţă de Al Qaida”.

Se pare că aliaţii din Occidentul de ieri sunt astăzi cei mai răi duşmani ai săi…

„Din păcate jocul alianţelor şi cinismul diplomaţiilor până în urmă cu puţin timp a făcut să fie tolerat şi chiar înarmat ISIS din partea Arabiei Saudite, a Emiratelor, a Turciei. Şi să nu uităm şi de responsabilităţile Statelor Unite. Îmi amintesc ceea ce a spus într-un interviu video pe Fox News în 2014 senatorul John McCain, declarând că are contacte cu ISIS. Au fost formate, susţinute şi antrenate grupuri de rebeli pentru a dărâma regimul lui Assad, aşa cum Bin Laden a fost folosit pentru a lupta URSS în Afganistan. Apoi aceste manevre scapă din mână şi aliaţii subterani de ieri devin cei mai răi duşmani de astăzi”.

Este în desfăşurare o ciocnire frontală între creştinism şi islam?

„Să începem prin a spune că ne aflăm în faţa unei ciocniri interne în lumea musulmană, cu Turcia şi Arabia Saudită care promovează islamul wahabit şi neo-salafit, şi luptă împotriva Iranului şi a islamului şiit. Retorica lui ISIS se bazează mult pe recrutarea de noi militanţi cu mesaje anti-occidentale, însă inima conflictului este intra-islamic. Trebuie să fim foarte atenţi în evaluarea mesajelor direct anti-creştine şi să nu considerăm mereu sigură autenticitatea anumitor video-mesaje. Nu se poate exclude că există şi alte interese în joc în supraevaluarea ameninţării ISIS”.

Roma este în vizor?

„Da, dar nu cred că îndeosebi pentru motive religioase. Trebuie să recunoaştem că, graţie şi experienţei lungi de terorism în anii Şaptezeci, serviciile secrete italiene s-au dovedit printre cele mai bune din lume. Acelaşi lucru nu se poate spune despre alte ţări europene. În toate atentatele din capitalele europene au ieşit la iveală erori macroscopice şi anomalii ruşinoase, până acolo încât rezultatele investigaţiilor au fost secretizate făcând apel la Interesul Naţional”.

Editorialul dumneavoastră se încheie cu o întrebare fără răspuns…

„Da. De fapt, istoria terorismului demonstrează că atentatele au obiective pe termen scurt şi altele pe termen lung. Or, actualmente este evident că se vrea provocarea unui şoc, a rătăcirii, a fricii. ISIS vrea să traumatizeze populaţiile europene. Şi, din păcate, obiectivul a fost atins. Rămâne de înţeles obiectivul pe termen lung…”.

A invada Occidentul şi a transforma Europa într-un stat islamic?

„Totul se poate spune în afară de faptul că aceşti fanatici periculoşi n-ar fi înzestraţi cu inteligenţă, capacitate de planificare şi comunicare. Consider neverosimil că se gândesc cu adevărat să poată instaura un stat islamic în Europa, şi pentru că dacă acesta ar fi scopul ar avea mai mari posibilităţi de succes bazându-se pe o invazie silenţioasă şi paşnică. Pentru moment, cu privire la obiectivul pe termen lung nu găsesc un răspuns. Şi totuşi a răspunde la această întrebare este fundamental pentru a calibra în mod corespunzător răspunsul la oroarea terorismului”.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 23 martie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.