Categorii

Filipine: eliberat preotul ostatic al jihadiştilor la Marawi

Părintele Chito este liber. Biserica filipineză s-a trezit cu o veste bună. În zorii zilei de duminică 17 septembrie, armata din Filipine a reuşit să smulgă din mâinile jihadiştilor care luptă în centrul din Marawi, oraşul de pe insula Mindanao ocupat din 23 mai, pe vicarul de Marawi, Teresito Suganob şi pe un altul dintre ostatici. Confirmând că preotul se simte bine, purtătorul de cuvânt al procesului de pace, Jesus Dureza, a făcut cunoscut că operaţiunile militare din Marawi merg înainte şi armate strânge rândurile pentru a pune capăt acţiunii violente a militarilor din grupul „Maute”, care au jurat fidelitate Statului Islamic.

După ocupaţia armată, începută în urmă cu peste trei luni, şi răspunsul armatei care a asediat oraşul, ultimii jihadişti s-au baricadat în moscheea care este în centrul oraşului şi acolo îi folosesc drept scuturi pe ostatici.

Va găsi vestea bună şi episcopul de Marawi, Edwin De la Pena, în zbor spre Filipine, întorcându-se de la o întâlnire promovată la Roma de Comunitatea „Sfântul Egidiu”. Înainte de a părăsi Italia, episcopul, într-o întâlnire cu Vatican Insider, a exprimat speranţe profunde: „Dumnezeu ştie să scoată binele şi din rău. Aceasta este experienţa noastră astăzi. Între creştini şi musulmani am depăşit prejudecăţile reciproce şi am experimentat umanitatea comună. Evenimentul trist al distrugerii din Marawi a fost oportunitatea pentru a dezvolta compasiune şi milostivire reciprocă”.

Episcopul a scăpat prin minune de sechestrare: aflându-se în vizită pastorală într-o parohie din afara oraşului, a fost reţinut pentru a celebra botezuri şi miruri şi astfel a întârzia sosirea în catedrală, unde au năvălit jihadiştii, sechestrându-l pe părintele Chito şi pe alţii.

Cheia sa de lectură, în faţa distrugerii catedralei sale şi a unui oraş care, aşa cum aminteşte el, „astăzi seamănă cu Alep”, recunoaşte „o mână de Sus care conduce istoria, chiar şi în momentele întunecate şi dureroase”. Şi, în timp ce asediul oraşului Marawi continuă, episcopul De la Pena relatează istorii extraordinare de solidaritate interreligioasă: „Musulmanii au salvat creştini şi, pentru a-i proteja de terorişti, şi-au pus în pericol însăşi viaţa lor. Creştinii în zonele din jurul oraşului Marawi au primit cu braţe deschise pe refugiaţii musulmani fugiţi dintr-un oraş care este 90% islamic. Această atitudine va continua în viitor. O nouă societate, marcată de milostivire, se va renaşte la Marawi din cenuşa acestui eveniment tragic”.

În pofida a toate, speranţele unei încheieri pozitive a evenimentului devin tot mai clare: „Avem ştiri încurajatoare. Armata ne-a garantat că ostaticii nu vor fi trataţi ca «daune colaterale», că se va face totul pentru a-i salva. Şi preşedintele Duterte a spus că moscheea unde se află acum rebelii nu va fi bombardată. În această fază se fac operaţiuni militare chirurgicale. Suntem satisfăcuţi de această abordare. A bombarda un loc de cult islamic ar putea mări ura şi instrumentalizări uşoare ale musulmanilor radicali”.

„Continuă să ne rugăm şi să sperăm. Confraţii noştri răpiţi au în inimă o mare forţă care-i susţine: credinţa şi harul lui Dumnezeu”, continuă De la Pena, afirmând „buna voinţă a liderilor musulmani precul conducătorii de la Islamic Libertation Front. Lucrăm împreună: acest lucru îmbunătăţeşte relaţiile noastre şi îi încurajează pe toţi. Este un semn bun pentru viitorul lui Marawi, care vinde fie de la lideri, fie de la oamenii obişnuiţi: multele speranţe de împărtăşire şi solidaritate fac să sperăm bine pentru viitor”.

În faţa dărâmăturilor catedralei sale nu prevalează descurajarea: „Încă nu am vizitat biserica pentru că, deşi a fost pusă în siguranţă, se află în «zona roşie», încă sub asediu. O vor reconstrui cu ajutorul creştinilor, musulmanilor şi al atâtor donatori internaţionali. Suntem încrezători. Va fi mai frumoasă decât în trecut”, afirmă el.

Este convins de asta şi cardinalul Orlando Quevedo, care a semnat şi el declaraţia intitulată „Un strigăt de pace pentru Mindanao”, promovată de „Sfântul Egidiu”. Viitorul păcii, explică el fiind interpelat de Vatican Insider, „trece prin aprobarea lui Bangasamoro Basic Law”, legea-cadru care instituie o nouă regiune autonomă musulmană în Filipinele de Sud. „Ca Biserică o susţinem şi nutrim speranţe solide ca legea să fie aprobată de congres, deoarece preşedintele Rodrigo Duterte a promis angajarea sa personală în acest sens”.

Cu privire la extremismul armat care înfloreşte în Filipinele de Sud, Quevedo sfâşie un văl: „Evenimentul de la Marawi a scos în evidenţă conexiunea dintre operaţiunile de recrutare ale grupurilor jihadiste şi traficul de droguri. Ideologia radicală prinde pentru că tinerii musulmani, în condiţii de sărăcie şi marginalizare, sunt atraşi de banii pe care, graţie profiturilor din traficul de droguri, grupurile jihadiste pot să-i ofere. În afară de asta, aspiraţiile tinerilor sunt frustrate datorită neaprobării regiunii autonome: aşadar, aceasta este o trecere crucială pentru a scăpa teren de propaganda Califatului şi a construi o pace durabilă. Apoi, acea ideologie a Califatului, legată de gloriile trecute, încă exercită o anumită fascinaţie de tip mitologic. Aprobarea regiunii autonome va fi un pas decisiv pentru a-i convinge pe tinerii musulmani să construiască viitorul lor departe de arme şi de terorism”.

De Paolo Affatato

(După Vatican Insider, 17 septembrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.