Categorii

„Felicitări, Sanctitate. Rafalele de vânt rece nu vor opri primăvara”

papa-episcop-clandestin-chinaLa 17 decembrie este a 80-a aniversare a zilei de naştere a iubitului nostru Papa Francisc. Vreau să-i spun: Sfinte Părinte, lucrezi mult! Isus te iubeşte! Şi te iubim şi noi! Catolicii chinezi te iubesc!

Ziarul China Daily prezintă ştirea unui alt ziar german care a dat lista celor 100 de persoane care au arătat mai multă autoritate încurajatoare în lume şi Papa este pe locul al patrulea. Spun că Papa are o leadership „umilă”, iar Biserica catolică merge spre o direcţie corectă. Din China nu vedem bine tot ceea ce se întâmplă în lume. Însă lucrarea Papei şi a guvernului chinez pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre China şi Sfântul Scaun o vedem bine. De câtva timp ajung la noi veşti bune cu privire la contactele dintre cele două părţi. În afară de asta, vedem că printre dieceze care de mult timp erau fără episcop, acum în sfârşit au avut păstorul lor recunoscut atât de Sfântul Scaun cât şi de Republica Populară Chineză.

Pentru a îmbunătăţi raportul China-Vatican, Biserica din China nu trebuie să rămână „spectatoare”

În urmă cu câţiva ani, profesoara Wang Meixiu, de la Academia Socială de Ştiinţe din China a scris un articol care exprima consideraţii pertinente despre raportul China-Vatican.

„… Chestiunea Bisericii chineze este tema principală pe care încearcă s-o privească şi s-o negocieze în raportul China-Vatican… Pentru aceasta Biserica chineză intră în raportul China-Vatican ca a treilea element… Pentru aceasta raportul China-Vatican este compus din trei elemente: China, Vaticanul şi Biserica chineză… Este un raport trilateral şi nu numai bilateral. Credincioşii din China vor să fie buni cetăţeni şi buni catolici… pentru a trăi ca bun creştin chinez trebuie să înfrunte ceea ce este cerut fie de credinţă fie de legea chineză”.

Nota că problema Bisericii catolice din China este fără îndoială tema principală a contactelor şi negocierilor bilaterale. De aceea, Biserica catolică din China reprezintă în mod inevitabil „a treia parte «invizibilă» la masa tratativelor”. În acest sens – nota profesoara Wang Meixiu – „relaţiile chino-vaticane sunt raporturi trilaterale între China, Sfântul Scaun şi Biserica catolică chineză, şi nu raporturi bilaterale între China şi Sfântul Scaun”. În afară de asta, sublinia că şi catolicii chinezi vor în acelaşi timp să-şi iubească propria ţară şi să-şi urmeze propria credinţă, aspiră să fie atât buni cetăţeni cât şi buni credincioşi. Şi în caz de conflict între preceptele credinţei şi legile laice, nu pot face altceva decât să se mişte în spaţiile disponibile, încercând să le lărgească. Pentru aceste motiv, ceea ce duce spre dialogul dintre China şi Sfântul Scaun este desigur deschiderea spre exterior a Chinei, dar şi speranţa Bisericii din China să trăiască deplina comuniune cu Sfântul Scaun şi cu Biserica universală. Însă, în momentul actual – scria Wang Meixiu în acea lucrare de acum câţiva ani – cvasitotalitatea catolicilor chinezi cu privire la aceste lucruri era „redusă la o tăcere pasivă” şi constituia un soi de „majoritate mută”. Şi totuşi, „tocmai această «majoritate mută» este în centrul disputelor dintre China şi Vatican”.

Eu cred că noi trebuie să dăm contribuţia noastră de a îmbunătăţi lucrurile, nu trebuie să rămânem simpli spectatori. Dacă suntem fervenţi în rugăciunile noastre şi rămânem în credinţa pe care am primit-o, cu viaţa noastră şi cu acţiunile noastre putem să îmbunătăţim şi raportul dintre China şi Vatican. Nu acceptăm lucruri ilicite după stilul „Dong Guanhua” (preotul „clandestin” care spune că a fost hirotonit episcop fără consensul Sfântului Scaun, n.r.) sau alte lucruri ilicite. Isus nu vrea ca noi să mergem împotriva legilor.

Vântul rece nu va reuşi să blocheze venirea primăverii

Ne-am bucurat de faptul că unele dieceze au avut noii lor episcopi, recunoscuţi ca atare atât de Sfântul Scaun cât şi de autorităţile chineze. Am văzut că la unele celebrări de hirotonire era prezent şi un episcop nerecunoscut de Papa. Dar episcopul ilicit a fost cel care a voit înadins să fie prezent la hirotonire? Acest lucru nu trebuie considerat sigur.

Credincioşii chinezi – o spunea şi Wang Meixiu în articolul pe care l-am citat – sunt chemaţi să urmeze propria credinţă după ceea ce învaţă Biserica catolică şi trebuie să respecte şi legea chineză care păzeşte demnitatea şi suveranitatea statului. Este clar că dacă raportul dintre China şi Vatican nu este armonios, un episcop chinez care are „dubla identitate” de cetăţean chinez şi de păstor al Bisericii catolice va fi într-o poziţie incomodă. Aşadar să-i mulţumim lui Dumnezeu că în Biserica din China şi în Biserica universală a rămas vie dorinţa arzătoare de a păstra şi a manifesta comuniunea deplină. Când toţi participă şi îşi dau propria contribuţie, atunci este speranţă. Nu ştim la ce punct este dialogul dintre partea chineză şi partea Sfântului Scaun. Nu ştim cât timp va mai fi necesar. Nu trebuie să ne preocupăm pentru asta. Important este să facem fiecare partea noastră.

În cei şaizeci de ani de raporturi dintre China şi Vatican, precum şi în fazele de îmbunătăţire, s-au petrecut atâtea lucruri nefericite şi au fost pronunţate atâtea cuvinte neplăcute. A-i critica pe alţii este uşor. A fi răstălmăciţi este uşor. Papa este conducătorul, el este „responsabilul”. Când el este răstălmăcit, nu poate merge să se adreseze vreunui avocat. Poate doar să privească la cer.

Noi ne rugăm în fiecare zi pentru Papa. Noi credem că în Biserică acţionează Duhul Sfânt, că Duhul Sfânt îl conduce pe Papa şi îl susţine în luarea deciziilor corespunzătoare. Noi vrem să urmăm orice decizie a Papei.

Adventul urmează să se termine şi vine Crăciunul. Marea iubire a lui Isus Cristos a venit în lume pentru a ne căuta. Iubirea l-a determinat pe Papa Francisc să lucreze în mod concret pentru unitate şi pentru manifestarea comuniunii depline dintre Biserică prezentă în China, Sfântul Scaun şi fraţii din Biserica din întreaga lume.

După Crăciun va fi Anul Nou chinez. Apoi, în ţara noastră, va veni primăvara. Poate că vor mai fi rafale de vânt rece. Dar vântul rece nu va reuşi să oprească venirea primăverii.

De Iosif Wei Jingyi

Episcop „clandestin” de Qiqihar

(După Vatican Insider, 17 decembrie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.