Categorii

Fatima, prevăzut un milion de persoane pentru Papa. Nicio polemică pentru al treilea secret

„Piaţa Sanctuarului poate primi 400 de mii de persoane circa, însă noi, la celebrările Papei, aşteptăm dublul, 800 de mii, şi probabil vom ajunge chiar la un milion”. Părintele Nuno Rosário Fernandes, director al departamentului de comunicare al Patriarhiei de Lisabona, relatează marea aşteptare pentru 12 şi 13 mai, când Papa Francisc va veni „ca pelerin” la Fatima pentru centenarul apariţiilor.

La capătul briefingului de prezentare a vizitei papale – unde a intervenit împreună cu Carmo Rodeia, directoarea comunicării de la sanctuarul marian – călugărul vorbeşte despre „o mare bucurie” în dieceza portugheză pentru venirea lui Bergoglio, Papa care încă de la primele momente de pontificat a arătat o profundă evlavie mariană. „Există mult ferment şi dieceza şi Conferinţa episcopală sunt la muncă de mai multe luni. Credincioşii vor veni şi din ţările vecine”, le explică jurnaliştilor.

Nimic nou pentru un centru marian care este ţinta pelerinajelor continue şi care, numai în 2016 a înregistrat peste 5,3 milioane de prezenţe la celebrările de la sanctuar. Cu Francisc un milion de persoane în două zile este aproape asigurat, luându-i în considerare şi pe cei 1500 de reporteri, 200 de preoţi, 71 de episcopi şi 8 cardinali care vor participa la liturghia „sub cerul liber” de sâmbătă 13 mai, cum a afirmat Rodeia. Care a furnizat şi alte numere: 100 de grupuri de pelerini şi 40 de mii sosesc pe jos deja în week-end; mulţi vor veni şi din America Latină (Argentina îndeosebi) urmându-i pe liderii lor invitaţi de preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa şi de premierul António Costa pentru o întâlnire care va urma după călătoria papală.

Dar afluenţa amplă în micul orăşel unde Fecioara în 1917 a apărut este datorată mai ales marelui eveniment al canonizării celor doi pastorinhos, Francisco şi Giancinta Marto, cei doi fraţi analfabeţi care, împreună cu verişoara Lucia Dos Santos, au primit mesajul de la „Doamna” ca să-l răspândească în toată lumea. La ceremonie va fi prezent şi copilul brazilian vindecat în mod miraculos în martie 2013 când avea 6 ani, prin mijlocirea celor doi fericiţi, însoţit de familia sa care – informează tot Carmo Rodeia – va povesti propria experienţă într-o conferinţă de presă la Fatima la 11 mai.

„Această canonizare este un eveniment fără precedent, doi copii devin sfinţi”, comentează părintele Nuno, „sunt un exemplu de sfinţenie pentru noi toţi. Prin mărturia lor putem înţelege că pentru a deveni sfinţi nu trebuie trăită o viaţă întreagă, ci sunt suficienţi puţini ani, se poate începe să fim sfinţi deja la vârstă fragedă. Modul cu care au primit mesajul Sfintei Fecioare Maria, cum l-au trăit şi transmis este exemplul clar al faptului că sfinţenia este ceva la care toţi pot să aspire”.

Un mesaj, cel de la Fatima, de altfel de „actualitate puternică”, afirmă preotul. „Ca în urmă cu o sută de ani, lumea se află în mijlocul echilibrelor internaţionale precare, de aceea sunt necesare invitaţiile la pace, la convertire şi la milostivirea Sfintei Fecioare Maria”. Cu venirea lui Francisc, care merge la sanctuar pe urma predecesorilor, „Biserica desigur confirmă apariţiile – şi nu este un lucru sigur dat fiind că, aşa cum ştim, nu întotdeauna aceste fenomene sunt aprobate cu uşurinţă – dar mai ales confirmă mesajul care reiese din ele”, subliniază Fernandes.

Şi îndepărtează de la pelerinajul papal orice umbră de polemică, în special dacă se referă la nerevelarea sa revelarea parţială a celui de-al treilea secret de la Fatima. Se aminteşte că secretul a fost făcut public de Ioan Paul al II-lea în timpul călătoriei sale din 13 mai în orăşelul portughez în cadrul marelui Jubileu al anului 2000, în timpul căreia a beatificat, printre altele, pe Francisco şi pe Giacinta. Textul secretului a fost citit în acea vreme de cardinalul Angelo Sodano, secretar de stat al Vaticanului. „Este valabil ceea ce deja Biserica a spus”, reafirmă reprezentantul Patriarhiei de Lisabona, „adică tot ceea ce a voit să reveleze sfântul Ioan Paul al II-lea” în trecerea de la al doilea la al treilea mileniu şi „ceea ce a confirmat după aceea cardinalul Joseph Ratzinger, apoi Benedict al XVI-lea. Şi este ceea ce a spus sora Lucia, nu mai este nimic de revelat”.

Cu privire la sora Lucia, părintele Nuno Rosário Fernandes confirmă că a fost recent încheiat procesul diecezan pentru cauza sa de beatificare, acum începe „faza romană” până când şi ultima martoră a apariţiilor va fi ridicată la cinstea altarelor.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 5 mai 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.