Categorii

Farrell la muncă între Vatican, Dublin şi Panama

cardinalul-farrellActivitatea nou-născutului Dicaster dedicat laicilor, familiei şi vieţii a intrat deja în regim deplin. Şi noul prefect, cardinalul american Kevin Farrell, lucrează la câteva dintre întâlnirile internaţionale mai importante aflate deja în calendar: îndeosebi a 9-a Întâlnire Mondială a Familiilor, programată de la 22 la 26 august 2018 la Dublin, în Irlanda, şi apoi Ziua Mondială a Tineretului care se va desfăşura în schimb în Panama în primul trimestru al anului 2019, data definitivă va fi stabilită în curând. Pentru evenimentul dedicat familiilor s-a desfăşurat o întâlnire pregătitoare în Vatican, chiar în sediul Dicasterului, unde o delegaţie a Bisericii irlandeze, condusă de arhiepiscopul de Dublin, Diarmuid Martin, i-a întâlnit pe Farrell şi colaboratorii săi; de altfel nu trebuie uitat că însuşi Farrell este originar chiar din capitala irlandeză, aşadar face parte din acea tradiţie solidă a catolicismului de dincolo de ocean care îşi trage limfa vitală din Irlanda.

Din punctul de vedere al organizării a fost semnat un acord cu care atât Dicasterul din Vatican cât şi arhidieceza s-au angajat să organizeze evenimentul, în afară de asta au fost instituite trei grupuri de lucru, unul pentru elaborarea catehezelor pregătitoare; un altul pentru programarea congresului teologico-pastoral şi în sfârşit al treilea pentru organizarea „Sărbătorii familiilor” în prezenţa Papei.

În al doilea caz, cel al ZMT din 2019, cardinalul a mers personal în Panama, de la 5 la 8 decembrie, pentru o primă serie de colocvii şi întâlniri cu obiectivul de a face constatări la faţa locului şi de a lansa organizarea evenimentului. În ţara centro-americană, Farrell (care era însoţit de preşedintele Fundaţiei „Ioan Paul al II-lea” pentru Tineret, Marcello Bedeschi, organism care are ca obiectiv acela de a contribui la organizarea ZMT) a putut să se confrunte atât cu episcopii cât şi cu grupuri de tineri catolici; şi cu aceştia a tratat diferite teme între care posibilitatea de a invita la marea întâlnire şi tineri care aparţin altor confesiuni; aceasta este o idee care începe să se impună şi care ar constitui o ulterioară lărgire a mesajului şi semnificaţiei ZMT.

Cardinalul a explicat că Papa Francisc a voit să convoace Ziua Mondială a Tineretului în Panama, pentru că „aici – a spus el – a început evanghelizarea continentului”. Şi la rândul său, arhidieceza din capitala ţării mici din America Centrală, a subliniat: „Un fapt important şi istoric care a fost repetat de Farrell în timpul vizitei sale este că în această ţară s-a celebrat pentru prima dată o liturghie pe uscat, şi cu Ziua Mondială a Tineretului va fi oportunitatea, pornind din această ţară care uneşte nordul şi sudul, să se relanseze evanghelizarea în lume”.

„În mod convins – a mai informat arhidieceza – Farrell a spus că a sosita «ora lui Panama», o mică ţară care a fost aleasă de Papa Francisc pentru că Papa consideră că de aici se poate începe să se construiască o adevărată pace în America Centrală”. Pe de altă parte, nu poate fi uitat că Papa Francisc în 2015, poate un pic surprinzător, a numit chiar un cardinal în Panama, José Luis Lacunza Maestrojuan, episcop al diecezei de David.

Aşadar, cardinalul american Farrell, fost episcop de Dallas şi auxiliar de Washington, chemat la jumătatea lunii august de Papa la conducerea noului Dicaster pentru Laici, Familie şi Viaţă, a intrat imediat în activitate.

Între altele, la 21 şi 22 noiembrie, a fost invitat, împreună cu alţi conducători de dicastere, şi la reuniunea pregătitoare a următorului Sinod al Episcopilor dedicat tinerilor, credinţei şi discernământului vocaţional. Farrell, care are aproape 70 de ani, are în urma sa o lungă experienţă, nu numai ca episcop, ci şi – probabil mai ales – în organizarea de evenimente religioase importante şi în gestiunea financiară a diecezelor şi structurilor ecleziale.

De exemplu, în arhidieceza de Washington, unde a fost încardinat în 1984, printre alte funcţii a avut-o pe cea de director al organizaţiilor caritative catolice şi apoi de secretar pentru afacerile financiare. De când a devenit episcop de Dallas, în 2007, a fost membru al consiliului de administraţie al Universităţii Catolice din America, al Papal Foundation, preşedinte al noii evanghelizări a Americii şi moderator episcopal al consiliului pentru gestiunea financiară diecezană. Apoi, la nivel de Conferinţă Episcopală din Statele Unite, tot în domeniul financiar, a avut funcţiile de trezorier; preşedinte al comitetului pentru bilanţ şi finanţe şi preşedinte al comitetului pentru colectele naţionale. Farrell – al cărui frate, Brian, este un episcop şi este secretar al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştinilor – s-a ocupat în decursul anilor şi de comunităţile de latinos în State şi de imigraţie, a nu se uita că dieceza de Dallas se află în acel stat Texas unde tema este deosebit de simţită şi din diferite motive. Cu numirea sa, Biserica nord-americană are din nou un rol de prim plan în Vatican, mai mult într-un Dicaster cheie născut din acea reformă a Curiei care este unul dintre obiectivele pontificatului.

De Francesco Peloso

(După Vatican Insider, 14 decembrie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.