Categorii

„Fără Putin, fără Kiril”. A fost ales primatul noii Biserici ortodoxe ucrainene

Primatul noii Biserici ortodoxe ucrainene autocefale, independentă de patriarhia de Moscova, este mitropolitul Epiphany Dumenko, până acum în fruntea mitropoliei de Pereyaslav şi Bila Tserkva. Membru autoritar şi candidat emblematic susţinut de episcopii din aşa-numita „patriarhie de Kiev”, comunitate eclezială creată de bătrânul mitropolit Filaret şi care până acum câteva luni era considerată ca o entitate schismatică din partea tuturor Bisericilor canonice ale ortodoxiei. Noul primat a fost ales de „Conciliul de Unificare” convocat de patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, şi desfăşurat la Kiev la catedrala „Sfânta Sofia”. Anunţarea alegerii a fost dată mulţimii de mii de ucraineni adunaţi în faţa catedralei de ministrul ucrainean al culturii. După anunţare, noul primat a ieşit din catedrală împreună cu preşedintele ucrainean Petro Poroshenko, cu preşedintele parlamentului ucrainean Andrij Parubij şi cu mitropolitul Emmanuel din Franţa, reprezentantul patriarhiei de Constantinopol.

În intervenţia sa, preşedintele Poroshenko a anunţat crearea „Bisericii ortodoxe locale autocefale din Ucraina”, remarcând că nou Biserică va fi „fără Putin, fără Kiril” (patriarhul de Moscova, nr) dar „cu Dumnezeu şi cu Ucraina”. În prima sa intervenţie adresată mulţimii prezente în piaţă, noul primat Epiphany a mulţumit preşedintelui Poroshenko pentru contribuţia sa la crearea noii comunităţi ecleziale şi a adus omagiu şi mitropolitului Filaret – care s-a proclamat „patriarh de Kiev” în 1995 – definindu-l ca „părinte spiritual al tuturor ucrainenilor”.

La Conciliul de Unificare erau prezenţi 192 de reprezentanţi ai realităţilor ecleziale ortodoxe prezente în Ucraina, inclusiv cei peste 40 de episcopi din auto-proclamata „patriarhie de Kiev” şi doisprezece episcopi din aşa-numita Biserica autocefală ucraineană. Numai doi din cei nouăzeci de episcopi din Biserica ortodoxă ucraineană legată de patriarhia de Moscova au luat parte la adunarea pentru crearea noii Biserici ucrainene independente de jurisdicţia moscovită.

Epiphany, 39 de ani, este născut în regiunea Odessa, a studiat la Academia Ecleziastică din Kiev şi la Facultatea de Filozofie din Atena. A fost hirotoni ieromonah în 2008, pentru a deveni după aceea secretar al patriarhului Filaret, a cărui mână dreaptă a fost considerat până acum. A fost consacrat episcop în 2009 şi a devenit mitropolit în 2013.

Reacţiile patriarhiei de Moscova la alegerea lui Epiphany nu s-au lăsat aşteptate. Protopopul Nicolay Balashov, numărul doi din departamentul pentru relaţiile externe al patriarhiei de Moscova, a definit Conciliul de Unificare ucrainean ca o „adunare necanonică de indivizi, dintre care unii au şi mulţi nu au nici măcar hirotonirea episcopală legitimă, sub conducerea generală a unui laic, şeful statului, şi a unui străin, care nu înţelege nimic din limba locală, care au ales un «ierarh» necanonic ca «primat» şi el necanonic” adăugând că „pentru noi acest eveniment nu înseamnă absolut nimic”.

Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, preşedintele departamentului pentru relaţiile externe al patriarhiei de Moscova, încă înainte de încheierea Conciliului de Unificare ucrainean a afirmat că nicio altă Biserică ortodoxă n-a trimis mesaje acelei adunări locale. Conform lui Hilarion, „planul patriarhului Bartolomeu de a convinge Biserica canonică din Ucraina să participe la crearea unei noi structuri a eşuat” şi episcopatul legat de patriarhia de Moscova, „cu excepţia a doi trădători, a manifestat unanimitate, fermitate şi curaj. Destinul «pseudo-Conciliului» de astăzi este acelaşi al altor întâlniri asemănătoare care au avut loc în istorie. Participanţii săi vor fi şterşi din amintirea istorică a Bisericii, vor fi ca «pleava pe care o spulberă vântul»”.

Patriarhia ecumenică de Constantinopol, cu un comunicat oficial, a exprimat „laudă lui Dumnezeu” şi „mare bucurie şi satisfacţie” pentru „completarea pozitivă a lucrării Conciliului de Unificare, fundament al noii Biserici ortodoxe autocefale din Ucraina”, anunţând şi că patriarhul ecumenic Bartolomeu „a invitat pe Preafericirea Sa Epiphany să concelebreze Dumnezeiasca Liturghie la Fanar în marea sărbătoare de Teofanie”, pentru a-i acorda în acel cadru solemn „Tomos-ul de întemeiere a noii Biserici autocefale surori”.

La 6 ianuarie, pentru a primi Tomos-ul de autocefalie din mâinile lui Bartolomeu, alături de noul primat Epiphany va fi şi preşedintele ucrainean Poroshenko. A anunţat acest lucru el însuşi în intervenţia adresată mulţimii în sărbătoare prezente în faţa catedralei „Sfânta Sofia”. În dimineaţa de sâmbătă 15 decembrie, Poroshenko îndemnase cu tonuri inspirate şi pe participanţii la Conciliul de Unificare. „Mă adresez direct fiecăruia dintre voi” a spus el, amintind membrilor adunării „responsabilitatea colosală care apasă asupra voastră în acest moment. Statul”, a adăugat Poroshenko, „a făcut tot ceea ce putea să facă din partea sa. Acum viitorul Ucrainei, viitorul marii noastre naţiuni, al libertăţii noastre, al statului nostru şi al independenţei noastre spirituale depinde de voi şi numai de voi”.

De Gianni Valente

(După Vatican Insider, 16 decembrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.