Categorii

Familiile catolice din Europa îl întâlnesc pe Papa

La aniversarea a douăzeci de ani de la întemeiere, Federaţia Europeană a Asociaţiilor Familiale Catolice, joia viitoare, 1 iunie, îl întâlneşte pe Papa Francisc: o audienţă privată, centrală pe valoarea familiei şi pe provocările în faţa cărora Europa le pune. Reportaj de Francesca Sabatinenelli:

Asociaţii din 14 ţări europene care o compun, prezentă şi activă la Consiliul Europei, la Conferinţa ONG-urilor internaţionale şi la platforma UE pentru drepturile fundamentale: FAFCE, Federaţia Europeană a Asociaţiilor Familiale Catolice, stinge douăzeci de lumânări la Roma. O aniversare împărţită în trei zile de reflecţie, de întâlniri, care va avea, mai ales, atât de aşteptata audienţă privată cu Papa, de la care FAFCE ia încurajare şi încredere şi căruia Federaţia vrea să-i arate toată recunoştinţa sa, şi pentru Amoris laetitia şi pentru Laudato si’. În ajunul întâlnirii cu Francisc, consacrarea solemnă la Fecioara Maria în sărbătoarea Vizitaţiunii, în Capela Paulină din bazilica „Santa Maria Maggiore”. Nicola Speranza este responsabilul relaţiilor internaţionale din FAFCE:

R.- Faptul însuşi de a fi primiţi în audienţă de Sfântul Părinte este un mare semn de încurajare şi este ceea ce avem nevoie în acest moment, moment în care adesea familia pare să fie considerată aproape o povară, o greutate, şi la nivel politic, nu numai educativ şi cultural. Este şi în centrul acestui pontificat, se vede cum Papa a voit să dea importanţă familiei. Deci mergem la Papa ducându-i experienţa noastră, experienţa mărturiei zilnice a frumuseţii familiei în faţa unei realităţi care adesea, trebuie s-o spunem, se demonstrează ostilă familiei însăşi. Există adesea un discurs anti-european care se dezvoltă, în mod greşit sau pe bună dreptate, dar ceea ce adesea uităm este că aceia care iau deciziile la Bruxelles sau la Strasbourg sunt reprezentanţii statelor şi cei care aleg reprezentanţii statelor suntem noi. De aici importanţa familiilor de a fi conştiente de rolul lor ca actori politici, cu votul in primis şi prin asociaţiile familiale. De exemplu, în Italia există Forumul Asociaţiilor Familiale, care face o mare muncă de conştientizare şi de dialog cu toată clasa politică faţă de tematica iernii demografice, faţă de chestiunea denatalităţii şi faţă de nevoia urgentă pe care o are Italia de a susţine propriile familii.

Î.- Cât de greu este de a transmite mesajul „familie” la instituţiile europene?

R.- Este desigur mult mai dificil. Aş spune aproape că dacă există multe dificultăţi la nivel naţional, aceste dificultăţi sunt de cinci ori mai multe la nivel european, şi pentru că Uniunea Europeană a fost gândită, în gândirea părinţilor fondatori, ca o uniune de pace dar apoi în fapte s-a dezvoltat încet-încet ca o realitate pur economică şi asta împiedică să se facă acel pas mai departe, care permite să ne gândim la Uniunea Europeană, la Europa, ca la o familie de naţiuni. Cam acesta este modelul. Se vorbeşte mereu despre modelul familiei în atâtea chestiuni antropologice, dezbateri uneori foarte ideologice, dar noi ceea ce vrem să facem este să propunem familia ca model, familia ca model al relaţiilor în cadrul statelor dar şi între state. Cam aceasta este propunerea care se concretizează după aceea vorbind de politici serioase în favoarea familiei, dar şi de relaţii între state dacă ne gândim la Europa ca la o familie de familii.

(După Radio Vatican, 29 mai 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.