„Am început marele pelerinaj de douăsprezece zile cu simbolurile Zilei Mondiale a Tineretului atingând cele douăzeci şi trei de dieceze din Polonia. Vrem ca prezența simbolurilor aici în mijlocul nostru să fie un moment foarte important pentru ca, unindu-ne cu Crucea şi cu icoana Sfintei Fecioare Maria, să putem continua spre Lisabona, în vederea întâlnirii […]

„Am început marele pelerinaj de douăsprezece zile cu simbolurile Zilei Mondiale a Tineretului atingând cele douăzeci şi trei de dieceze din Polonia. Vrem ca prezența simbolurilor aici în mijlocul nostru să fie un moment foarte important pentru ca, unindu-ne cu Crucea şi cu icoana Sfintei Fecioare Maria, să putem continua spre Lisabona, în vederea întâlnirii din 2023”. Cuvinte pline de entuziasm cele ale părintelui Mariusz Wilk, director al Oficiului Național pentru Organizarea Zilei Mondiale a Tineretului, care exprimă şi recunoștința tinerilor polonezi în expunerea simbolurilor ZMT pe străzile din ţara natală a sfântului Ioan Paul al II-lea, creatorul evenimentului care reunește tinerii din toată lumea. Crucea a fost donată de pontiful polonez tinerilor în aprilie 1984, după care a urmat întâlnirea ținută la Roma în 1985 pentru Anul Internațional al Tineretului, pentru a ajunge în anul următor la prima ediție a evenimentului. În schimb, în 2003 Wojtyła le-a încredințat o copie a icoanei Salus populi romani.

Este un nou parcurs, care se desfășoară după începutul de la Luanda, în Angola, unde imaginile sacre au rămas de la 9 iulie la 17 august, un semn tangibil de consideraţie faţă de ţara africană atât de îndrăgită de papa polonez. Polonia a găzduit deja două ediții internaționale ale acestei întâlniri a tinerilor: în urmă cu cinci ani, la Cracovia, şi la Częstochowa în 1991. Drumul a început de la Zakopane sâmbăt, 21 august, după cum afirmă Comitetul local organizator al ZMT de la Lisabona, şi, în arcul de zece zile, va străbate diferite locuri, precum Częstochowa (26 august), capitala Varşovia (29 august), Danzica (31 august) încheindu-se în zona Westerplatte la 1 septembrie. Crucea şi icoana Sfintei Fecioare Maria, a explicat directorul Departamentului național al pastoraţiei tinerilor din Conferința Episcopală Portugheză şi coordonator al pelerinajului prin Spania, între 5 septembrie şi 29 octombrie, în timp ce între noiembrie 2021 şi iulie 2023 va atinge cele douăzeci şi unu de dieceze catolice portugheze care le vor găzdui câte o lună fiecare. Tot în Spania, imaginile sacre vor fi prezente cu ocazia întâlnirii europene a tinerilor la Santiago de Compostela, de la 4 la 7 august 2022, în cadrul Anului Sfânt al Sfântului Iacob.

O călătorie care continuă şi care în decursul anilor a adunat numere semnificative: Crucea a călătorit în cinci continente şi a ajuns în aproape nouăzeci de țări, a fost transportată cu avionul, pe jos, cu barca, pe sănii, excavatoare sau tractoare, a străbătut jungla, a vizitat biserici, centre de detenție pentru minori, închisori, școli, universități, spitale, monumente şi centre comerciale. „Este un drum care îi provoacă pe tineri, îi îndeamnă la misiune şi la vestire pentru alți tineri pentru ca ei să transforme propriile comunităţi, cu energie, creativitate şi credinţă”, a subliniat Joaquim Mendes, coordonator general al ZMT Lisabona 2023 pentru zona pastorală şi preşedinte al Comisiei episcopale pentru laici şi familie. „Marea mea speranţă – conclude preotul – este ca acest pelerinaj să poată da o zguduire Bisericii, tinerilor săi, pentru ca să fie semne vii ale lui Isus mai ales pentru cei care trăiesc în periferii”.

De Rosario Capomasi

(După L’Osservatore Romano, 26 august 2021)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu