Categorii

Evanghelizarea Europei: episcopii privesc la viitor

ccee-evanghelizareÎntâlnirea anuală a CCEE, care anul acesta împlineşte patruzeci şi cinci de ani, s-a desfăşurat în Principatul de Monaco la invitaţia arhiepiscopului local, mons. Bernard Barsi.

Lucrările intense şi rodnice s-au desfăşurat într-un climat de consolidată fraternitate şi cu iubire pastorală faţă de popoarele de pe continent. Pornind de la profunda experienţă de unitate experimentată în aceste zile, episcopii au reafirmat angajarea lor de a reflecta asupra căilor care trebuie parcurse astăzi pentru a valoriza diferitele realităţi sociale şi ecleziale. Pe urma anunţării temei următorului Sinod al Episcopilor, preşedinţii au decis să orienteze următoarele etape ale reflecţiei şi ale muncii CCEE îngrijirii pastorale a tinerilor, a credinţei lor şi a discernământului vocaţional.

Adunarea de la Monaco a fost îmbogăţită de întâlnirea cu principele Albert al II-lea, care a primit în audienţă în Palatul Principial pe reprezentanţii episcopatului european.

La Monaco, preşedinţii conferinţelor episcopale au ales noua preşedinţie a CCEE pentru cincinalul 2016-2021. În funcţia de preşedinte a fost ales cardinalul Angelo Bagnasco, arhiepiscop de Genova şi preşedinte al Conferinţei Episcopale Italiene. În funcţia de vicepreşedinţi, cardinalul Vincent Nichols, arhiepiscop de Westminster şi preşedinte al Conferinţei Episcopale din Anglia şi Ţara Galilor, şi arhiepiscopul de Poznan, mons. Stanisław Gądecki, preşedinte al Conferinţei Episcopale Poloneze.

Adunarea plenară le-a mulţumit membrilor fostei preşedinţii, cardinalul Péter Erdö, arhiepiscop de Eszterfom-Budapesta (preşedinte din 2006 până în 2016), şi arhiepiscopul de Scutari-Pült, mons. Angelo Massafra, pentru munca desfăşurată pentru binele Bisericii şi pentru dedicarea în promovarea comuniunii fraterne dintre episcopatele europene.

Printre temele tratate anul acesta: misiunea CCEE în Biserica din Europa; situaţia creştinilor în lume şi în îndeosebi în Ţara Sfântă; raporturile cu Bisericile ortodoxe în lumina recentei întâlniri din Cuba şi a declaraţiei comune a Papei Francisc şi a patriarhului Kiril. La acest schimb au participat şi reprezentanţii oaspeţi ai organismelor ecleziale continentale pentru Africa (SECAM), America Latină (CELAM), Asia (FABC) şi Oceania (FBCO) informând printre altele pe participanţi de provocările Bisericii în continentele lor.

La Nisa, episcopii au mers la memorialul pentru victimele atentatului din 14 iulie 2016 pe Promenade des anglais pentru un scurt moment de rugăciune şi de reculegere.

În cursul întâlnirii au fost ascultate rapoartele comisiilor CCEE. Adunarea a apreciat angajările şi proiectele confirmând propria recunoştinţă şi stimă pentru munca desfăşurată. Apoi episcopii au ascultat rapoartele reprezentanţilor ecleziali care urmăresc activitatea Instituţiilor europene, arătând aprecierea lor faţă de serviciul desfăşurat de nunţiatura apostolică la Bruxelles, de COMECE şi de Misiunea Permanentă a Sfântului Scaun pe lângă Consiliul Europei.

Lucrările s-au încheiat cu adoptarea unui clar şi puternic mesaj de condamnare a persecuţiilor împotriva creştinilor în lume şi a diferitelor forme de intoleranţă sau de discriminare îndurate de creştinii din Europa.

Următoarea Adunare plenară se va desfăşura de la 28 septembrie la 1 octombrie 2017 la Minsk (Bielorusia) la invitaţia arhiepiscopului local, mons. Tadeusz Kondrusiewicz, preşedinte al Conferinţei Episcopale Bieloruse.

(După Zenit, 10 octombrie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.