Categorii

Evanghelia se umple de praf, 80% dintre italieni n-o citeşte

italia-evangheliaÎn casă o au. Şapte italieni din zece, difuzare ca un best seller. Problema e că Evanghelia zace „uitată” în vreun dulap vechi, eventual în pod, sau în cămară, cu paginile prăfuite. De fapt, se pare că persoanele se mulţumesc cu o vagă amintire de la cateheza frecventată în copilărie, să considere textul sacru o „emblemă” a culturii noastre, să-l ţină ca obiect de păstrat. Şi atât. Pentru că 80% declară că n-o citesc „niciodată sau aproape niciodată”. Tragedie pentru tradiţia noastră catolică? Nu total, pentru că există realitatea în contra-tendinţă a tinerilor: jumătate din cei care o au, o citesc.

Spune toate acestea cercetarea făcută de Censis „Evanghelia după italieni”, despre cunoaşterea reală a Sfintelor Scripturi (700 de persoane intervievate). Investigaţia a fost promovată de editura Utet Grandi Opere pentru lansarea „Evangheliile în cultură şi în artă”, ediţie care conţine studii ale monseniorului Bruno Forte, Piero Boitani şi monseniorului Timothy Verdon. Bineînţeles: Evanghelia este un text iubit, căruia italienii îi recunosc o valoare universală. De fapt numai unul din cinci se simte indiferent faţă de Textele Sacre. Ba chiar: pentru 31,8% este unul dintre pilaştrii culturii occidentale. Apoi întocmai şapte din zece – 69,1% – o  au, dar probabil mulţi numai pentru că au primit-o în ocazii ca prima împărtăşanie. Sunt mai ales tinerii între 18 şi 24 de ani.

Este respectată, în sensul că nu este aruncată la curăţeniile de primăvară şi nici în caz de mutare, însă nu se deschide: între cei care au un exemplar, numai 11% o citesc adesea, în timp ce 37,2% uneori. 51,8% dintre cei care o au nu o consultă. Şi dacă se adună cei care o au dar n-o citesc cu aceia care nu o au şi care în mod verosimil n-o răsfoiesc, atunci 66% dintre italieni declară că nu citesc niciodată Evanghelia, 80% dacă se ia în considerare şi răspunsul „rar”.

Numai un cetăţean din cinci ştie să citeze din memorie un text. Fraza cea mai evocată este „Fericiţi cei săraci în duh”, urmată de porunca „să-l iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi”. Ba chiar o treime dintre cei care merg la liturghie nu ştiu să citeze un text. Amintirea prin imagini este mai „încurajatoare” pentru Biserică: 63% afirmă că îşi amintesc măcar una care nu este răstignirea (prea uşor); scena de la ultima cină este cea rămasă mai imprimată, apoi ieslea.

86% îşi amintesc cel puţin un nume al unui evanghelist, dar 46% dintre italieni nu ştie câţi sunt (apropo, sunt patru). În pofida acestor date, legătura italieni-Evanghelie rămâne puternică din punctul de vedere simbolic şi sentimental: 48% afirmă că este o parte esenţială a patrimoniului nostru cultural, 30,9% se simt atinşi în sentimente şi numai 6,7% o percep distantă. Şi, făcând abstracţie de credinţă, mai mult de şase din zece consideră că valorile evanghelice sunt universale.

Apoi, există surpriza tineri. Tinerii demonstrează confidenţă mai mare cu Evanghelia decât persoanele de vârstă mijlocie, la nivel de atenţie care se apropie de cel al bătrânilor: 70% dintre tineri au un exemplar, faţă de 65% din generaţia de mijloc, şi aproape 50% dintre cei care au un exemplar îl citesc, chiar dacă nu des, faţă de 43% al celor de 30-50 de ani. În sfârşit, întrebarea capcană: Bucură-te Marie este conţinută în Evanghelie? Măcar acest lucru italienii îl ştiu (pentru siguranţă: răspunsul corect este nu).

De Domenico Agasso jr.

(După Vatican Insider, 28 octombrie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.