Categorii

„Europa să se întoarcă la spiritul creştin al lui De Gasperi şi Schuman”

Cardinal-Dziwsz„O Uniune Europeană bazată numai pe interesul economic dispare când nu funcţionează economia. Este nevoie de o examinare a conştiinţei. Trebuie să ne întoarcem la spiritul unificării promovat de adevăraţi creştini ca Alcide de Gasperi şi Robert Schuman”. „Îmi doresc ca în zilele Zilei Mondiale a Tineretului (ZMT) mulţi tineri să-şi pună întrebarea vocaţională”. Biserica a primit un „mare dar: continuitatea magisteriului dintre Papa sfântul Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea şi Francisc”. Migranţii? „Este misiunea noastră, fiind creştini, să ne îngrijim de ei. În timp ce autorităţile publice trebuie să gestioneze urgenţele, să asigure refugiaţilor un tratament demn şi solidar şi să evite riscuri de persoane care vor să folosească drumurile spre Europa pentru scopuri periculoase”. La puţine zile de la întâlnirea internaţională de spiritualitate şi cultură pentru tinerii de pe toată planeta, care se va desfăşura de la 26 la 31 iulie la Cracovia, Vatican Insider l-a intervievat pe cardinalul Stanisław Dziwisz, arhiepiscop al oraşului polonez, istoric secretar particular al Papei Wojtyła.

Eminenţă, Ziua Mondială a Tineretului (ZMT) este la uşă: ce aşteptaţi de la zilele din Cracovia?

„Sunt sigur că ZMT de la Cracovia va fi o experienţă de neuitat pentru foarte mulţi tineri care vor veni din toată lumea. Sper foarte mult în această ZMT în oraşul sfântului Ioan Paul al II-lea şi al sfintei Faustina: îi cer Domnului ca mesajul milostivirii divine să coboare în profunzime în sufletele atâtor tineri, fie cei care sunt catolici practicanţi şi care desigur se pot apropia şi mai mult de Isus, ca şi în cei care încă nu cunosc credinţa, pentru ca să poată experimenta în aceste zile harul divin şi să înceapă un drum creştin care să-i ducă la fericire.

Îndeosebi sper ca roadele spirituale ale ZMT să fie deosebit de îmbelşugate în tinerii din Cracovia. Ei vor fi ca amfitrionii celor de vârsta lor, şi asta implică o muncă generoasă de pregătire, de dăruire pentru alţii. Însă acest lucru este răsplătit mereu de Dumnezeu! Apoi îmi doresc ca mulţi tineri să-şi pună întrebarea vocaţională în aceste zile şi dacă Domnul le cere să-l urmeze, să-i spună da. Doresc apoi ca ZMT să fie un moment important pentru reînnoirea spirituală a Cracoviei, a Poloniei şi a tineretului din toată lumea”.

Cât va conta frica terorism? Dumneavoastră vă este frică?

„Cred că la Cracovia nu este frică. Desigur mediul internaţional este zbuciumat, dar nu este prima dată când se organizează o ZMT în circumstanţe dificile: mă gândesc la Toronto 2002 la nouă luni după 11 septembrie. În afară de asta, guvernul polonez a mărit măsurile de securitate. Se poate spune că ZMT 2016 este un eveniment sigur”.

Cum descrieţi pontificatul Papei Francisc? Se poate lega direct cu acela al lui Ioan Paul al II-lea? Mai ales în ce anume?

„Pontificatul lui Francisc este motiv de mare bucurie şi de har pentru toţi. Este evident că Domnul ne trimite multe daruri prin exemplul Papei cu magisteriul său. Noi toţi ne simţim determinaţi să facem mai mult, să-l urmăm pe Cristos mai îndeaproape în fiecare zi. Acest pontificat este legat în mod indisolubil de cel al Papei Benedict al XVI-lea şi de cel al sfântului Ioan Paul al II-lea. Se vede asta în atâtea lucruri, mai ales în mesajul despre Milostivirea lui Dumnezeu. E suficient de amintit enciclica Dives in misericordia a lui Ioan Paul al II-lea şi Deus caritas est a lui Benedict al XVI-lea. Trebuie să fim foarte mulţumiţi şi să-i mulţumim Domnului pentru un dar pe care l-a dăruit Bisericii catolice, care este continuitatea magisteriului”.

Astăzi tema migranţi este de strictă actualitate şi este în centrul atenţiei mediatice în afară de polemica politică, datorită implicaţiilor sociale şi economice dar şi religioase pe care le comportă şi datorită posibilelor legături cu terorismul: dumneavoastră credeţi că trebuie tratată, cu ce puncte ferme?

„Criza migranţilor este una dintre marile probleme ale timpului nostru. Eventual vedem asta în manieră mai neliniştitoare pentru că Europa este implicată în ea prin prim plan, dar probabil este vina noastră dacă nu ne-am dat seama de asta înainte, din cauza egoismului continentului nostru, dat fiind că migraţiile în masă au existat în ultimele decenii, în Africa, în Asia.

Cred că în această privinţă sunt două puncte ferme: persoanele vin înainte de orice. Papa ne aminteşte în mod repetat că toţi au drepturi umane şi că toţi trebuie să fie trataţi ca atare. Este misiunea noastră, fiind creştini, să ne îngrijim de ei, să-i ajutăm, să-i protejăm.

Al doilea punct se referă la autorităţile publice, care trebuie să gestioneze urgenţele publice, şi să gândească pe termen scurt şi lung. Ele sunt cele care trebuie să le asigure refugiaţilor un tratament demn şi solidar şi să se evite riscurile de persoane care vor să folosească oportunitatea pentru a intra în Europa pentru scopuri periculoase. În afară de asta, sunt chemate să rezolve cauza acelor emigraţii: a face în aşa fel încât toţi să poată trăi în propria ţară în pace şi linişte. Nu putem să ne preocupăm de ei numai pentru că vin şi «ne creează» o problemă, ci trebuie să ne angajăm pentru ca să poată înainta în ţara lor, care este ceea ce vrea orice fiinţă umană. Asta cere o angajare internaţională care din nefericire nu se vede”.

Cum vedeţi viitorul Europei? Care sunt sugestiile dumneavoastră în această fază aşa de delicată?

„Europa este în faţa unei răscruci politice, dar nu numai atât. Am văzut asta cu Brexit. Trebuie să facem un pic de examinare a conştiinţei: o uniune bazată numai pe interesul economic dispare când nu funcţionează economia sau se dă mai mult decât se primeşte… Şi mai rău încă atunci când sunt tentative de omogenizare culturală împotriva rădăcinilor creştine ale multor ţări europene. Aceste momente de dificultate ne sugerează să ne întoarcem la spiritul unificării europene, promovat de adevăraţi creştini ca Alcide de Gasperi, Robert Schuman.

În acest sens, îmi amintesc de mesajul lui Ioan Paul al II-lea de la Santiago de Compostella în 1983: „Europa, fii tu însăţi!”. A spus asta foarte bine Francisc în urmă cu câteva luni la Strasbourg: numai întorcându-ne la valorile noastre Europa va putea da o contribuţie valoroasă în primul rând locuitorilor săi, şi apoi restului pământului”.

Ce cuvinte ale Papei Wojtyła aţi folosi îndeosebi pentru tinerii de astăzi?

„Cea mai mare parte a tinerilor care vin la Cracovia pentru ZMT n-au avut posibilitatea să-l cunoască personal. Sper că ei toţi reuniţi în jurul Papei Francisc, prin intermediul credinţei noastre în comuniunea sfinţilor, îl vor întâlni şi pe sfântul Ioan Paul al II-lea. Mi-a fost dat harul de a sta alături de el nu numai la întâlnirile mondiale ale tinerilor, ci şi în timpul călătoriilor sale apostolice în diferite părţi ale lumii. Deci pot da mărturie că el ştia să găsească cuvintele de încurajare pentru tineri şi să înveţe să se ia deciziile înţelepte. Repeta: „Trebuie să cereţi de la voi înşivă, chiar dacă alţii nu ar cere de la voi”. Explica: „Fiecare găseşte în viaţă o dimensiune, misiuni pe care trebuie să le asume şi să le împlinească. O cauză dreaptă, pentru care nu se poate să nu se lupte. Vreo îndatorire, vreo obligaţie, de la care unul nu se poate sustrage. De la care nu este posibil să se dezerteze. În sfârşit – o anumită ordine de adevăruri şi de valori care trebuie ‘menţinute’ şi ‘apărate’: înlăuntrul nostru şi în afara noastră. Da: a apăra pentru sine şi pentru alţii»”.

De Domenico Agasso jr.

(După Vatican Insider, 25 iulie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.