Categorii

„Eu, imam, îi apăr pe creştinii persecutaţi”

imam-crestini„Când creştinii sunt atacaţi merg să le duc întărire şi încerc să opresc violenţele. Terorismul, care ucide creştini şi musulmani, se poate opri dacă nu numai liderii religioşi ci şi statele vor decide împreună să lupte împotriva lui”. Muhammad Abdul Khabir Azad este marele imam de la moscheea Badshahi, moscheea „imperială” din Lahore, în Pakistan, a cincea cea mai mare din lume. Prieten al ministrului catolic pakistanez Shahbaz Batti, asasinat de fundamentalişti, şi promotor al dialogului dintre religii, s-a prezentat mereu în locurile atentatelor pentru a plânge cu victimele şi a cere dreptate. Dar şi pentru a repeta că acela care ucide trădează „adevăratul islam”. A fost de mai multe ori ameninţat pentru această angajare a sa. Imamul este la Assisi pentru întâlnirea promovată de Comunitatea „Sfântul Egidiu” şi în această dimineaţă, în ziua sosirii Papei, intervine la o masă rotundă. L-am intervievat.

În 2013 a fost atacat cartierul creştin de barăci Joseph Colony. Ce s-a întâmplat şi de ce aţi mers acolo?

„Doi prieteni, un creştin şi un musulman, se întâlneau adesea pentru a bea împreună. S-a născut o ceartă şi musulmanul l-a acuzat pe creştin de blasfemie. Un grup de fanatici musulmani a atacat colonia creştină. Poliţia nu reuşea să controleze mulţimea agitată: 178 de case ale creştinilor au fost arse. Am ajuns acolo printre mulţime. Erau fericiţi pentru că ei credeau că îi voi conduce ca să atace alte locuri creştine. În schimb eu am explicat că ceea ce făceau era absolut contrar Coranului. Ne-am rugat şi apoi am cerut tuturor să se întoarcă acasă”.

De ce aţi decis să-i ajutaţi pe creştinii persecutaţi?

„Am învăţat acasă. Tatăl meu, care timp de treizeci de ani a fost marele imam al moscheii Badshaho, de fiecare dată când erau probleme între creştini şi musulmani încerca să remedieze. Când au loc aceste atacuri, noi ne ruşinăm şi ne simţim vinovaţi”.

Pentru ce teroriştii islamici ucid creştini dar şi alţi musulmani în numele lui Dumnezeu?

„Papa a spus cuvinte foarte pozitive: toate religiile vor pacea, dar în toate religiile există persoane problematice. Islamul condamnă aceste acte: în Coran există un verset care spune: a ucide un singur om este ca şi cum s-ar ucide toată omenirea. În predicile mele repet mereu că unui musulman nu-i este permis să fie terorist. Unele persoane interpretează islamul în felul lor declarându-i necredincioşi pe toţi cei care nu sunt de acord cu ei. Pentru aceasta ucid alţi musulmani. În atentatul care a avut loc la Paşti la Lahore, au murit mai mulţi musulmani decât creştini. Era o reacţie la National Action Plan al guvernului împotriva terorismului”.

În Occident este frică. Pentru prima dată în Europa un preot catolic a fost decapitat într-o biserică…

„Un act absolut de condamnat. Trebuie să ne întrebăm care sunt motivele şi cum putem să oprim toate acestea”.

Şi cum răspundeţi dumneavoastră?

„Din păcate social media pot să intoxice minţile tinerilor, făcându-i să creadă că anumite acţiuni sunt o cale pentru paradis. Noi liderii religioşi putem face mult. Dar ar fi important ca ONU, Uniunea Europeană şi Conferinţa Ţărilor Islamice să lucreze împreună pentru a dezrădăcina terorismul şi a rezolva ceea ce se întâmplă în Siria, Irak şi Libia. Dacă aceste probleme continuă în islam, toată omenirea va resimţi asta. Dar aş vrea să vorbesc despre o altă situaţie…”.

Care?

„Situaţia din Kashmir, unde este o lege marţială de nouăzeci de zile, persoanele nu au acces la bunuri de subzistenţă. Comunitatea internaţională nu ia în considerare ceea ce se întâmplă acolo. Au loc cruzimi. Eu aş vrea să aduc la lumină această situaţie. Terorismul, orice formă de terorism, care este la nivel de stat, de persoane şi de comunităţi, noi îl condamnăm”.

Ce părere aveţi despre legea pakistaneză împotriva blasfemiei?

„În sine legea este corectă pentru că cere respectul faţă de toţi profeţii, religiile şi cărţile sacre. Problema este aplicarea sa şi abuzurile care au existat şi pe care cu greu le oprim”.

Când mergeţi la creştinii persecutaţi vă este frică?

„Eu îl rog pe Allah şi mă simt ocrotit. Sunt conştient că orice mi s-ar întâmpla, este destinul meu. Am primit atâtea ameninţări şi când responsabilii au fost arestaţi, poliţia a verificat ca eu eram cu adevărat un obiectiv. Dar se vede că salvatorul meu era mai puternic decât killerii”.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 20 septembrie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.