Categorii

Este viu preotul sechestrat în Nigeria, ieri telefon dat mamei: „Sunt bine”

Este viu şi se simte bine părintele Maurizio Pallù, preotul italian de la Drumul Neocatecumenal sechestrat zilele trecute la Benin City, în sudul Nigeriei. Mama preotului, Laura, afirmă asta după ce a primit, pe la ora 20.00 duminică 15 octombrie, un telefon de la fiul său care o asigura despre condiţiile sale de sănătate şi îi spunea şi că peste câteva zile va fi eliberat de răpitorii săi. Totuşi, aceasta este o ipoteză care încă n-a primit nicio confirmare. Femeia, de aproape 92 de ani, a făcut publică ştirea în timpul unei veghe de rugăciune dedicată preotului şi eliberării sale celebrate, tot aseară, în parohia „Santa Lucia La Sala” în nordul oraşului Firenze.

Părintele Maurizio Pallù, 63 de ani, figură carismatică expresie „de toscan” („toscanaccio”), „fost militant al mişcării tinerilor din 1968” devenit preot de frontieră între Nigeria, Italia, Olanda şi Regatul Unit, este „un misionar de rasă care ar vesti Evanghelia şi pietrelor”, cum afirmă la Vatican Insider părintele Alessandro Tucci, paroh la Signa şi prieten al său de multă vreme, precum şi „frate” al comunităţii sale de referinţă la San Bartolomeo in Tuto. De trei ani este itinerant în Africa aceea care deja îl cunoscuse deja ca laic din 1983 până în 1986 în timpul misiunii la Abuja şi pe care o definea „marea sa iubire”.

Chiar în urmă cu cincisprezece zile, Pallù se întorsese în continentul negru, unde în această vară a invitat cincizeci de italieni, îndeosebi tineri, pentru a desfăşura misiunile pe străzile, în şcolile şi în închisorile din sudul Nigeriei. Însă luna octombrie a fost pentru părintele Maurizio o plecare chinuită: preotul – povesteşte tot Tucci – trăia în lupta interioară dacă să se întoarcă în Africa sau să se stabilească la Firenze pentru a n-o lăsa singură pe mama bătrână. Însă chiar doamna Laura l-a liniştit pe fiul său spunându-i să nu se îngrijoreze pentru ea şi „să meargă şi să vestească Evanghelia”, misiune mult mai importantă decât s-o asiste pe ea. Îndatorire pe care, de altfel, o desfăşoară în aceste zile celelalte femei din comunitatea sa, prietenele şi vecinele care încearcă s-o ferească pe cât posibil de întrebările curioşilor şi jurnaliştilor.

Pallù s-a întors deci în ţara africană agitată în nord de grupuri extremiste, în prima linie plutoanele extremiste din Boko Haram, şi în satele din centru-sudu de criminali care caută bani cu uşurinţă. Pare că tocmai unul dintre aceştia din urmă, înarmat, l-a atacat pe Pallù pe la 13.30, vineri 13 octombrie, în timp ce mergea cu maşina împreună cu alte patru persoane la Benin City, pentru o întâlnire de cateheză. Toţi au fost blocaţi şi tâlhăriţi de puţinii bani pe care-i aveau şi de un computer, numai preotul a fost luat, aşa cum au anunţat diferitele agenţii de presă. Totuşi, surse locale afirmă în aceste ore că împreună cu părintele Maurizio sunt şi alte persoane sechestrate.

Nu era primul atac pe care-l îndura misionarul: deja în februarie 2016 a fost răpit în aceeaşi zonă din Nigeria şi reţinut timp de o zi. Problema s-a rezolvat în mai puţin de 24 de ore graţie autorităţilor locale.

Mai îngrijorătoare este această a doua răpire pentru care s-a activat imediat Unitatea de Criză de la Farnesina, în timp ce Procuratura din Roma a deschis un dosar urmărind delictul de sechestrare pentru scopuri de terorism. În timp ce tratativele pentru a obţine eliberarea continuă cu rezerva maximă pentru a evita incidente de parcurs, pista cea mai probabilă – şi telefonul dat mamei ar putea să fie confirmarea – pare aceea a unei „sechestrări economice” făcută de delincvenţi de acolo obişnuiţi să facă furturi şi răpiri pentru a obţine răscumpărări. În special împotriva preoţilor, aşa cum s-a întâmplat deja în lunile trecute. În special împotriva unui preot „alb” de provenienţă italiană.

Sechestrarea lui Pallù a provocat preocupare puternică din mai mult părţi, începând de la papa Francisc care, prin purtătorul său de cuvânt Greg Burke, a anunţat că se roagă pentru el, apoi vicarul de Roma Angelo De Donatis şi preşedintele CEI, cardinalul Gualtiero Bassetti, care au lansat apeluri pentru eliberarea sa concomitent cu vârfurile din Conferinţa Episcopală Nigeriană. Şi Kiko Argüello, iniţiator al Drumului Neocatecumenal din care face parte preotul, a exprimat apropierea sa telefonând mamei pentru a o încuraja.

În acelaşi timp comunităţile din diferitele parohii în care părintele Maurizio a slujit – de la Scandicci la Harleem, de la Londar la Dragona şi Casal Palocco, în dieceza de Roma –, la vestea răpirii sale, au demarat lanţuri de rugăciune şi au celebrat liturghii pentru acest preot care a făcut din apropierea de cei din urmă şi de cei săraci, mai ales cei africani, scopul oricărei acţiuni a lui pe urma părintelui Daniele Comboni, figura sa de referinţă. Şi care în mai multe ocazii a declarat că este gata „să accepte voinţa lui Dumnezeu în orice formă a sa”, chiar şi aceea a martiriului.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 16 octombrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.