Categorii

Episcopii catolici reafirmă susţinerea proiectului de modificare a Constituţiei României

Referendumul pentru revizuirea Constituţiei, incendiul care a distrus palatul episcopal din Oradea, tinerii şi educaţia au fost câteva dintre temele abordate de episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România în cadrul sesiunii plenare a Conferinţei Episcopilor din România (CER). Adunarea a avut loc la Şumuleu Ciuc, la Centrul Jakab Antal, în zilele de 18-20 septembrie 2018, fiind găzduită de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia. La această sesiune de lucru a participat şi noul episcop de Timişoara, Excelenţa Sa József-Csaba Pál. De asemenea, a participat ca invitat permanent şi episcopul de Chişinău, Excelenţa Sa Anton Coşa.

La deschiderea lucrărilor a luat parte şi nunţiul apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendía, cu care episcopii au discutat în detaliu despre Vizita „ad limina Apostolorum” pe care ierarhii din România şi Republica Moldova o vor face la Roma, în perioada 5-10 noiembrie 2018.

Totodată, episcopii au considerat necesar să transmită un îndemn către preoţii şi credincioşii catolici din România şi toţi oamenii de bunăvoinţă de a participa la Referendumul stabilit în zilele de 6-7 octombrie 2018, pentru modificarea Articolului 48, aliniatul 1, din Constituţia României. Aşa cum spuneau şi în Scrisoarea deschisă din 04.05.2017, Constituţia are menirea de a sta la baza unei legislaţii adecvate în domeniul familiei în care să fie tutelate drepturile fiecăruia şi să fie respectată natura lucrurilor în tradiţia creştină; termenul căsătorie neputând fi utilizat decât pentru a defini realitatea uniunii stabile şi deschise la viaţă dintre un bărbat şi o femeie.

Episcopii au fost informaţi despre starea palatului episcopal al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, după incendiul suferit recent, şi au discutat despre posibilităţile pe care le au la dispoziţie pentru a sprijini refacerea acestuia, manifestând apropierea şi susţinerea faţă de Preasfinţitul Virgil Bercea.

În cadrul sesiunilor de lucru, episcopii au discutat şi unele aspecte referitoare la educaţie, organizarea olimpiadelor de religie catolică în limba română şi maghiară; despre participarea la Sinodul dedicat tinerilor, convocat de papa Francisc, care se va desfăşura în octombrie 2018 la Roma, cu tema „Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional”; despre beatificarea, pe 22 septembrie a.c., la Nisiporeşti (NT), a tinerei Veronica Antal, fecioară martiră, care va deveni astfel o mijlocitoare şi un model de trăire a credinţei şi despre viitoarea beatificare a episcopilor martiri greco-catolici.

Episcopii au stabilit ca următoarea sesiune plenară a CER să se desfăşoare în perioada 7-9 mai 2019, la Bucureşti, găzduită de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti.

Conferinţa Episcopilor din România îi reuneşte pe toţi episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România şi exprimă unitatea Bisericii locale şi comuniunea cu urmaşul lui Petru, Sfântul Părinte. Episcopii catolici din România se întrunesc de două ori pe an în sesiune ordinară, primăvara şi toamna.

Pr. Francisc Ungureanu,
secretar general

* * *

Informaţiile au fost preluate din comunicatul de presă nr. 179 din 20 septembrie 2018, semnat de pr. Francisc Ungureanu, secretar general al Conferinţei Episcopilor din România, instituţie cu următoarele date de contact: Str. Diligenţei, 24, sector 3, 031555-Bucureşti; tel. / fax 031/4361250; e-mail: secretariat@episcopat.ro; www.bisericacatolica.ro.

* * *

Episcopii catolici: Îndemn cu privire la Referendumul din 6-7 octombrie 2018 către preoţii şi credincioşii catolici din România şi toţi oamenii de bunăvoinţă

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.