Categorii

Episcopi chinezi vor putea lua parte la următorul Sinod

Giovanni Battista Yang Xaoting şi Giuseppe Gui Jincai sunt primii doi episcopi catolici care ar putea să ia parte la o adunare generală Sinodului Bisericii catolice.

Wong Zuo’an, actual număr doi din „Frontul Unit” – aşa prezintă surse chineze la Vatican Insider – a fost cel care a comunicat în timpul unei întâlniri cu reprezentanţii Asociaţiei patriotice a catolicilor chinezi şi ai Conferinţei Episcopale numele celor doi episcopi care au primit autorizaţiile necesare să părăsească ţara şi să meargă la Roma în luna octombrie, pentru a participa – cu excepţia surprizelor – la adunarea sinodală din octombrie despre tineri, credinţă şi discernământ vocaţional.

Anterior, Wang Zuo’an este de timp îndelungat director al administraţiei statale pentru probleme religioase (SARA).

Până acum nu s-a întâmplat niciodată ca succesori ai apostolilor care provin din China să poată lua parte la o adunare a instituţiei permanente a Colegiului episcopal al Bisericii catolice constituite de Paul al VI-lea în 1965.

După semnarea acordului provizoriu între Sfântul Scaun cu privire la modalităţile de numire a episcopilor chinezi, participarea a doi reprezentanţi ai episcopatului chinez la Sinodul Episcopilor ar fi un alt semn important că drumul Bisericii începe să meargă pe calea normalităţii, depăşind progresiv multele anomalii care au marcat condiţia catolicismului chinez în ultimii şaptezeci de ani.

Episcopi chinezi au fost invitaţi fără rezultat în 1998, în timpul pontificatului lui Ioan Paul al II-lea (Mattia Duan Yinming şi Giuseppe Xu Zhixuan, episcopi de Wanxian) şi în 2005 în timpul pontificatului lui Benedict al XVI-lea (Antonio Li Duan de Xi’an, Aloysius Jin Luxian de Shanghai, Giuseppe Wei Jingyi de Qiqihar şi Lucas Li Lingfeng de Fengxiang).

Giovanni Battista Yang Xiaoting, 54 de ani, a fost hirotonit preot de Zhouzhi în 1991. A studiat în Italia din 1993 şi a obţinut doctoratul în Sfânta Scriptură la Universitatea Urbaniana în 1999. Din 2000 până în 2002 a continuat studiile în Statele Unite unde a obţinut licenţa în sociologie. A fost numit de papa Benedict al XVI-lea coadiutor de Yan’an în 2006 şi a predat în seminarul din Xi’an din 2002 până când a fost consacrat episcop la 15 iulie 2010 cu mandatul pontifical şi recunoaşterea guvernului. A fost primul preot chinez care a obţinut un doctorat într-o universitate pontificală după anii Şaptezeci din secolul trecut. În martie anul acesta, episcopul Yang a luat parte la Roma la Conferinţa internaţională „Creştinismul în China. Impact, interacţiune şi înculturare”, promovată de Facultatea de Misiologie de la Universitatea Pontificală Gregoriana cu sprijinul lui Yuan Dao Study Center, prezentând o conferinţă despre operele caritative şi sociale ale Bisericii catolice din China.

Giuseppe Guo Jincai, de 50 de ani, născut în Chengde, actual secretar general al Conferinţei Episcopilor Chinezi (organism încă nerecunoscut de Sfântul Scaun) a studiat în seminarul din Hebei până în 1992. A fost hirotonit episcop de Chengde fără mandat pontifical în noiembrie 2010. Hirotonirea episcopală – prima administrată în mod ilegitim din 2006 – a avut loc în pofida protestelor vii ale Sfântului Scaun. La hirotonire au luat parte şi opt episcopi chinezi legitimi, dintre care unii sub presiunea aparatelor locale.

Guo Jincai este unul dintre cei şapte episcopi legitimaţi din punct de vedere canonic şi readmişi în comuniunea deplină de către papa Francisc, în cadrul dialogului care a dus la înţelegerea chinezo-vaticană despre criteriile de selecţie a viitorilor episcopi chinezi.

Dieceza de Chengde a fost întemeiată de fapt în 2010 la inputul guvernului pentru a face să coincidă graniţele circumscripţiei ecleziale cu acelea administrative. Papa a înfiinţat oficial dieceza de Chengde, încardinând-o în sistemul diecezan local ca dieceză „sufragană de Beijing, cu sediul episcopal în catedrala «Isus Bunul Păstor»” în contextul tratativelor care au dus la acordul dintre China şi Sfântul Scaun despre numirea episcopilor.

De Gianni Valente

(După Vatican Insider, 26 septembrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.