Categorii

Episcop filipinez: „Faţă de jihadişti experimentăm iertarea”

Nu este uşor pentru un episcop şi pentru o întreagă comunitate să vadă simbolurile propriei credinţe călcate în picioare şi desacralizate. Este nevoie de o mare dovadă de credinţă pentru a nu pierde pacea şi libertatea în inimă: pericolul este de a cădea în capcana urii sau în dorinţa de răzbunare. Ştie bine asta episcopul Edwin de la Pena, care conduce prelatura catolică de Marawi, în insula Mindanao, în Filipine de Sud, când, înduioşat şi încă şocat, povesteşte la Vatican Insider despre distrugerea oraşului său, a bisericii, a casei episcopale. Cu un atac răsunător, jihadiştii din grupul „Maute”, la 23 mai, au ocupat oraşul şi au arborat drapelul Statului Islamic pe străzi, punând pe fugă populaţia civilă. Cu o acţiune ţintită, au năvălit în catedrală, incendiind edificiul şi sechestrându-l pe vicarul episcopal, Terestito Suganob (numit „Chito”), şi 15 credincioşi care încă sunt ostatici ai teroriştilor. Episcopul trebuia să fie cu ei şi a fost cruţat numai pentru că era în afara oraşului pentru a vizita o parohie. Ca răspuns la criză, preşedintele Filipinelor, Rodriga Duterte, a proclamat legea marţială pe insula Mindanao şi armata a asediat oraşul. Episcopul urmăreşte cu îngrijorare evoluţia situaţiei.

Monsenior de la Pena, cum este situaţia pe teren în acest moment?

Ştirile sunt fragmentate. Ştim că armata, după zile de bombardamente, a reluat controlul asupra întregului oraş aproape şi teroriştii sunt baricadaţi într-o zonă restrânsă. Sunt un număr limitat, dar acţionează ca asasini. Soldaţii înaintează cu multă atenţie. În acea zonă încă sunt prinşi peste o mie de civili, cea mai mare parte bătrâni şi bolnavi care n-au reuşit să fugă. Actualmente mulţi militanţi au găsit refugiu în tunelurile existe în subsol. Cu ei au circa 200 de ostatici, între care credincioşii noştri, şi îi folosesc ca scuturi umane. Acum este faza cea mai dificilă pentru că sunt în joc vieţi nevinovate care trebuie salvate. Nu se poate gândi la o acţiune de forţă vorbind apoi de „daune colaterale”. Sperăm şi ne rugăm pentru salvarea lor.

Există semnale care dau speranţă? Există negocieri?

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a spus solemn că: „Nu va fi nicio negociere cu teroriştii”. Dar în zilele trecute, la Davao, armata l-a capturat pe Cayamora Maute, tatăl celor doi fraţi Abdullah şi Omar Maute, fondatori ai grupului terorist care a provocat atacul la Marawi. Această arestare ar putea să fie utilă pentru tratative informale, pentru a duce la eliberarea ostaticilor. Nu ştim nimic despre condiţiile lor: ar putea avea lipsă de mâncare, apă şi medicamente, şi să fie foarte încercaţi. Nu ne rămâne decât să ne rugăm.

Jihadiştii au difuzat un material video în care arată profanarea catedralei. Ce părere aveţi?

Sunt consternat. Există mare dorinţă de vizibilitate dacă au filmat şi difuzat pe social media acel material video. Este un execrabil act de blasfemie care are un singur scop: să reverse ură în creştini şi să provoace o reacţie, pentru a crea un război de religie. Dar nu vor reuşi: răspunsul nostru este numai rugăciunea, fraternitatea şi solidaritatea interreligioasă, pe care mulţi prieteni musulmani ne-au arătat-o în aceste ore, chiar ajutând şi apărând creştinii din Marawi. În acest moment faţă de terorişti experimentăm şi mărturisim spiritual evanghelic al iubirii faţă de duşman.

Dat fiind că trăiţi într-o provincie cu majoritate islamică, ne puteţi spune despre raporturile voastre cu musulmanii?

Am stabilit din totdeauna relaţii bune cu credincioşii musulmani care astăzi sunt alături de noi. Am primit în aceste zile numeroase exprimări de solidaritate şi afect. Alim Abdulmuhmin Mujahid, vicepreşedinte al Consiliului lui Ulama la Basilan, a condamnat profanarea catedralei definind gestul „non-islamic”. Jafaar Ghadzali, vicepreşedinte al Mor Islamic Liberation Front (grup de gherilă din Mindanao, nr), a cerut grupului jihadist Maute să-l elibereze pe părintele Chito şi pe ceilalţi ostatici pentru motive umanitare, reafirmând că aceste acte violente nu sunt compatibile cu învăţătura islamului. Şi guvernatorul regiunii autonome din Mindanao musulmană, Mujiv Hataman, a invitat comunitatea musulmană din Mindanao să condamne acţiunea teroriştilor legaţi cu Statul Islamic, cerând tuturor cetăţenilor, musulmani şi creştini, să nu cadă în capcana lui Maute care vrea să provoace un conflict social şi religios. Oamenii obişnuiţi i-au apărat şi i-au salvat pe credincioşii noştri. Şi printre refugiaţii din Marawi nu se face distincţie de religie: suferă toţi.

Ce anume cereţi şi ce anume speraţi astăzi?

Cerem în fiecare zi binecuvântarea şi ajutorul lui Dumnezeu şi al Fecioarei Maria, patroana prelaturii noastre de Marawi. Atacul a avut loc chiar în ajunul sărbătorii noastre mariane. Astăzi ne încredem în ea. Cerem şi rugăciunile Papei Francisc: un cuvânt al său de apropiere ar fi pentru toţi credincioşii de aici, încercaţi şi demoralizaţi, o mare încurajare spirituală. Papa Francisc, roagă-te pentru noi. Ne rugăm împreună pentru ca totul să se termine şi ostaticii să fie eliberaţi sănătoşi şi teferi.

De Paolo Affatato

(După Vatican Insider, 9 iunie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.