Categorii

Enoc: papa mi-a spus să fac posibilul şi imposibilul pentru Alfie

Spitalul pediatric „Bambino Gesù” din Roma s-a declarat pregătit deja de mult timp să-l primească pe Alfie Evans pentru a-l asista până la sfârşit. Copilul englez, de aproape doi ani, este afectat de o patologie neurologică degenerativă încă necunoscută şi este internat la „Alder Hey Children’s Hospital” din Liverpool. Medicii englezi ar vrea să scoată din priză aparatele care-l ţin în viaţă pentru că – spun ei – este în „cel mai bun interes” al său. Părinţii lui Alfie fac totul pentru a-l muta pe copil în altă parte. Şi judecătorii englezi au spus nu până acum. Acum ultimul cuvânt revine Curţii Supreme a Regatului Unit. Cu privire la iniţiativele întreprinse de spitalul pediatric al papei, am intervievat-o pe preşedinta Mariella Enoc.

Preşedinte Enoc, ce face actualmente spitalul „Bambino Gesù” pentru cazul Alfie?

Între timp este corect de precizat că noi ne mişcăm din iulie anul trecut. În septembrie au mers medicii noştri şi am repetat încontinuu disponibilitatea spitalului. Ieri l-am întâlnit pe tatăl lui Alfie, Thomas, şi am putut să văd cu adevărat o mare determinare să-l facă să trăiască pe fiul lor. Atunci, am vorbit cu medicii noştri şi am scris două scrisori. O scrisoare adresată tatălui, în care exprim dorinţa noastră de o colaborare strânsă cu medicii din spitalul englez faţă de care există, din partea tuturor colegilor, o foarte mare stimă, dar cerem să se facă o alianţă împreună pentru a putea continua măcar un parcurs diagnostic, unde desigur totul va fi împărtăşit, în timp ce noi menţinem în viaţă copilul. Medicii noştri au făcut o notă de aprofundare, cu privire la prima pe care au făcut-o în septembrie, unde reafirmă dorinţa de a ne îngriji de copil, împărtăşind mereu totul cu colegii englezi, şi unde explică faptul că noi transportăm foarte mulţi copii, deci nu putem nega ca să existe un risc minim, dar asta e valabil pentru orice copil… Noi putem ajuta şi pentru transportul aerian. Deci totul este în mod natural suportat de spitalul „Bambino Gesù”, nu este suportat de nimeni. Despre asta eu chiar am invocat o alianţă cu medicii, cu spitalul şi cu autorităţile engleze. Am dat şi disponibilitatea mea şi a unor colaboratori ai mei, dacă era necesar, să mergem la Liverpool să mergem să ducem direct gândirea noastră.

Ce îngrijire propune „Bambino Gesù” pentru Alfie?

Noi nu propunem nicio îngrijire. În acest moment copilul nu este vindecabil, copilul poate fi îngrijit… şi conform conceptului nostru asta înseamnă să ne îngrijim de el. Deci, sigur nu vom face îndârjire terapeutică; medicii noştri au decis să pună copilului eventual un PEG pentru alimentare, şi o traheotomomie pentru respiraţie, când asta va deveni absolut necesar… Şi desigur s-ar putea aprofunda diagnoza. Multe boli necunoscute în aceşti ani, chiar rapid, au fost cunoscute, deci nu ne putem opri în faţa voinţei ca ştiinţa să continue parcursurile sale. Deci noi, în acest moment, nu avem o îngrijire. În timp ce pentru Charlie Gard exista o îngrijire experimentală, în acest moment, nu; şi pentru că boala n-a fost încă diagnosticată exact.

După părerea dumneavoastră, există speranţe pentru această mutare?

Nu ştiu de ce, desigur, poziţia noastră este una a celui care vrea să fie mai bun decât celălalt. Însă noi ştim că nu cedăm niciodată şi apoi când se decidc că pruncul nu reuşeşte însoţim lent moartea sa naturală.

Papa: să se facă posibilul şi imposibilul pentru a-l aduce pe Alfie la „Bambino Gesù”. Dumneavoastră aţi avut ocazia să vorbiţi şi cu papa?

Nu, papa ieri m-a sunat de la Secretariatul de Stat, apoi am vorbit cu secretarul de stat şi cu substitutul, cu care m-am ţinut în contact şi prin cele două scrisori pe care le-am trimis. Oricum, Sfântul Părinte m-a informat să fac posibilul şi imposibilul, mi-a spus el, pentru ca pruncul să vină la „Bambino Gesù”. Asta e ceea ce papa mi-a spus imediat după colocviul cu Thomas. Deci, era ceea ce făceam… Să spunem că ieri am încercat să fac asta în maniera cea mai activă posibilă. Ceea ce puteam să fac era să scriu două scrisori şi apoi să ofer disponibilitatea noastră.

De Sergio Centofanti

(După www.vaticannews.va/it, 19 aprilie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.