Categorii

Egipt, celebrate deja funeraliile martirilor din Tanta. Tawadros: „Au trecut de la durere la bucurie”

„Cu sărbătoarea intrării lui Isus în Ierusalim ne-am luat rămas bun de la martirii noştri dragi din biserica «Mar Girgis» de la Tanta. Ei au fost chemaţi în cer în ziua de sărbătoare, pentru a purta ramurile de palmier şi de măslin în faţa lui Cristos însuşi. Se pregătiseră în post ca să celebreze sfintele mistere, şi rugându-se şi lăudând cu toată inima, în momentul martiriului au trecut, prin durere, la bucuria glorioasă a Învierii”. Sunt cuvintele emoţionate pe care patriarhul copt ortodox Tawadros al II-lea le-a trimis într-un mesaj – difuzat de agenţia Fides – episcopului Anba Paula şi credincioşilor din Tanta, dieceză în nordul oraşului Cairo, lovit ieri de un teribil atentat în biserica coptă dedicată sfântului Gheorghe.

Ieri seară au fost deja celebrate înmormântările celor 29 de victime ucise de explozia unui kamikaze în timpul liturghiei pentru Duminica Floriilor. Transmite acest lucru tot Fides explicând că funeraliile s-au desfăşurat chiar în ziua măcelului, pentru că tradiţia liturgică coptă nu prevede ceremonii funebre în timpul Săptămânii Sfinte. În puţine ore, credincioşii au construit deci mormintele unde au fost înmormântate trupurile victimelor chiar la biserica asaltată. Celebrarea a fost prezidată de episcopul Paul şi au participat şi alţi episcopi din Sinodul copt.

În mesajul trimis de patriarh, citit în timpul liturghiei funebre, se exprimă privirea de credinţă cu care atâţia creştini egipteni trăiesc faptele tragice care i-au lovit cu puţine zile înainte de  Paşte. Tawadros nu cere să se ascundă durerea datorată despărţirii de fraţii măcelăriţi de terorişti „pentru că îi iubim”, dar îi invită pe toţi să găsească mângâiere în speranţa încrezătoare că martirii din Duminica Floriilor au fost primiţi „de îmbrăţişarea lui Cristos” şi acum trăiesc cu El.

Bilanţul provizoriu al celor două atacuri teroriste este până acum de 47 de victime. În biserica „Sfântul Gheorghe”, la Tanta, s-au înregistrat 29 de morţi şi peste 70 de răniți, în timp ce atentatul împotriva bisericii „Sfântul Marcu” la Alexandria a provocat moartea a 18 de persoane.

(După Vatican Insider, 10 aprilie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.