Categorii

Dziwisz deschide ZMT: „Aprindeţi flacăra milostivirii pentru a învinge egoismul şi violenţa”

Polonia-deschidere-ZMT2016Nici ploaia puternică venită asupra Cracoviei astăzi, nici frica de posibile atentate după tragedia de astăzi de la Rouen, n-au putut să-i descurajeze pe tinerii veniţi în Polonia pentru a 31-a Zi Mondială a Tineretului 2016. Erau 400.000, toţi în sărbătoare, provenind din 187 de ţări, astăzi după-amiază în parcul Blonia, la puţini paşi de centrul oraşului, unde cardinalul Stanisław Dziwisz, istoricul secretar al sfântului Ioan Paul al II-lea, a celebrat Liturghia de deschidere a evenimentului al cărui creator a fost Papa polonez şi acum patron al evenimentului.

În picioare sub umbrele sau aşezaţi pe pământ pe covoraşele colorate – element de nelipsit din orice rucsac al pelerinului – tinerii au cântat şi au aplaudat în timpul prezentărilor muzicale care s-au desfăşurat după-amiază, s-au rugat la sosirea pe scenă a relicvelor sfintei Faustina Kowalska şi ale lui Karol Wojtyła şi au plâns când cardinalul, înainte de a începe celebrarea, a spus: „Să ne rugăm pentru toate victimele terorismului şi îndeosebi pentru preotul care astăzi în Franţa a fost ucis în timpul celebrării Euharistiei”.

„A sunat ora aşteptată de trei ani. Bine aţi venit la Cracovia!”, a afirmat apoi Dziwisz, care cu această ZMT a văzut realizându-se un vis al său şi al Pontifului pe care l-a slujit timp de douăzeci de ani. „Fiţi bineveniţi cu toţii în oraşul lui Karol Wojtyła – sfântul Ioan Paul al II-lea”, a continuat el, „în acest oraş el s-a format pentru slujirea Bisericii şi de aici a pornit pe cărările lumii pentru a vesti Evanghelia lui Isus”.

În acelaşi mod tinerii au venit aici în Polonia pentru a da o mărturie creştină de iubire şi unitate: în spatele lor au „secole şi secole de vestire a Evangheliei” şi în mâini au „bogăţia propriilor culturi, tradiţii şi limbi”. „Venim din regiuni ale lumii unde oamenii trăiesc în pace, unde familiile sunt comunităţi de iubire şi de viaţă şi unde tinerii pot să-şi realizeze visele lor”, a subliniat cardinalul.

Dar printre atâţia tineri şi tinere prezenţi – a afirmat el – sunt şi cei care provin „din ţări în care oamenii suferă din cauza conflictelor şi războaielor, în care copiii mor de foame, în care creştinii sunt persecutaţi cu cruzime”. Zone ale lumii „unde există violenţe şi terorism orb în care guvernanţii îşi arogă drepturi asupra oamenilor şi asupra naţiunilor, lăsându-se conduşi de ideologii nebune”.

Cardinalul a îndemnat să se încredinţeze lui Isus toate aceste experienţe negative în timpul acestei călătorii pentru care mulţi „au investit mult”, într-o naţiune în care „în urmă cu 1050 de ani a venit lumina credinţei”. „Întâlnindu-ne cu Isus, experimentăm că toţi împreună formăm o mare comunitate, adică Biserica, ce depăşeşte graniţele trasate de oameni şi care despart persoanele”, a afirmat arhiepiscopul de Cracovia, exclamând: „Toţi suntem copii ai lui Dumnezeu”.

De aici îndemnul de a împărtăşi în aceste zile ale ZMT propriile experienţe, propriile speranţe, propria credinţă. „Ascultaţi glasul Papei Francisc”, a spus Dziwisz, „participaţi cu emoţie la sfânta liturgie. Experimentaţi iubirea milostivă a Domnului în sacramentul Reconcilierii”. Mai ales, „duceţi celorlalţi flacăra credinţei voastre şi aprindeţi cu ea alte flăcări, pentru ca inimile umane să bată în ritmul Inimii lui Isus, care este izvor «arzător de caritate»”.

„Fie ca flacăra iubirii – este auspiciul conclusiv al cardinalului – să învăluie toată lumea noastră, pentru ca în ea să nu mai fie egoism, violenţă şi nedreptate, ci pe pământul nostru să se întărească civilizaţia binelui, a reconcilierii, a iubirii şi a păcii”.

De Salvatore Cernuzio

(După Zenit, 27 iulie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.