Categorii

Durerea liderilor creştini, evrei şi musulmani. „Moartea şi violenţa nu vor avea ultimul cuvânt”

Liderii ai Bisericilor creştine şi ai diferitelor credinţe religioase se strâng astăzi, în ziua de doliu naţional, în solidaritate şi profundă apropiere cu creştinii din Sri Lanka. La apelurile şi la rugăciunile papei Francisc s-au unit în aceste ore şi patriarhii de Constantinopol şi Moscova, arhiepiscopul de Canterbury, Consiliul Mondial al Bisericilor. Dar şi lideri musulmani şi evrei. Este unanimă descumpănirea datorită bilanţului victimelor care a urcat în aceste ore la 310 şi este fără apel condamnarea unor asemenea acte de violenţă comise împotriva fiinţelor nevinovate aflate în rugăciune într-una din zilele cele mai sacre ale creştinismului.

Durerea liderilor creştini. Patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu, condamnă „cu fermitate orice atac terorist şi act de ură, violenţă şi fundamentalism, independent de sursa sa, şi îi invită pe toţi să coopereze pentru a construi coexistenţa paşnică şi colaborarea prin dialog şi respect reciproc”. Patriarhul de Moscova, Kiril, a trimis un mesaj de condoleanţe preşedintelui Republicii din Sri Lanka, Maithripala Sirisene. „Sunt profund şocat”, scrie el. „Teroriştii au ales ca ţintă a atacurilor lor nu numai edificii rezidenţiale şi publice, ci şi biserici creştine în care mulţimi de credincioşi s-au reunit pentru celebrările pascale”. „Sper că autoritatea statală şi organismele competente din Sri Lanka vor face tot posibilul pentru ca nu numai executorii ci şi organizatorii acestor crime sângeroase să nu se sustragă de la responsabilitatea acţiunilor nelegiuite pe care le-au comis. Sprijin pentru poporul din Sri Lanka vine şi de la arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, în timp ce episcopul anglican de Colombo, Rev. Dhiloraj Canagasabey, membru al Comitetului Central al Consiliului Mondial al Bisericilor (WCC), cere o investigaţie aprofundată asupra acestor incidente guvernului din Sri Lanka, pentru „a garanta siguranţa locurilor de cult şi a împiedica indivizii şi grupurile să nu respecte legea provocând acte de intimidare sau violenţă împotriva oricărei comunităţi sau grup”. Olav Fykse Tveit, secretar general al WCC, scrie într-o notă: „Aceste acte de violenţă ameninţă sacralitatea vieţii umane şi constituie un sacrilegiu în multe sensuri. Chiar dacă strigăm împotriva acestui sacrilegiu, afirmăm cu hotărâre că violenţa nu trebuie să genereze violenţă. În spiritul iubirii lui Cristos, în ziua de Paşte, „credem cu fermitate că violenţa, ura şi moartea nu vor avea ultimul cuvânt”.

Condamnare din partea lumii musulmane. A fost imediată reacţia lumii islamice. La puţine ore de la atacurile sângeroase, Consiliul Înţelepţilor Musulmani, sub preşedinţia lui Ahmed El-Tayeb, marele imam de la Al-Azhar, a condamnat „cu fermitate” atacurile teroriste. „Merg împotriva învățăturilor tuturor religiilor şi ale tuturor crezurilor, precum şi împotriva legilor şi normelor sociale internaţionale”, se citeşte într-o notă în care se subliniază şi „necesitatea urgentă de a intensifica eforturile internaţionale pentru a contrasta toate formele de terorism”. Într-un tweet personal, marele imam de la al-Azhar scrie: „Nu pot să-mi imaginez că o fiinţă umană poate să ia în vizor persoane nevinovate în ziua celebrării lor. Aceste acţiuni teroriste perverse merg împotriva învăţăturilor tuturor religiilor”. Despre „crime împotriva umanităţii” vorbeşte Uniunea Comunităţilor Islamice din Italia care reafirmă: „Nicio cauză, ideologie sau crez religios nu pot justifica această violenţă şi barbarie”. „Aceste atentate sunt încă o confirmare că terorismul nu cunoaşte frontiere şi nici culturi şi că întreaga omenire este astăzi în vizor. De aici necesitatea de a răspunde în mod coral şi solidar la acest rău universal care tinde să destabilizeze naţiuni întregi şi să răspândească ura între culturi şi religii”.

Solidaritate şi apropiere din partea lumii ebraice. Preşedintele lui World Jewish Congress, Ronald S. Lauder, în numele tuturor evreilor din lume, cere „toleranţă zero pentru cei care folosesc teroarea pentru a face să înainteze obiectivele lor”. Şi adaugă: „Acest asalt barbar la adresa credincioşilor care celebrau una dintre zilele cele mai sacre ale creştinismului, să folosească drept amintire dureroasă a faptului că războiul împotriva terorismului trebuie să fie în vârful agendei internaţionale şi urmărit fără încetare”. „Din păcate, evreii, în mod repetat luaţi în vizor de terorişti, cunosc această durere la prima mână”. În Italia, preşedintele Uniunii Comunităţilor Ebraice Italiene, Noemi Di Segni, a exprimat condoleanţe poporului srilankez. Într-o notă scrie ea: „Ceea ce s-a întâmplat în Sri Lanka ne lasă fără cuvinte: un alt măcel provocat de ură şi săvârşit în mod voit într-una din zilele cele mai sacre ale religiei creştine. În afară de solidaritatea noastre necesară faţă de ţară, faţă de victimele acestei violenţe brutale şi faţă de comunitatea creştinilor, ca evrei italieni reafirmăm iarăşi importanţa unei angajări răspândite în contrastarea oricărei forme de terorism şi de intoleranţă religioasă”. Di Segni aminteşte că în aceste zile şi lumea ebraică celebrează Pesach, o sărbătoare în care evreii celebrează „libertatea şi dreptul de a practica liber propria religie”. „O sărbătoare – adaugă preşedintele UCEI – care ne aminteşte că această libertate nu este sigură ci trebuie să fie apărată din generaţie în generaţie”.

De M. Chiara Biagioni

(După agenţia SIR, 23 aprilie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.