Categorii

După atentatele din Franţa: Gallagher: Comunitatea internaţională trebuie să se unească pentru a se opune terorismului

paul_richard_gallagher„Atrocităţi intolerabile şi niciodată justificate”. Este ferm monseniorul Paul Richard Gallagher, secretar pentru raporturile cu statele, comentând atentatele din 13 noiembrie de la Paris. I-am cerut o reflecţie despre ceea ce s-a întâmplat în Franţa, despre reacţiile care au apărut şi despre scenariile viitoare.

Excelenţă, un alt atentat în inima Europei. Care este comentariul dumneavoastră la ceea ce a avut loc la Paris?

„Am rămas înduioşaţi şi uluiţi, aşa cum a spus şi Sfântul Părinte Francisc. În aceste ore suntem aproape de rudele victimelor, de răniţi, de Franţa şi chiar de toate persoanele care în alte acte teroriste i-au pierdut pe cei dragi ai lor. În faţa acestor atrocităţi, mereu intolerabile şi niciodată justificate, lumea întreagă trebuie să se unească pentru a salvgarda demnitatea persoanei umane”.

Papa Francisc, vorbind cu Tv2000, în ziua de după atentate, a spus că ceea ce a avut loc este o bucată din „al treilea război mondial pe bucăţi”…

„Sfântul Părinte a folosit această expresie pentru a descrie, pe bună dreptate, drama pe care o trăieşte omenirea în aceşti ultimi ani. Sunt multe părţile implicate în conflicte, sunt multe zonele geografice care suferă consecinţele războiului, sunt multe culturile şi ţările care-şi plâng copiii. Nu trebuie să uităm o altă caracteristică a acestui aşa-numit «al treilea război mondial pe bucăţi»: câmpul său de bătălie este o lume globalizată, unde chiar şi conflictele locale şi regionale au capacitatea de a se extinde cu mai multă forţă şi rapiditate, provocând daune enorme întregii comunităţi mondiale”.

Şi cum trebuie să se comporte în cadrul propriilor graniţe? În Franţa, de exemplu, „duşmanul” era în ţară. Este posibil să se apere? Şi cum? Este de dorit sau, oricum ar fi, justificabilă intervenţia militară?

„Statul, în cadrul frontierelor naţionale, are obligaţia de a-i proteja pe cetăţenii săi de atacuri şi de prezenţa teroristă. Intervenţia în străinătate, în schimb, trebuie să caute legitimitatea prin consensul Comunităţii internaţionale conform dreptului internaţional. Totuşi, s-a văzut cu claritate că nu se poate încredinţa rezolvarea problemei numai răspunsului militar. În acest moment, Comunitatea internaţional trebuie să se unească, să mobilizeze toate mijloacele de siguranţă, pentru a se opune terorismului. Fără o unitate de intenţii ale tuturor actorilor politici şi religioşi, această luptă nu va fi posibilă”.

Poziţia Sfântului Scaun faţă de Statul Islamic este clară: „Nu este posibil a dialoga”. Aşadar, ce-i de făcut? Poate să existe o diplomaţie cu nişte fanatici?

„Sfântul Scaun consideră, în general, că pentru a rezolva controversele şi dificultăţile calea trebuie să fie mereu aceea a dialogului şi a negocierii. Soluţionarea conflictelor, care trebuie înfruntat în mod global şi regional, nu este aceea a ciocnirii. Asta cere decizii curajoase pentru binele tuturor, dar este calea maestră care conduce la pace. Diplomaţia pontificală promovează aceste valori, îndemnându-i pe toţi, la diferite nivele, de la şefii de stat la simplii credincioşi şi la oamenii de bunăvoinţă, să fie artizani ai păcii, făcând cu perseverenţă răbdătoare alegeri de dialog şi de reconciliere şi gesturi concrete pentru a construi pacea. În acest caz, ne putem întreba: cum este posibil a dialoga cu acela care nu este sensibil la dialog şi refuză să cunoască umanitatea celuilalt? Cum este posibil a dialoga când există poziţii fundamentaliste? În acest moment deosebit văd dialogul foarte dificil deoarece pentru a dialoga trebuie să se intre în relaţie cu celălalt, trebuie să fie respectat, chiar şi minim, celălalt”.

În acest context, ce rol pot să joace liderii musulmani responsabili?

„Liderii religioşi evrei, creştini şi musulmani, pot şi trebuie să desfăşoare un rol fundamental în a favoriza atât dialogul interreligios şi intercultural cât şi educaţia la înţelegerea reciprocă. Astăzi cred că există o responsabilitate deosebită a liderilor religioşi musulmani în a denunţa clar instrumentalizarea religiei pentru a justifica violenţa”.

De Vincenzo Corrado

(După agenţia SIR, 19 noiembrie 2015)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.