Categorii

Dorinţa Papei: „Fiecare ţară să aibă autosuficienţă alimentară”

Există o „strânsă relaţie” între agricultură, păstrarea creaţiei și creşterea economică. Este ceea ce afirmă Papa Francisc într-o scrisoare, semnată de cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, adresată celui de-al X-lea Forum pentru viitorul agriculturii, care se desfăşoară astăzi, 28 martie 2017, la Bruxelles, în Belgia.

Bergoglio adresează înainte de toate încurajarea de a se angaja în favoarea sectorului agricol „nu numai în îmbunătăţirea sistemelor de producţie sau de comercializare”, ci „şi mai ales în a pune accentul pe dreptul fiecărei fiinţe umane de a avea acces la o hrană sănătoasă şi suficientă, şi de a fi hrănită în măsura propriilor necesităţi, participând la deciziile şi la strategiile care se vor pune în practică”.

El pune accentul pe zonele planetei în care „activitatea agricolă rămâne carentă pentru că nu este suficient diversificată, deci nepotrivită să răspundă la contextul ambiental sau la schimbarea climatică”. Rezultă abandonarea propriilor pământuri din partea maselor de persoane „în căutarea de refugiu şi speranţă de viaţă”.

În faţa acestei realităţi – avertizează Francisc – trebuie să ne gândim la viitorul agriculturii „fără a mai impune un model de producţie în folosul grupurilor restrânse şi al unei mici porţiuni din populaţia mondială”, nici a ne gândi „la munca agricolă pornind de la rezultatele obţinute din cercetarea din laborator”.

În schimb devine necesar să ne străduim pentru „a face în aşa fel încât fiecare ţară să mărească propriile resurse pentru a ajunge la autosuficienţa alimentară, gândind la noi modele de dezvoltare şi de consum, facilitând forme de organizare comunitară care să-i valorizeze pe micii producători şi să ocrotească ecosistemele locale şi biodiversitatea, precum şi adoptând politici de cooperare care să nu agraveze situaţia populaţiilor mai puţin avansate sau dependenţa lor externă”.

Apelul final al Papei este aşadar de „a intensifica lucrarea întreprinsă” de dialog „făcând-o tot mai creativă şi structurată”.

(După Zenit, 28 martie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.