Categorii

Dialog împotriva terorii: Se înmulţesc apelurile autorităţilor religioase după atacul abject la biserica din Saint-Étienne-du-Rouvray

Dialog-teroareAutorităţile franceze au difuzat numele celui de-al doilea atentator de la Saint-Étienne-du-Rouvray: e vorba de un tânăr de 19 ani Abdel Malik Petitjean, născut în Lorena, la Saint-Dié-des-Vosges. Împreună cu Adel Kermiche de vârsta lui, în urmă cu două zile l-au asasinat în mod brutal pe părintele Jacques Hamel într-o biserică din orăşelul din Normandia. Aşa-numitul Stat Islamic (IS) a difuzat ieri un materia video în care arată pe cei doi tineri care jură fidelitate organizaţiei teroriste.

Biroul procurorului a afirmat că tânărul a fost identificat graţie testului ADN. În realitate, numele său fusese deja difuzat ieri, după ce un document al său fusese găsit la casa lui Kermiche, dar pentru identificarea formală a tânărului – cunoscut şi el la antiterorism şi înregistrat cu litera „S” (risc pentru siguranţa statului) – a trebuit să se aştepte rezultatul testului. Trei persoane din anturajul familial al lui Abdel Malik Petitjean au fost arestate. O a patra persoană, un minor de 16 ani, născut în Algeria şi arestat marţi, a fost reascultat de investigatori astăzi dimineaţă. S-a aflat că Malik Petitjean a fost semnalat agenţilor 007 francezi de autorităţile din Turcia, însă această semnalare a ajuns „prea târziu pentru a permite arestarea lui”.

În Franţa lovită de trei atentate în masă în ultimele 18 luni, reprezentanţii marilor religii, primiţi ieri la Elizeu de preşedintele francez, François Hollande, au cerut „mai multă siguranţă pentru biserici, sinagogi şi moschei”, întărind protecţia în ansamblul locurilor de cult. La rândul său, guvernul a anunţat potenţarea operaţiunii antiterorism „Santinele”. În total, vor fi angajaţi peste 23.500 de oameni din poliţie, jandarmi, militari şi rezervişti.

Şi după atentatele care au lovit Germania, cancelarul Angela Merkel a afirmat astăzi că împotriva „ameninţării terorismului” este nevoie de „noi măsuri”.

Între timp, pe frontul reacţiilor, marele imam de la Al Azhar, Ahmad Al Tayyeb, figura cea mai prestigioasă din lumea islamică sunnită, a condamnat „atacul terorist care a avut loc în biserica din Saint-Étienne-du-Rouvray”. „Cei care au săvârşit acest atac sălbatic – a continuat el – sunt lipsiţi de orice simţ de umanitate şi de toate valorile şi principiile de toleranţă islamică, ce invită la pace şi la apărarea sângelui celor nevinovaţi, fără nicio deosebire de religie, culoare, gen sau apartenenţă etnică”. Ahmad Al Tayyeb a subliniat că islamul „impune să se respecte locurile sacre şi de cult şi sacralitatea non-musulmanilor”. Marele imam de la Al Azhar a adresat apoi un apel pentru ca „să se intensifice eforturile şi iniţiativele comune pentru a face faţă cancerului terorismului, care ameninţă de acum întreaga lume, distruge suflete nevinovate şi pune în pericol pacea mondială”. Marele imam a confirmat în sfârşit că moscheea Al Azhar va continua „propriul drum de luptă împotriva gândirii extremiste reformând lexicul folosit în religie până când terorismul nu va fi smuls definitiv din rădăcinile sale şi vor fi secate izvoarele sale”.

La rândul său, cardinalul Jean Louis Tauran, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, într-un mesaj trimis arhiepiscopului de Rouen, monseniorul Dominique Lebrun, reafirmă importanţa „dialogului sincer şi respectuos cu musulmanii şi credincioşii din alte religii”, subliniind că „adevărul în caritate, coloană portantă a acestui dialog autentic, este mai necesară ca oricând”.

O severă condamnare a „nelegiuirii atroce comise într-o biserică catolică din Rouen” a fost exprimată de patriarhul de Moscova şi al tuturor Rusii, Kiril, într-un mesaj trimis arhiepiscopului de Paris, cardinalul André Vingt-Trois. „Această crimă abjectă – a scris el – a fost comisă într-un loc sfânt şi loveşte prin cruzimea inumană cu care toate normele morale posibile sunt călcate în picioare. Nu se poate găsi nicio justificare”.

Şi între timp, devine tot mai închisă dezbaterea în Europa cu privire la rolul mass-media în relatarea terorismului. Sunt mulţi, de la cotidianul italian „La Repubblica” la cel francez „Le Monde” care au ales să limiteze publicare de fotografii sau alte amănunte referitoare la terorişti şi la gesturile lor. Asta pentru a evita mai ales efecte dezastruoase cum ar fi emulaţia sau propaganda printre subiecţii mai extremişti.

(După L’Osservatore Romano, 29 iulie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.