Categorii

De pe munte o privire asupra oraşului

Un călugăr cufundat în oraş. Cu experienţa sa benedictină pusă în slujba celui care trebuie să se confrunte în fiecare zi cu provocările pastorale şi sociale pe care viaţa le pune în faţă zilnic. Folosind bogăţia spirituală şi umană nu numai a marelui Benedict, ci şi a oamenilor de credinţă ca Giorgio La Pira şi poetul Mario Luzi. Cu acest bagaj abatele de „San Miniato al Monte” de la Firenze, dom Bernardo Francesco Maria Gianni, va predica papei şi Curiei Romane exerciţiile spirituale în casa „Divin Maestro” din Ariccia, de la 10 la 15 martie, despre tema „Oraşul cu dorinţe arzătoare. Pentru priviri şi gesturi pascale în viaţa lumii”.

De ce alegerea de a vă inspira din Mario Luzi pentru exerciţiile spirituale?

L-am ales deoarece cu poezia exprima foarte bine tema despre care puteam să pun la dispoziţie cât mai bine sufletul meu şi competenţa vieţii mele monastice, adică privirea asupra oraşului pe care bazilica „San Miniato al Monte” o permite. Este asemănătoare cu privirea cu care Isus priveşte Ierusalimul. Nu întâmplător pe faţada bazilicii este faţa lui Cristos care binecuvântează tot oraşul Firenze. Suntem convinşi că de mii de ani prezenţa noastră benedictină foloseşte pentru a face acea privire vie uşor de recunoscut, de perceput, de dorit. Poezia lui Luzi are marea calitate că a interpretat toate acestea, vorbind despre amintirea, despre speranţa, despre focul vechilor sfinţi. Desigur, există riscul ca focul să se atenueze în timp, dar cu forţa Duhului se poate reactiva. Acesta este sensul imaginii dorinţelor arzătoare: a încerca să se dea continuitate marelui vis al lui La Pira. Care era somnul cu care îşi imagina Firenze ca un nou Ierusalim, un oraş plin de frumuseţi teologale capabil să atragă toate naţiunile pentru un proiect de pace şi de dreptate.

Ce spaţiu veţi da lui La Pira în meditaţii?

Una din primele meditaţii este intitulată „Visul lui La Pira”. Se înţelege bine că referinţa la oraş nu este politică, sociologică, adică simplu civilă, ci teologală, biblică, spirituală. Trebuie încercat să se dea mărturie, să se interpreteze din punctul de vedere mistic ca acela al lui La Pira. În meditaţii adaug şi acele numere din Evangelii gaudium în care papa invită să-l căutăm pe Dumnezeu în oraş. Aceasta este o perspectivă care pentru noi este extrem de elocventă şi semnificativă, pentru că de la „San Miniato” contemplăm oraşul şi de oraş suntem invitaţi să căutăm misterul său, vocaţia sa.

Cine este dom Bernardo?

Am petrecut anii mei de liceu şi de universitate departe de Biserică. Apoi, în noaptea de Crăciun din 1992, am avut harul unei adevărate convertiri şi vocaţii în biserica benedictinelor din Rosano. Ea rămâne pentru mine ca sanctuarul întâlnirii mele cu Domnul. Chiar acolo am fost puternic invitat de frumuseţea, de profunzimea şi de intensitatea liturgiei misterului de Crăciun, să intru într-o dimensiune în întregime pentru mine: să fiu dorit şi căutat de un Dumnezeu care te cucereşte cu micimea sa, cu copilăria sa, care într-un fel capitulează în faţa puterii sale pentru a veni în întâmpinarea ta, sperând că la rândul tău şi tu vei capitula în faţa puterii sale de iubire. Acea celebrare a schimbat radical viaţa mea şi m-a făcut să redescopăr gustul tipic al experienţei benedictine care este acel quaerere Dei. O tensiune care mi-a cuprins inima aşa de mult încât mi s-a părut o nouă motivaţie de viaţă, totală, necondiţionată. Aşa încât să mă facă să mă gândesc imediat la posibilitatea de a deveni călugăr, adică de a dedica toată viaţa să caut acele urme, acele semne ale Domnului pe care le-am găsit în noaptea aceea: în sfârşit le regăsisem pe drumul meu.

Cum aţi primit decizia pontifului de a vă alege ca predicator al exerciţiilor?

Cu imensă trepidaţie, o mare doză de incredulitate şi cu mare recunoştinţă faţă de Domnul şi faţă de papa. M-a cuprins un sentiment foarte profund de nepotrivire pe care Francisc l-a apreciat, atunci când m-a sunat. M-am arătat disponibil la oferta sa, pentru că m-am simţit chemat, dar am informat că mă simt foarte nepotrivit. Şi papa mi-a răspuns că aceasta este o premisă foarte bună pentru a face bine exerciţiile.

De Nicola Gori

(După L’Osservatore Romano, 10 martie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.