Categorii

„De ce poporul îl iubeşte pe acest Papă”

Milionul de persoane adunat pentru Liturghia la Monza, cele peste 500 de mii de la celebrările milaneze şi de-a lungul celor 100 de kilometri parcurşi de Papa Francisc în ziua sa, vorbesc despre iubirea oamenilor faţă de acest Pontif. Poporul vrea să-l vadă pentru că recunoaşte în Francisc un om constructiv, reuşit.

Problema este de a ne întreba de unde vine această reuşită. Provine în mod singur din credinţa sa în Isus, o credinţă concepută în termeni întrupaţi, înlăuntrul vieţii. De aici se naşte acest limbaj al minţii, al inimii şi al mâinilor. Francisc comunică în termeni extrem de familiari chiar şi realităţile cele mai importante, aşa cum am ascultă în aceste 11 ore ale sale în ţinuturile ambroziene. Reparcurgând unele din cuvintele rostite de el, în timpul întâlnirii din dom cu slujitorii hirotoniţi şi cu persoanele consacrate, îmi rămâne în inimă tema bucuriei Evangheliei şi a unei slujiri trăite fără preocuparea rezultatului, încredinţată integral Providenţei.

De fapt Sfântul Părinte a atacat acea resemnare care conduce la apatie, care ne face incapabili să transmitem această bucurie. În omilia de la Liturghia de la Monza în mod asemănător a tratat tema speculaţiei, a acelui mod care devine instrumental şi antisolidar, incapabil de a construi comuniune. În întâlnirea foarte călduroasă cu cei 80 de mii de oameni de la „San Siro”, în afară de dialogul strâns cu tinerii aşa de atenţi, a prezentat în termeni familiari ceea ce poate ajuta un tânăr să crească în credinţă, subliniind rolul bunicilor, importanţa ascultării copiilor din partea părinţilor, solidaritatea dintre familii.

Acest bilanţ al meu este fragmentar, iar din această vizită în mod sigur ne rămâne marea responsabilitate a Bisericii milaneze şi lombarde care derivă din provocarea aşa de puternică şi universală pe care Francisc ne-a adus-o. Poporul îl urmează cu entuziasm pentru că îl înţelege şi îl iubeşte, simte că Francisc are grijă de el şi este pasionat de el. Este fundamental a lua în serios avertismentul său de a practica un stil de relaţie între Biserică şi realitatea civilă care să reexprime gustul şi bucuria de a construi împreună, într-o societate care este într-o mare şi turbulentă schimbare.

De cardinal Angelo Scola, Arhiepiscop de Milano

(După Vatican Insider, 26 martie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.