Categorii

Cutremur în Albania, episcopul de Tirana: „Teribil. Este nevoie de ajutor, singuri nu putem să ne descurcăm”

Un uruit, patul care se mișcă şi apoi scenele dramatice din stradă cu oameni disperați aproape de dărâmăturile care au îngropat obiecte şi vieți umane. Pentru arhiepiscopul de Tirana-Durazzo, monseniorul George Anthony Frendo, prelat maltez care este la conducerea Conferinței Episcopale din Albania, cutremurul cu magnitudinea de 6.5 care a lovit în această noapte coasta de nord a fost „o experienţă teribilă”.

Contacta de Vatican Insider, arhiepiscopului îi este greu să găsească vorbele pentru a descrie daunele pe care le-a văzut în aceste ore cu ochii săi provocate de zdruncinăturile simțite până în capitala Tirana, dar şi în Puglia, Basilicata, Campania. „Cer iertare, sunt încă foarte emoționat. Mi-a fost mare frică”, repetă de mai multe ori la telefon.

În această dimineață episcopul a mers la Thumanë, sat din comuna Croia (prefectura de Durazzo), printre localitățile cele mai lovite de seism, unde conform Ministerului Apărării albanez s-au înregistrat 14 morți. „Erau mulţi oameni alături de dărâmături pentru a vedea sau pentru a ajuta. Eu eram însoţit de paroh şi am putut să ne apropiem de zonele cele mai sinistrate”.

Nivelul de tensiune este foarte ridicat pentru că „există pericolul ca să cadă alt bloc”. Mai ales „este mare suferința mare pentru fiinţele umane care şi-au pierdut viaţa sub pietre şi cărămizi. O familie întreagă a murit, unul dintre ei era un băiat foarte tânăr ieșit din închisoare în urmă cu cinci luni şi făcea un parcurs de reabilitare”, povestește arhiepiscopul, „sunt apartamente distruse, edificii de patru etaje prăbușite, mai multe biserici au suferit daune structurale la zidurile de rezistență, la uși, la acoperișuri”.

Actualmente este greu de cuantificat daunele. „Cu siguranță va fi o sumă enormă pe care noi singuri n-o vom putea plăti”, spune monseniorul Frendo. În orice caz „preocuparea noastre cea mai mare este acum pentru oameni, există foarte mulţi morți, răniți, persoane încă îngropate sub dărâmături. Mulţi n-au avut timp să iasă din casă… Sperăm să-i găsim vii”.

Biserica albaneză s-a activat imediat pentru a oferi ajutoare supraviețuitorilor prin Caritas diecezană şi cea naţională care, imediat după acele teribile 30 de secunde care au răscolit ţara, a trimis în stradă pe voluntarii săi pentru a furniza hrană şi îmbrăcăminte sau pentru a săpa în mijlocul dărâmăturilor. Diferite structuri ale diecezei de Tirana-Durazzo au deschis ușile pentru femei, bărbați, bătrâni, copii, familii. Mulţi albanezi, popor cu profundă credinţă religioasă, abia ieșiți în stradă s-au îndreptat imediat spre parohii pentru a se ruga. Şi mulţi preoţi în aceste ore oferă o asistență spirituală, în special celor care i-au văzut murind pe cei din familie şi pe prieteni, sau au celebrat liturghii pentru victime.

„Ca Biserică furnizăm şi ajutoare financiare”, explică arhiepiscopul de Tirana. „Nu avem mult, dar ceea ce avem oferim celorlalți. Suntem o Biserică tânără, născută după căderea comunismului, şi cu resurse limitate şi mereu am acţionat aşa: avem puţin dar îl dăm totul. Ajutăm cu ceea ce primim. Eu însumi îmi petrec concediile mergând prin altă parte pentru a cerși, adun ajutoare pentru săraci sau pentru tinerii care ar vrea să studieze dar nu au mijloacele”.

Desigur, acum „Albania singură nu se poate descurca”. Vor fi necesare ajutoare internaționale: „Deja am avut diferite manifestări de solidaritate din Turcia şi România şi ajutoare concrete de la Caritas Kosovo, de exemplu”, explică preşedintele episcopilor. Şi lansează un apel: „Cerem să nu fim abandonați, ca toate organismele internaționale care au posibilitatea de a trimit ajutoare să se pună în contact cu rețeaua Caritas. Există persoane care au pierdut tot”.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 26 octombrie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.