Categorii

Curtea supremă a decis: Hagia Sophia este o moschee

Vineri, 10 iulie, la ora 16.00 (ora locală), televiziunea turcă a dat știrea: Curtea supremă a decis ca bazilica „Sfânta Sofia” să fie folosită ca moschee. Pentru aceasta Curtea a anulat decretul din timpurile lui Mustafa Kemal Atatürk, din 1934, care transforma bazilica – folosită timp de aproape 500 de ani ca moschee din timpurile căderii Constantinopolului (1453) – într-un muzeu.

Chițibușul legal sugerat şi de preşedintele Recep Tyyip Erdogan, este tocmai ca să se anuleze decretul din 1934, deschizând deci spațiul pentru folosirea ca moschee a unuia din monumentele bizantine cele mai magnifice, folosită ca biserică timp de peste 1000 de ani.

Săptămânile trecute s-au ridicat multe voci din Grecia, Rusia, Statele unite şi de la patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, pentru ca să nu se transforme în moschee monumentul creştin la origine.

Nu este clar dacă bazilica va putea să mai fie vizitată de străini şi creştini. La televiziune s-a vorbit că Hagia Sophia va rămâne şi ca muzeu. Bazilica este definită de Unesco un patrimoniu al umanității.

Ieri seara, purtătorul de cuvânt al președintelui Erdogan, Ibrahim Kalin, a declarat că „a deschide Hagia Sophia pentru rugăciune, … nu va bloca vizitele persoanelor” şi că „Turcia va menține mereu icoanele creştine” prezente acolo. (M.D.).

(După agenția AsiaNews, 10 iulie 2020)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.