Categorii

Cuba, Vaticanul decisiv pentru dezgheţare. Cu paşi mici

vatican-cubaPapa Francisc, diplomaţia vaticană şi Biserica catolică vor putea juca un rol în viitorul Cubei după moartea lui líder máximo, jucând şi pe „ţărmul” ecumenic după întâlnirea istorică a Pontifului şi a patriarhului de Moscova Kiril, care a avut loc la aeroportul din Havana în februarie anul acesta, cu medierea discretă a preşedintelui Raul Castro.

Vaticanul şi Biserica catolică au însoţit procesul lent de dezgheţare cu regimul cubanez după căderea Zidului din Berlin. Timp de un deceniu Ioan Paul al II-lea a trimis reprezentanţi oficiali ai săi în insulă. Prima cotitură a venit cu vizita din ianuarie 1998. În anii următori alţi paşi mici au fost făcuţi şi astfel şi Benedict al XVI-lea, înainte de a debarca în Mexic, a făcut etapă în Cuba în martie 2012, când deja de şase ani Fidel lăsase conducerea ţării. Venirea lui Ioan Paul al II-lea a dus la reconfirmarea Crăciunului ca sărbătoare civilă, venirea succesorului său Benedict al XVI-lea a obţinut acelaşi lucru pentru Vinerea Sfântă.

Bergoglio a vorbit ieri despre o „ştire tristă” şi a exprimat „durere rudelor demnitarului răposat, precum şi guvernului şi poporului acestei iubite naţiuni”. Primul Papă latinoamerican, de altfel , a subliniat cu forţă mai mare în magisteriul său temele dreptăţii sociale şi a apărării celor mai slabi, iar raporturile au avut o nouă accelerare. Şi pentru că sosind timpul pentru un acord între Washington şi Havana, atât Obama cât şi Castro au cerut lui Francisc să ofere în Vatican un cadru neutru care să favorizeze medierea. Ambii i-au mulţumit public Papei, chiar dacă în realitate rolul Sfântului Scaun a fost mai puţin vizibil şi discret. După acordul dintre Statele Unite şi Cuba, în septembrie 2015, Bergoglio a vizitat cele două ţări în cursul călătoriei unice. Şi în lunile care au urmat contactele au continuat pentru a ajunge la întâlnirea cu patriarhul de Moscova.

Papa şi Secretariatul de Stat vatican vor continua în direcţia paşilor mici, pentru a favoriza tranziţia lentă în ţară, conform perspectivei indicate deja de Wojtyła imediat ce a debarcat la Havana în 1998: „Fie ca să se deschidă Cuba cu toate posibilităţile sale magnifice lumii şi ca lumea să se deschidă Cubei”. Şi este posibil, cel puţin aceasta este senzaţia care se percepe în Vatican, ca Raul Castro acum să se simtă mai puţin obligat după moartea fratelui. Embargoul, pe care Biserica de mulţi ani cere ca să fie ridicat complet, rămâne ca o piatră de moară grea pentru economia insulei caraibice.

O necunoscută pentru viitor este reprezentată de ceea ce va face noua administraţie nord-americană a lui Donald Trump. Francisc şi Biserica catolică, dar şi Biserica ortodoxă care este legată de Vladimir Putin, vor încerca să nu blocheze procesul de dezgheţare început în urmă cu doi ani.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 27 noiembrie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.