Categorii

Cuba în doliu pentru Fidel Castro. Cenuşa în pelerinaj în locurile revoluţiei

cuba-castroAu început ieri, în Cuba, cele nouă zile de doliu naţional pentru moartea lui Fidel Castro, fostul preşedinte cubanez mort vineri seara la 90 de ani. Celebrări şi comemorări vor însoţi plecarea lui „lider maximo” până la funeralii, programate la 4 decembrie cu toate onorurile de stat, la Santiago de Cuba, de unde tânărul din Sierra Maestra a plecat în 1959 pentru a pune în aplicare revoluţia care a schimbat istoria insulei caraibiene şi a întregului continent.

În ţară principalele activităţi sunt oprite şi drapelele coborâte în bernă; între timp mii de persoane – care provin şi din ţări limitrofe ca Venezuela, Bolivia, Ecuador, Chile şi Uruguay – s-au aşezat la rând între ieri şi astăzi la Havana în „Plaza de la Revolución”, pentru a putea trece prin faţa Memorialului José Martí unde există un maxi-poster în alb şi negru al liderului care îmbrăţişează o puşcă în timpul revoluţiei la Biblioteca naţională. Piaţa, de unde Castro a rostit cea mai mare parte a discursurilor sale istorice, a fost înconjurată de militari în uniformă de înaltă ţinută în gardă de onoare şi aglomerată de sute de jurnalişti care au ajuns în Cuba în aceste zile.

Mâine în zori va porni în schimb „pelerinajul” spre Santiago de Cuba cu cenuşa lui Fidel adunată într-o amforă care va fi expusă la începutul comemorărilor. Va fi parcursul contrar celui făcut de revoluţionarul cubanez în ianuarie 1959, de la Santiago la Havana, cunoscut drept „Caravana libertăţii” după triumful luptătorilor de gherilă împotriva dictaturii lui Fulgencio Batista. Apoi, duminică 4 decembrie, cenuşa lui Castro va fi înhumată în cimitirul „Sfânta Ifigenia” la Santiago, unde se odihnesc rămăşiţele pământeşti ale lui José Martí, considerat eroul naţional al Cubei.

La înmormântare nu vor fi prezenţi Barack Obama şi nici Joe Biden, aşa cum s-a anunţat de purtătorul de cuvânt al Casei Albe, explicând că un anunţ va fi făcut în ipoteza trimiterii unei delegaţii. Şi preşedintele Vladimir Putin a comunicat că nu va merge în Cuba la 4 decembrie şi că delegaţia rusă va fi condusă de preşedintele Dumei, Vyacheslav Volodin.

Figura lui Castro, după decenii, continuă să împartă opinia publică. De unii este considerat un erou al socialismului care a adus în ţara sa dreptate, instruire, asistenţă sanitară gratuită, alţii îl cataloghează ca un „dictator” care a provocat un număr infinit de morţi printre cei contrari regimului, în afară de greutăţile economice în rândul cetăţenilor săi – care încă resimt consecinţe – şi un exod de cubanezi spre Florida în căutarea unei vieţi mai bune.

De fapt, pe frontul extern se succed polemicile. „Întindem poporului cubanez mâna prieteniei. Istoria va judeca impactul enorm al acestei figuri singulare asupra oamenilor şi asupra lumii din jurul lui”, a spus preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, la câteva ore după anunţarea morţii lui lider. Foarte diferită este reacţia preşedintelui ales, Donald Trump, care într-o notă a asigurat că va face totul pentru a contribui la „libertatea şi prosperitatea” poporului cubanez, după moartea „acestui dictator brutal, care a asuprit poporul său”.

În schimb, Biserica din Cuba a trimis un mesaj de condoleanţe familiei şi autorităţilor ţării. În text, semnat de secretariatul Conferinţei Episcopale, se citeşte: „Din credinţa noastră îl recomandăm pe Fidel Castro lui Isus Cristos, faţa milostivă a lui Dumnezeu Tatăl, Stăpânului vieţii şi al istoriei şi, în acelaşi timp, îi cerem Domnului Isus ca nimic să nu tulbure convieţuirea dintre noi cubanezii. Încredinţăm ocrotirii Fecioarei Carităţii del Cobre, Mama şi Patroana noastră, viitorul patriei pentru ca ea să ne ocrotească şi să ne însufleţească să lucrăm împreună pentru a realiza visul pentru care José Martí şi-a oferit viaţa: «O patrie cu toţi şi pentru binele tuturor»”.

(După Zenit, 29 noiembrie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.