Categorii

Crăciunul regăsit al creştinilor din Mosul

Există locuri şi locuri pentru o renaştere. Şi cea celebrată în această dimineaţă printre pietrele încă rănite al vechii biserici „Sfântul Paul” din Mosul este cu totul specială. De fapt după trei ani şi jumătate în acest ajun de Crăciun se celebrează din nou solemn o liturghie în inima oraşului pe care ISIS îl ridicase la rangul de capitală proprie. Patriarhul caldeean Louis Raphael Sako a fost cel care a prezidat-o împreună cu vicarul său Shlemon Warduni şi cu episcopul siro-catolic de Mosul, Petros Mouche, precum şi în prezenţa episcopului siro-ortodox Nicodemus Daoud Sharaf. Diferitele feţe ale creştinismului irakian reunite împreună pentru un Crăciun care este un simbol puternic în oraşul din care aşa-numitul califat îi alungase pe creştini, trasând litera „Nun” de la „nazarineni” pe uşile caselor lor.

Au fost o sută de persoane adunate cu această ocazie în biserica „Sfântul Paul”, una dintre multele biserici din Mosul care din punct de vedere istoric era inima creştinismului irakian. Printre cei prezenţi era desigur şi o reprezentanţă a primelor şaptezeci de familii creştine care s-au întors după eliberarea de ISIS, mică avangardă curajoasă faţă de celelalte sute care – victime ale purificării etnice din vara anului 2014 – încă trăiesc exilaţi din oraşul lor. Însă la liturghie au luat parte şi autorităţile irakiene, lideri tribali, conducători militari şi mulţi alţi concetăţeni de credinţă islamică. Un moment public, aşadar, pentru a exprima dorinţa ca Mosul să regăsească în curând toate bisericile sale şi comunităţile creştine care au aici rădăcini foarte vechi. Şi foarte semnificativ este faptul că – în zilele trecute – cei care au îndepărtat material ruinele pe care ISIS le-a lăsat în urma sa la „Sfântul Paul” şi au curăţat interiorul bisericii au fost un grup de tineri musulmani; un gest pe care patriarhul Sako n-a ezitat să-l sublinieze în omilia sa.

După trei ani de întuneric există voinţă de Crăciun la Mosul: în biserica „Sfântul Paul” încă lipsesc ferestrele şi pe ziduri este atârnată imaginea episcopului caldeean Paulos Faraj Raho, răpit şi ucis în 2008 şi devenit simbol şi al tuturor suferinţelor care au urmat. Nu ultima tributul de sânge foarte dur pe care ofensiva militară pentru eliberarea oraşului l-a lăsat în urma sa şi pe care un raport din aceste zile l-a estimat la 10 mii de victime printre civili. Însă astăzi, cel puţin în biserica regăsită, pietrele smulse cu intenţia de a distruge au ajuns să compună peştera ieslei. Şi blogul Mosul Eye – glasul care cu mare curaj în timpul ororii lui ISIS din interior a continuat să relanseze glasul din Mosul care nu se pleca în faţa califatului – a documentat că şi în alte zone ale oraşului au apărut din nou pomii de Crăciun. Asociindu-se la invitaţia adresată creştinilor ca să se întoarcă în oraşul lor.

Mici semne de speranţă, într-un context care rămâne oricum dificil şi încărcat cu mari incertitudini. Pentru aceasta, în omilia sa patriarhul Sako n-a ezitat să relanseze provocarea unităţii între diferitele componente ale Irakului de astăzi, depăşind tentaţia sectarismului şi a răzbunărilor. „Suntem reuniţi aici ca să ne rugăm pentru pacea şi stabilitatea în acest oraş antic, în ţara noastră şi în lumea întreagă – a spus prelatul –. De aici facem apel la toţi musulmanii să-şi facă auzit glasul, pentru a stinge întunericul extremismului, al discriminării şi al conflictului, pentru a promova pacea, toleranţa, iubirea, fraternitatea şi demnitatea. Este ceea ce aceşti tineri musulmani au făcut restituindu-ne această biserică; îi invităm pe tinerii creştini, yazidi şi cei care aparţin celorlalte minorităţi să se unească cu ei. Această solidaritate – a încheiat Sako – ne face să sperăm că toţi cei risipiţi pot să se întoarcă la Mosul şi să trăiască în pace”.

De Giorgio Bernardelli

(După Vatican Insider, 24 decembrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.