Categorii

Crăciunul lui Asia Bibi: Îi iert pe persecutorii mei

Asia-BibiEste un Crăciun învăluit în milostivire cel pe care-l celebrează Asia Bibi, femeia creştină condamnată la moarte pentru presupusă blasfemie în Pakistan. Al şaptelea Crăciun în spatele gratiilor, astăzi în închisoarea pentru femei din Multan, orăşel în provincia Punjab, unde Asia aşteaptă rezultatul reexaminării procesului care a condamnat-o la moarte. Curtea Supremă, al treilea grad de judecată, a decretat legitimitatea recursului său şi se aşteaptă ca să se fixeze audienţa pentru a emite apoi un verdict definitiv.

Crăciunul în Anul Milostivirii este pentru Asia, mamă a cinci copii şi de acum în vârstă de cincizeci de ani, o sărbătoare marcată de iertare. Asia este o femeie care, deşi în suferinţă şi în izolare, conştientă de imensa nedreptate îndurată, este în interior împăcată. Este o femeie care, inundată de harul lui Dumnezeu, binecuvântează o istorie, a sa, pe care raţiunea umană nu poate decât s-o considere greşită, deformată, potrivnică.

Încrezându-se în Providenţa lui Dumnezeu, Asia a spus cu seninătate rudelor care în dimineaţa ajunului de Crăciun au mers s-o viziteze în închisoare: „Crăciunul este sărbătoarea milostivirii lui Dumnezeu. Eu îi iert pe persecutorii mei, pe cei care m-au acuzat în mod fals, şi aştept iertarea lor”. Cuvinte care, aşa cum s-a aflat de la Vatican Insider, i-au lăsat pe soţul Ashiq Masih, pe copii şi pe tutorele familiei, Joseph Nadeem, director al Renaissance Education Foundation din Lahore, profund impresionaţi.

Schimbul de urări a fost un moment plin de afect şi emoţie. Asia era fericită şi a exclamat: „Isus a făcut această zi fericită pentru mine şi a primit rugăciunile mele. Sunt emoţionată şi plină de bucurie întâlnind astăzi familia mea şi sărbătorind Crăciunul cu voi”.

Asia a revenit şi asupra episodului care i-a schimbat viaţa: „Astăzi este şi naşterea profetului Mahomed. Să fie pace asupra lui, în această zi. Cu sinceritate n-aş putea niciodată nici măcar să mă gândesc să fiu lipsită de respect faţă de el. Dar, chiar dacă sunt în închisoare de şapte ani, nu-i urăsc pe cei care mi-au făcut rău”.

„Mă rog ca sfântul profet Mahomed să dăruiască înţelepciune adepţilor săi pentru a continua să construiască pacea în lume. Mă rog ca Isus Cristos să dăruiască pacea lumii întregi”, a spus Asia.

La sfârşitul vizitei, afirmă soţul Ashiq, Asia n-a ezitat să ceară tuturor creştinilor din lume şi celor care urmăresc evenimentul ei să continue să se roage pentru ca procesul la Curtea Supremă să se poată încheia cu un rezultat favorabil ei. „Dumnezeu Atotputernicul să-mi acorde libertatea pentru a putea celebra următorul Crăciun cu voi toţi, în pace şi libertate”, a încheiat ea.

Crăciunul lui Asia Bibi este paradigmă a Crăciunului pe care-l trăiesc creştinii în Pakistan, „susţinători ai unui mesaj de armonie şi de speranţă”, a declarat Khalil Tahir Sindhu, avocat catolic care a urmărit cazul lui Asia Bibi şi numeroase cazuri de creştini acuzaţi de blasfemie, acum ministru pentru minorităţi şi pentru drepturile umane în guvernul provincial din Punjab.

Pentru a evita cazuri de „noi Asia Bibi” şi a combat din faşă discriminarea creştinilor din Pakistan, Sindhu îşi dedică acţiunea sa politică pentru a ocroti drepturile minorităţilor. Graţie angajării sale, Punjab a instituit comitete districtuale pentru a promova armonia religioasă şi a pus în practică norma care încredinţează minorităţilor cota de cinci la sută dintre muncitorii angajaţi în birourile guvernului.

Lui Sindhu i-a făcut ecou, întâlnindu-i pe episcopii creştini, preşedintele Pakistanului Mamnoon Hussain care, cu ocazia Crăciunului, a reafirmat rolul preţios al minorităţilor religioase „pentru progresul, apărarea, siguranţa ţării şi stabilitatea socială”. „Pakistanul – a adăugat preşedintele Hussain – va garanta cu orice mijloc posibil bunăstarea şi tutelarea fraţilor creştini”, amintind câteva măsuri adoptate deja de guvernul pakistanez.

Că sunt fapte sau numai proclamaţii o speră cu toată fiinţa sa Sajjad Masih Gill, un alt creştin condamnat la închisoare pe viaţă pentru presupusă blasfemie, care în zilele trecute a prezentat apel la Înalta Curte din Lahore.

Cu privire la situaţia dureroasă a abuzului legilor de blasfemie, cea care a ruinat viaţa lui Asia Bibi, Sajja Masih Gill şi a multor altora, se înregistrează în Pakistan un trend îngrijorător: 1.400 de cazuri denunţate în 2004, un vârf faţă de ultimii ani, în timp ce în acelaşi an – informează Comisia pentru Drepturile Umane din Pakistan – tribunalele pakistaneze au condamnat trei persoane la moarte, şase persoane la închisoare pe viaţă şi alte trei persoane la ani grei de închisoare pentru blasfemie.

Conform avocatului Nisar Shar, purtătorul de cuvânt al asociaţiei avocaţilor din Karachi, „şi pentru avocaţi a devenit periculos să apere un imputat acuzat de blasfemie”. Saiful Malook, avocatul lui Asia Bibi, cunoaşte aceste riscuri dar a ales să ducă la capăt cauza în faţa Curţii Supreme, unde Asia aşteaptă audienţa decisivă pentru viaţa sa.

De Paolo Affatato

(După Vatican Insider, 24 decembrie 2015)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.