Categorii

Crăciunul la „Sfântul Petru”: sosește o iesle de ceramică italiană şi un brad roșu sloven

Un semn de speranţă şi de încredere pentru lume având certitudinea că Isus vine în mijlocul poporului său pentru a-l mântui şi a-l mângâia. Acesta este mesajul important care şi mai mult în timp de urgență sanitară vrea să-l exprime împodobirea de Crăciun prevăzută în Piața „Sfântul Petru” pentru anul 2020. Inaugurarea tradițională şi aprinderea luminilor sunt programate vineri 11 decembrie la ora 16.30, deşi cu limitările impuse de pandemie, într-o ceremonie prezidată ca de obicei de cardinalul Giuseppe Bertello şi de monseniorul Fernando Vérgez Alzaga, preşedinte şi respectiv secretar general al Guvernatoratului Statului Cetatea Vaticanului. În aceea zi, dimineața, delegațiile localităţilor de proveniență a bradului şi a ieslei – Castelli şi Kočevje – vor fi primite în audiență de papa Francisc pentru prezentarea oficială a darurilor. Bradul şi ieslea vor rămâne expuse până duminică, 10 ianuarie, sărbătoarea Botezului Domnului.

Ieslea din ceramică italiană

Așadar Italia şi Slovenia sunt donatorii împodobirii din acest an. De la Castelli, în provincia Teramo, centru foarte important pentru ceramică încă din secolul al XVI-lea vine ieslea cu statui de mărime mai mare decât mărimea naturală. Un simbol cultural pentru întregul Abruzzo, dar şi un obiect de artă contemporană care îşi înfige rădăcinile sale în tradiționala prelucrare a ceramicii castellană. Opera este realizată de elevii şi de profesorii de la Institutul de Artă „F.A. Grue”, actual liceu artistic statal pentru design, care, în deceniul 1965-1975, a dedicat activitatea didactică temei Crăciunului. În Piața „Sfântul Petru” vor fi expuse numai câteva piese din colecția fragilă compusă din 54 de statui. Vor fi așezate lateral de o estradă luminoasă de circa 125 de metri pătrați care înconjoară în pantă ușoară parte din obelisc. Sculpturile îi reprezintă pe magi; în centru, pe locul cel mai înalt al estradei, este așezat grupul de la Naștere cu îngerul, pus deasupra Sfintei Familii pentru a simboliza ocrotirea sa asupra Mântuitorului, Mariei şi a lui Iosif.

Referințele la arta antică

Primul grup de statui, constituit de Sfânta Familie, a fost realizat împreună cu cimpoierul, păstoriţa cu găleata, flautistul, fetița cu păpuşă. Inspiratori ai proiectului au fost Serafino Mattucci, fost director şi animator al Institutului, profesorii Gianfranco Trucchia şi Roberto Bentini. Cu mare entuziasm au participat la iniţiativă elevii şi tot personalul tehnic al liceului. În ieslea din Abruzzo se află referințe puternice la istoria artei antice, de la arta greacă la cea sumeriană, trecând prin sculptura egipteană. În afară de asta, în obiectele care îmbogățesc ieslea şi în pentacromia castellană cu care au fost decorate operele, se regăseşte amintirea artei ceramicii locale. Statuile au fost realizate cu module şi inele care, suprapuse, formează busturi cilindrice. În unele figuri, mai ales în folosirea culorii, se regăseşte experimentarea şi reînnoirea artei ceramice dezvoltate în acei ani în liceul „Grue”. Prima expoziția publică a ieslei a avut loc la Castelli, pe platoul bisericii mame în decembrie 1965, apoi, la Crăciunul din 1970, a fost rândul piețelor de la Traian la Roma şi, după câţiva ani, de la Ierusalim, Betleem şi Tel Aviv.

Bradul roșu din Slovenia

În Piața „Sfântul Petru”, şi maiestuosul brad roșu (sau molid) înalt de 28 de metri cu un diametru de 70 de centimetri, care vine din Slovenia de sud-est, mai exact din localitatea Kočevje, pe fluviul Rinža. Regiunea Kočevsko este unul din teritoriile slovene unde natura este mai bogată şi intactă – pădurile acoperă 90% din teritoriul său. Bradul roșu ales pentru Piața „Sfântul Petru” a crescut pe lângă Kočevska Reka, la 6 kilometri în linie de aer de impunătoarea pădure virgină Krokar. Cu pădurea Snežnik-Ždrocle (în regiunea Notranjska), este a doua pădure slovenă inserate printre cele 63 de situri ale vechilor făgete primordiale în lista Patrimoniului mondial al UNESCO.

Simbol de fertilitate şi tradiție populară

Molidul s-a răspândit pe larg în Slovenia în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, reprezintă peste 30% din resursele forestiere şi este specia lemnoasă cea mai importantă din punct de vedere economic. Încă din timpurile antice este simbol de fertilitate şi în tradiția populară este folosit adesea cu ocazia ceremoniilor cum ar fi sărbătoare a 1 mai sau solemnităţile de Crăciun. În regiunea Bela Krajina, pentru sărbătoarea de „Sfântul Gheorghe” era tradiție să se poarte în procesiune un molid, decojit şi decorat cu flori şi stofe. Cel mai înalt molid din Europa – „Sgermova smreka” – măsoară 61,80 metri şi se află pe masivul Pohorje chiar în Slovenia. Are circa 300 de ani, un perimetru de 3 metri şi 54 de centimetri şi un diametru de peste un metru.

De Gabriella Ceraso

(După Vatican News, 30 octombrie 2020)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.