Categorii

Crăciun însângerat pentru creştinii din Pakistan

Sărbătoarea naşterii lui Isus este marcată de durere. Crăciunul pentru creştinii din Pakistan are gustul crucii. Şi numai o privire de credinţă evită disperarea şi ajută la recunoaşterii mâinii Providenţei divine asupra propriei istorii. Un atac kamikaze, revendicat de Statul Islamic, a lovit biserica creştină metodistă Bethel Memorial la Quetta, în provincia Beluchistan, provocând 13 morţi şi 56 de răniţi. Patru atentatori au năvălit în biserică, plină cu 400 de credincioşi reuniţi pentru liturgia duminicală, îmbrăcaţi cu geci explozive şi înarmaţi până în dinţi. Unul s-a detonat, un altul a fost lovit şi ucis de agenţii de securitate, alţi doi au reuşit să fugă.

Arhiepiscopul Joseph Arshad, abia numit la conducerea comunităţii din Islamabad afirmă că „aceste măceluri sunt în creştere în Pakistan. Îl rugăm pe Domnul nostru Isus Cristos pentru ca să ne poată dărui forţă, înţelepciune, toleranţă, pace. Fie ca Dumnezeu să dea familiilor victimelor forţa pentru a suporta pierderea celor dragi ai lor”. Atacul vine în timp ce catolicii trăiesc Anul Euharistiei care, spune Arshad, „ajută pe fiecare botezat să înfrunte provocări dificile şi să trăiască credinţa cu spirit euharistic, adică al dăruirii necondiţionate de sine, până la jertfa vieţii”.

„Este un atac care loveşte în inimă comunitatea creştină care se pregăteşte să celebreze Crăciunul. Este un atac care vrea să distrugă convieţuirea şi munca atâtora care, la toate nivelurile se angajează în fiecare zi să construiască o naţiune mai bună. Condamnarea este fermă şi unanimă, din partea tuturor celor care, în fiecare comunitate religioasă, promovează pacea, armonia socială şi convieţuirea paşnică. Terorismul continuă să lovească dar avem încredere în forţele sănătoase ale ţării: instituţiile guvernamentale, societatea civilă, liderii religioşi de bunăvoinţă”, spune la Vatican Insider dominicanul James Channan, director al „Dominican Peace Center” la Lahore, angajat să promoveze dialogul interreligios. „Vom aminti victimele la întâlnirea noastră interreligioasă înainte de Crăciun, la 21 decembrie la Peace Center al nostru. Şi guvernul de obicei organizează întâlniri pentru a celebra Crăciunul şi a face urări liderilor creştini. Anul acesta toate celebrările vor fi pătate de această violenţă gratuită şi distructivă: este urgent de protejat minorităţile pentru a tutela pluralismul în ţară”, afirm Channan.

Şi dacă ne gândim că numai cu puţine zile în urmă ministrul catolic pentru drepturile umane şi minorităţi, minister denumit Punjab, Khalil Tahir Sandhu, a solicitat instituţiile de poliţie, din toată ţara, să „garanteze protecţia tuturor bisericilor în timpul liturghiei de Crăciun şi de sfârşit de an”, pentru „a-i ocroti pe credincioşi în aşa fel încât comunitatea creştină să poată sărbători fericit acest eveniment central pentru credinţă”. Ministrul a făcut asta pentru că rămân încă sculptate în amintirea credincioşilor pakistanezi (circa 4 milioane într-o populaţie de aproape 200 de milioane) precedentele mai dureroase: atacul făcut de doi kamikaze într-o biserică anglicană din Peshawar în septembrie 2013 (soldat cu peste o sută de morţi); şi atentatul sinucigaş în acelaşi timp la două biserici din Lahore, una catolică şi una anglicană, în martie 2015. Fără a uita „măcelul de la Paşti”, când în 2016 o bombă a explodat într-un parc frecventat de creştinii care sărbătorea paşnic învierea lui Cristos, după liturghia duminicală.

„Terorismul se îndârjeşte în timpul festivităţilor religioase cu ideea de a face măcel de nevinovaţi. Este teribil şi inuman”, afirmă la Vatican Insider Shafaat Rasol, cunoscut predicator musulman sufi, animator şi conducător al zonei islamice Markiz Bilal, în Lahore, care include o moschee, o madrasă, un centru cultural. „Este un act execrabil – remarcă el – care încalcă viaţa umană şi profanează numele lui Dumnezeu. Suntem profund apropiaţi de fraţii noştri creştini astăzi, în acest moment de durere. Ne vom uni în solidaritate şi în rugăciune. Aceste evenimente ne dau şi mai multă forţă şi voinţă de a lucra pentru dialogul interreligios, pentru a construi în societate o mentalitate şi o cultură a păcii, pornind de la tineri. Ne simţi şi mai chemaţi să promovăm valori de respectare profundă a credinţei celuilalt, a demnităţii fiecărui om, a primirii celuilalt. Drumul păcii şi al convieţuirii este plin de obstacole şi există forţe care îl asaltează; dar tocmai pentru aceasta trebuie să rămânem şi să rezistăm uniţi, musulmani şi creştini, alături de toţi oamenii de bunăvoinţă”.

Crăciunul este o sărbătoare foarte trăită de creştinii pakistanezi. În toate oraşele mari în care sunt prezente zone cu majoritate creştină (aşa-numitele „colonii”), comunităţile de credincioşi împodobesc şi luminează bisericile, casele şi străzile. În bisericile creştine – sunt cinci confesiuni principale prezente în Pakistan – se organizează novene de rugăciune, reprezentări ale Naşterii, concerte de tradiţionale carols de Crăciun, întâlniri interconfesionale. Fără a uita gesturile caritative pe care creştinii le promovează în mod special, precum asistenţa dată orfanilor şi văduvelor de orice religie.

Între altele, printr-o coincidenţă curioasă, în Pakistan ziua de 25 decembrie este o zi de sărbătoare: nu atât pentru festivitatea creştină (sărbătorile creştine nu sunt sărbători civile), ci pentru că este ziua de naştere a lui Muhammed Ali Jinnah, fondatorul Pakistanului.

Însă în aceste ocazii se întăresc şi serviciile de supraveghere, tocmai de teama atacurilor teroriste. Începând din 2001, guvernul a impus bisericilor din Pakistan să-şi amenajeze, pe cheltuiala proprie, garduri zidite, telecamere de supraveghere, intrări controlate de posturi de gardă, serviciu de supraveghere şi securitate interne. La festivităţile speciale, precum Crăciunul şi Paştele, poliţia pune la dispoziţie şi agenţi proprii pentru a întări securitatea. Şi ştirile recente despre o campanie de propagandă şi recrutare lansată de Statul Islamic la Lahore, cu manifeste pe străzi, nu fac decât să confirme alarma în mod special în rândul minorităţilor religioase.

De Paolo Affatato

(După Vatican Insider, 18 decembrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.