Categorii

Coreea, episcopul Lazzaro You: „După summit se deschide o nouă eră”

Gaudete et exsultate. Iată expresia care exprimă astăzi sentimentele inimii noastre. Mi-a venit imediat în minte exortaţia papei Francisc. Iată ce voi spune preoţilor, laicilor, călugărilor şi tinerilor mâine când voi celebra o Euharistie de mulţumire, pentru a da laudă lui Dumnezeu şi a-l invoca să dăruiască pacea peninsulei coreene”. Episcopul Lazzaro You Heung-sik, care conduce dieceza de Daejeon şi este responsabil al Comisiei pentru problemele sociale în Conferinţa Episcopală Coreeană, vorbind la Vatican Insider nu ascunde emoţia, după întâlnirea istorică dintre liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, ţinută astăzi la Panmunjom, în zona demilitarizată din Coreea de Sud. Pentru prima dată, după războiul din 1950-1953, un lider nord-coreean a trecut de „cortina de bambus”, cum au definit istoricii graniţa care se întinde de-a lungul paralelei 38o.

Astăzi Biserica din Coreea poate să cânte magnificat: „Urmărind summit-ul la televizor, emoţia a fost puternică şi credincioşii sunt încă emoţionaţi. Am recitat un Pater-Ave-Gloria, i-am mulţumit lui Dumnezeu şi am împărţit binecuvântarea. Suntem fericiţi pentru că se deschide o nouă eră: este mărturia că Dumnezeu face lucrări minunate şi surprinzătoare, că Domnul este prezent în istoria Coreei”, relatează el.

Gesturile şi cuvintele rostite de cei doi lideri sunt încurajatoare şi lasă deschisă perspectiva unui dialog care va continua şi care va produce roade concrete: „Există două obiective declarate: dezarmarea nucleară şi semnarea unui adevărat tratat de pace, pentru a înlocui armistiţiul semnat în 1953. Astăzi aceste două obiective sunt nu numai posibile ci necesare, sunt obligatorii şi vor da concreteţe acestei întâlniri”, afirmă episcopul, observând valul de optimism care străbate naţiunea.

E suficient să ne întoarcem cu mintea în urmă cu puţine luni, când în Asia orientală suflau vânturi de război şi când escaladarea tensiunii militare era la stele, pentru a recunoaşte „mâna lui Dumnezeu” asupra acestei întâlniri”. Şi pentru a da merit preşedintelui sud-coreean, catolicul Moon, care „n-a încetat niciodată să creadă în această posibilitate, a continuat să construiască punţi de dialog, a intrat în joc şi şi-a dedicat întreaga sa influenţă politică pentru a obţine acest rezultat important”, notează Lazzaro You.

Comunităţile creştine din Coreea, de toate confesiunile, au însoţit întâlnirea cu rugăciunea neîntreruptă. Şi vor continua să susţină cu rugăciunea drumul dialogului şi al păcii, promovând iniţiative de schimb şi cooperare cu Nordul, „pentru a contribui la crearea reconcilierii autentice”, adaugă el.

Este important de amintit lexicul care este în vogă astăzi: „A folosi cuvinte ca pace, dialog, iertare, reconciliere este drumul pentru a genera o reapropiere între fraţi, membri ai unui singur popor”, aminteşte prelatul de la Daejeon. „Papa Francisc ne invită să mergem spre celălalt, să «ieşim», să nu rămânem în fotoliu: astfel astăzi ducem Vestea Bună a păcii şi a iubirii fraţilor aflaţi în dificultate: sărăcia şi foamea sunt o realitate tristă în Nord”, şi este aşadar „datoria noastră să le întindem o mână”, conclude el.

Fără a nega că edificarea păcii în Orient este responsabilitate împărtăşită a statelor suverane, a ONU şi a actorilor precum Statele Unite şi China, Biserica din Coreea remarcă faptul că „creştinii sunt chemaţi să fie pacificatori şi să dea o mărturie de credinţă” şi afirmă fără temeri responsabilitatea specifică a comunităţilor creştine în „a lucra împreună pentru pacea şi reconcilierea în peninsula coreeană”, cu un ochi deosebit spre creştinii prezenţi în Coreea de Nord. Implicându-i în această operă tinerele generaţii din Coreea de Nord şi de Sud, Biserica catolică se va face promotoare pe lângă guvernele din Seul şi Pyongyang a noi iniţiative de a construi pacea în peninsula coreeană.

Pe fundal, în cuvintele episcopilor coreeni, abordarea papei Roncalli: „Dumnezeu ne îndeamnă să dezrădăcinăm convingerea greşită că pacea poate să fie garantată de armele nucleare sau de militarizare. Dimpotrivă, acestea măresc riscul de război. Vrem să amintim principiul exprimat în Pacem in terris de Ioan al XXIII-lea: adevărata pace se poate construi numai în încrederea reciprocă, nu bazându-se pe arsenale”, au scris ei recent.

Biserica din Coreea este animată de o lectură providenţială a istoriei sale: cu 5 milioane de persoane care mărturisesc credinţa catolică, această comunitate a celor botezaţi este conştientă că misiunea lui Cristos „nu este să realizeze un mare proiect cu caracter uman, ci să împlinească voinţa lui Dumnezeu, încrezându-se total în Providenţa sa, care vrea mântuirea tuturor popoarelor”, explică părintele Augustin Han, preot coreean. Cu această perspectivă, deschiderea unui nou canal de dialog faţă de Coreea de Nord devine „încredere necondiţionată în acţiunea lui Dumnezeu în istoria omenirii. Şi El, cum spune psalmul, va completa lucrarea sa”.

De Paolo Affatato

(După Vatican Insider, 27 aprilie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.