Categorii

Convorbire telefonică între papa Francisc şi Kiril: „Oprirea vărsării de sânge din Siria”

Papa Francisc şi patriarhul ortodox de Moscova, Kiril, au vorbit la telefon pentru a dialoga despre Siria. Patriarhul a destăinuit asta jurnaliştilor în reşedinţa sa de la Peredelkino, aşa cum afirmă agenţia Tass. Kiril a afirmat că Biserica ortodoxă rusă vrea să continue dialogul cu Sfântul Scaun pentru „a opri vărsarea de sânge din Siria”. „Am întreprins această iniţiativă – a spus Kiril – conştienţi că creştinii nu pot să rămână indiferenţi în faţa a ceea ce se întâmplă în Siria. Dialogul nostru a fost un clar dialog de pace”.

Aşa cum ne amintim, la puţine zile după alegere, în 2013, Francisc a instituit o zi de post şi rugăciune pentru a înlătura atacul occidental în Siria şi a scris o scrisoare preşedintelui rus Vladimir Putin. Siria, împreună cu alte situaţii din Orientul Mijlociu, a fost de mai multe ori citată în lunga declaraţie comună pe care pontiful argentinian şi patriarhul rus au semnat-o împreună la Havana, în timpul primei şi istoricei lor întâlniri care a avut loc în februarie 2016.

La paragraful al zecelea din acea declaraţie se citeşte: „În Siria şi în Irak violenţa a provocat deja mii de victime, lăsând milioane de persoane fără adăpost şi fără resurse. Îndemnăm comunitatea internaţională să se unească pentru a pune capăt violenţei şi terorismului şi, în acelaşi timp, să contribuie prin dialog la o restabilire rapidă a păcii civile. Este esenţial de a asigura un ajutor umanitar pe scară largă populaţiilor martirizate şi atâtor refugiaţi din ţările învecinate”.

După ce a cerut eliberarea multelor persoane răpite, printre care mitropiliţii de Alep, Paul şi Ioan Ibrahim, sechestraţi în luna aprilie 2013, papa şi patriarhul rus au scris: „Înălţăm rugăciunile noastre către Cristos, Mântuitorul lumii, pentru restabilirea păcii în Orientul Mijlociu care este „rodul dreptăţii” (cf. Is 32,17), pentru ca să se întărească convieţuirea fraternă între diferitele populaţii, Biserici şi religii care sunt prezente acolo, pentru întoarcerea refugiaţilor în casele lor, vindecarea răniţilor şi odihna sufletului nevinovaţilor ucişi. Ne adresăm, cu un apel fervent, tuturor părţilor care pot să fie implicate în conflicte pentru ca să arate bunăvoinţă şi să se aşeze la masa tratativelor”.

Într-un interviu recent la Vatican Insider, ambasadorul rus la Sfântul Scaun, Alexander Avdeev, a vorbit despre raporturile bune dintre catolicii şi ortodocşii ruşi: „Cele două Biserici s-au întâlnit la conferinţa de la Viena pentru a celebra cei doi ani de la întâlnirea din Havana între papa şi patriarhul Kiril. Există multe proiecte pentru viitor. Există dialogul teologic, un dialog de cooperare culturală şi există iniţiative pentru a-i ajuta pe migranţi şi pe săraci. Şi există şi problema importantă a ajutoarelor date Siriei”.

Şi a relatat despre proiectul comun pe care-l vede în colaborare Sfântul Scaun şi Patriarhia de Moscova: „Au stabilit un proiect important pentru reconstruirea edificiilor de cult catolice şi ortodoxe distruse de terorişti. Împreună cu patriarhul de Antiohia au stabilit o listă de 37 de biserici care trebuie să fie reconstruite împreună graţie finanţării Fundaţiilor catolice şi ortodoxe. Este prima dată în istorie când este făcută o asemenea iniţiativă între cele două Biserici ale noastre. Se studiază şi un proiect pentru a îmbunătăţi funcţionarea unor spitale din Siria, care vor fi ajutate cu formarea personalului medical, cu medicamente şi ajutor economic”.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 14 aprilie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.