Categorii

„Conciliul panortodox este un eveniment istoric, nimeni să nu stea afară”

Conciliu-panortodox„Duhul Sfânt va lumina minţile primaţilor, este un moment istoric şi nicio Biserică ortodoxă nu poate rămâne în afara acestui conciliu panortodox. Trebuie să transmitem imaginea unităţii…”. Chrysostomos Savatos, 55 de ani, mitropolit de Messinia la Calamata, în Peloponesia, este profesor de dogmatică la Universitatea din Atena, membru al consiliului dialogului pentru unitatea creştinilor şi va face parte din reprezentanţa Bisericii greceşti la conciliul panortodox din Creta ale cărui lucrări vor începe la 19 iunie. Aşa cum se ştie, mulţi nori s-au adunat deasupra evenimentului în ultimele săptămâni, ultimul este cererea Bisericii ortodoxe bulgare de a amâna importanta întâlnire din cauza dezacordurilor cu privire la textele pregătitoare.

Luni, 6 iunie, Patriarhia ecumenică de Constantinopol a publicat un comunicat în care se aminteşte tuturor care sunt în dezacord că deciziile cu privire la dată, modalităţi şi texte de discutat în timpul conciliului panortodox – primul după secole – au fost luate de comun acord de toţi primaţii Bisericilor. Aşadar, orice dezacord, orice amendament, orice propunere va putea fi prezentată în timpul discuţiei sinodale.

Mitropolit Chrysostomos, ce se va întâmpla? Până la urmă Bisericile ortodoxe vor lua parte toate la conciliu?

„Aşteptăm lucrarea Duhului Sfânt, trăim un moment de dificultate, dar există posibilitatea de a ajunge cu toţii la un acord. Totul fusese deja decis în timpul reuniunii primaţilor din ianuarie, toţi au votat pentru ca să se desfăşoare la Creta conciliul panortodox începând de la 19 iunie. Sunt convins că Duhul Sfânt va lumina minţile primaţilor. Nu înţeleg pentru ce a avut loc această schimbare. Este un moment istoric şi nicio Biserică ortodoxă poate să rămână în afara acestui conciliu panortodox. Trebuie să transmitem imaginea unităţii…”.

În săptămânile trecute unii episcopi ai Bisericii ortodoxe din Grecia au propus amendamente pentru a elimina din texte apelativul de Biserică referit la catolici. Ce înseamnă?

„Unii episcopi au propus aceste schimbări în textul dedicat relaţiilor dintre ortodoxie şi restul lumii creştine. Amendamentul a fost acceptat şi va fi pus în discuţie”.

Dar până astăzi catolicii au fost consideraţi o adevărată Biserică de către ortodocşi?

„Desigur că da, Biserica catolică a fost considerată mereu Biserică. Propunerea despre care vorbiţi dumneavoastră este a câtorva conservatori care nu vor să pună pe acelaşi plan Bisericile. Dar cred că este greu ca să treacă. Există atâţia alţii care nu acceptă acel amendament”.

Care vor fi punctele nodale ale conciliului panortodox?

„Înainte de toate imaginea de unitate a tuturor Bisericilor ortodoxe, cu primaţii care celebrează împreună dumnezeiasca liturghie. În al doilea rând, un mesaj pentru lumea contemporană şi pentru popoare, privitor la unele probleme sociale şi etice: apărarea vieţii şi a familiei, răul pe care divorţul îl face familiei, pacea şi multele războaie care se duc, apărarea creaţiei şi problemele mediului. Un alt punct important va fi posibilitatea pentru Bisericile ortodoxe de a rezolva împreună unele probleme care există între unele dintre ele”.

Aţi citat divorţul. Bisericile ortodoxe admit binecuvântarea celei de-a doua căsătorii. Cum se conciliază?

„Teologia economiei, care prevede asta, nu va fi pusă în discuţie, fiind deja stabilită de un conciliu ecumenic. Dar asta nu ne împiedică să reflectăm asupra faptului că divorţul face rău familiei”.

Cu privire la dialogul cu ceilalţi creştini, la drumul ecumenic spre unitate, în Bisericile ortodoxe se înregistrează poziţii foarte diferite…

„Vom discuta conţinuturi şi limite ale acestui dialog. Este adevărat că există opoziţii faţă de acest drum în unele Biserici ortodoxe. Aceasta este o caracteristică a Bisericilor noastre, există libertatea de a spune fiecare ceea ce gândeşte. Dar asta nu înseamnă că acela care gândeşte într-un anumit mod va avea ultimul cuvânt”.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 7 iunie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.