Categorii

Comunitatea din Taizé, Torino va găzdui în 2020 Întâlnirea ecumenică a tinerilor din toată Europa

Orașul Torino va găzdui în 2020 Întâlnirea europeană a tinerilor din Comunitatea din Taizé, care în fiecare an se desfășoară într-un oraș diferit. A anunțat asta ieri 30 decembrie frère Alois Loeser, prior al comunităţii ecumenice, celor 15 mii de tineri din toată Europa care în aceste zile s-au reunit la Wrocław, în inima Poloniei, pentru a trăi a 43-a ediție a „Pelerinajului de încredere pe pământ”.

După patru ediții la Roma (1980, 1982, 1987, 2012) şi două la Milano (1998 şi 2005), evenimentul tinerilor se întoarce așadar în Italia. Invitaţia a fost semnată de arhiepiscopul diecezei subalpine, monseniorul Cesare Nosiglia, şi de reprezentanții bisericilor reformate şi ortodoxă din orașul piemontez. „Torino îi aşteaptă pe tinerii de la «Pelerinajul de încredere pe pământ» din 2020  cu inima şi brațele deschise”, a spus arhiepiscopul, care în zilele trecute a însoţit 80 de tineri torinezi în Polonia.

„Vestea ne umple inima de bucurie şi de emoție. Lui frère Alois şi Comunităţii din Taizé exprim recunoștința cea mai sinceră, în numele arhidiecezei de Torino şi al tuturor confesiunilor creştine prezente în teritoriul nostru. Pentru noi este o veste importantă, care reprezintă confirmarea unei legături puternice dar, în acelaşi timp, şi rodul unui lung drum de prietenie cu Comunitatea din Taizé”.

Nosiglia aminteşte şi „legătura profundă şi autentică” ce leagă Taizé cu Torino, unde de multe decenii diferite grupuri de tineri din toată regiunea Piemont şi Valle d’Aosta merg periodic în Comunitate şi participă la întâlnirile de sfârşit de an. Sunt numeroase şi semnificative şi întâlnirile de rugăciune de la Taizé în orașul unde adesea a mers personal şi fondatorul Comunităţii, frère Roger. „Păstrez în inimă o amprentă de neșters şi iluminantă – aminteşte prelatul – a acestor întâlniri şi a dialogului cu el”.

De aici urarea este ca această legătură să poată deveni „o ocazie rodnică de întâlnire cu mulţi alți tineri, a unei vestiri curajoase a Evangheliei şi a unei reînnoite experiențe de comuniune în numele lui Cristos”. Şi să fie şi semn al „drumului ecumenic lung şi articulat parcurs între confesiunile creştine prezente în teritoriul nostru” şi ocazie de „reînnoire a Bisericilor noastre şi a societății noastre, în semnul unității şi al comuniunii”.

„Sfârşitul de an de la Taizé” va începe la 28 decembrie 2020 şi se va încheia la 1 ianuarie 2021, având în centru, în noaptea de 31, marea veghe de rugăciune pentru pacea în lume şi Sărbătoarea Națiunilor în parohii şi în diferitele realităţi găzduitoare. Cu această ocazie, sunt așteptați în oraș 15.000 de tineri care provin din toate Europa şi nu numai.

(După Vatican Insider, 31 decembrie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.