Categorii

Comunicat al Dicasterului pentru Laici, Familie şi Viaţă: Titlul următoarei Întâlniri Mondiale a Familiilor (23-27 iunie 2021)

ÎMF ROMA 2021

„Iubirea familială: vocaţie şi cale de sfinţenie”

Aceasta este tema aleasă de Sfântul Părinte pentru următoarea Întâlnire Mondială a Familiilor, care se va desfăşura la Roma de la 23 la 27 iunie 2021. La a cincea aniversare a Exortaţiei apostolice Amoris laetitia şi la trei ani de la promulgarea lui Gaudete et exsultate, ea vrea să evidenţieze iubirea familială ca vocaţie şi cale de sfinţenie, pentru a înţelege şi a împărtăşi sensul profund şi mântuitor al relaţiilor familiale în viaţa zilnică. În acest scop, Întâlnirea îşi propune să recitească Amoris laetitia în lumina chemării la sfinţenie din Gaudete et exsultate.

De fapt, iubirea conjugală şi familială revelează darul preţios al trăirii împreună, alimentând comuniunea şi prevenind cultura individualismului, consumului şi rebutării: „Experienţa estetică a iubirii se exprimă în acea privire care-l contemplă pe celălalt ca pe un scop în sine însuşi” (AL 128) şi care în acelaşi timp recunoaşte cealaltă persoană în identitatea sa familială sacră, ca soţ, soţie, tată, mamă, fiu/fiică, bunic/bunică.

Dând formă experienţei concrete a iubirii, căsătoria şi familia manifestă valoarea înaltă a relaţiilor umane, în împărtăşirea de bucurii şi trude, în desfăşurarea vieţii zilnice, orientând persoanele la întâlnirea cu Dumnezeu. Acest drum, când este trăit cu fidelitate şi perseverenţă, întăreşte iubirea şi realizează acea vocaţie la sfinţenie, proprie fiecărei persoane, care se concretizează în raporturile conjugale şi familiale. În acest sens, viaţa familială creştină este vocaţie şi cale de sfinţenie, expresie a „celei mai frumoase feţe a Bisericii” (GE 9).

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.