Categorii

COMECE. Cardinalul Hollerich: „Politicienilor le cerem o politică apropiată de oameni”

O Uniune Europeană apropiată de problemele cetățenilor. Alături de cei mai săraci, angajată să realizeze „Green Deal for Europe”, un plan ambițios dar în acelaşi timp pragmatic pentru a ajunge la emisii zero de gaz cu efect de seră, pentru că „tinerii au dreptul să trăiască fericiți, să aibă un viitor aşa cum noi l-am avut”. Sunt „urările” pe care cardinalul Jean-Claude Hollerich, arhiepiscop de Luxemburg, le adresează noilor parlamentari europeni aleşi şi noii Comisii Europene, care se formează sub conducerea lui Ursula von der Leyen. Cardinalul, preşedintele COMECE, Comisia care reunește la Bruxelles Conferințele Episcopale din UE, acceptă să vorbească la agenția SIR la sfârşitul adunării episcopilor UE: întâlnirea a fost dedicată provocărilor post-alegeri şi priorităților noii Comisii Europene. Episcopii au dedicat o zi întreagă confruntării despre temele sustenabilității, climei şi stilurilor de viaţă în lumina ecologiei integrale din Laudato si’ şi în sintonie cu papa Francisc angajat chiar în aceste zile în Sinodul pentru Amazonia. Au luat cuvântul reprezentanţi ai Caritas Europa, CISDE, Mișcarea Catolică Mondială pentru Climă şi Federația Asociațiilor Familiilor Catolice (FAFCE).

Eminență, care sunt auspiciile pentru noul parlament şi noua Comisie Europeană?

Aş vrea ca această nouă Europă care se naște să se ocupe cu adevărat de problemele pe care le întâlnesc cetățenii europeni în viaţa lor zilnică. Așadar, o politică pentru viaţa oamenilor, a celor mai slabi, a celor mai săraci. Există în Europa o frică faţă de elite. Nu am nimic împotriva elitelor pentru că o societate are nevoie şi de ele. Însă elitele trebuie să fie 100% în slujire: pentru a fi aşa, trebuie cunoscut ceea ce gândesc oamenii, ceea ce experimentează în fiecare zi. Trebuie cunoscută viaţa, nu trebuie să fie dezlipite. Problema nu sunt elitele ci distanța lor de viaţa poporului. Așadar, doresc o politică menită să acționeze mereu respectând demnitatea fiecărei persoane umane, să nu fie centrată pe interesele câtorva bogaţi.

Ce vă preocupă mai mult?

Am spus de mai multe ori că ceea ce mă preocupă mai mult sunt populismele. Nu mă refer la Ungaria sau la Polonia. Mă preocupă mai mult partidele care şi în țările noastre se bazează pe idei fasciste sau naziste. Nu trebuie încetat niciodată să se spună că aceste idei au condus deja Europa la catastrofă. Nu înțeleg cum oamenii pot să voteze din nou aceste partide.

Ce vă dă speranţă?

Înainte exista o separație în Europa între țările din est şi țările din vest. Ursula von der Leyen a fost aleasă şi cu voturile din est. Așadar, cred că acesta este un factor pozitiv pentru că permite să se vadă din nou Europa ca o entitate întreagă. Dă speranţă şi acest nou „Green Deal for Europe”. Este vorba desigur de un proiect foarte ambițios dar necesar pentru a menține viaţa pe planeta noastră. Şi când vorbesc despre viaţă, vorbesc despre tinerii care au dreptul să trăiască fericiți, să aibă un viitor aşa cum l-am avut noi. Schimbarea climei reprezintă o mare provocare care cade mai ales pe umerii celor mai săraci, ai celor mai slabi.

De ce Europa ar trebui să se angajeze?

Pentru că noi mai ales aici în Europa avem un stil de viaţă pe care planeta noastră nu-l mai poate susține. Dau exemplul țării mele. Dacă toţi ar avea acelaşi nivel de viaţă al luxemburghezilor, n-ar ajunge resursele din patru sau chiar cinci planete. Dar noi avem numai o planetă şi toţi au dreptul să trăiască pe acest pământ. Așadar, trebuie să schimbăm stilul de viaţă.

Cât de gravă este situația?

Ne dăm seama între timp de numărul crescând al migranţilor climatici. Şi suntem numai la început. Transformările vor fi mult mai mari decât cele pe care noi ni le putem imagina astăzi. Noi vedem numai fiecare efect al schimbării climatice. A venit cu adevărat timpul de a schimba stilul de viaţă. Ar trebui să găsim şi reguli etice pentru o dezvoltare sustenabilă. Globalizarea – care în sine este un fenomen pozitiv – poartă în sine aspecte ale unui capitalism sălbatic care trebuie revăzute în mod categoric.

Ce pot face Bisericile?

Papa vorbește despre convertire. Personal voi propune diecezei mele să se introducă vinerea ca zi de post pentru tot anul. Așadar, trebuie să arătăm oamenilor că această convertire este necesară şi posibilă. Ne aflăm cufundați într-o cultură care va conduce la moarte. Convertirea ecologică ce ne este cerută este o convertire la viaţă.

De M. Chiara Biagioni

(După agenția SIR, 25 octombrie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.