Categorii

Clelia şi Francisc

Două cateheze pentru papa Francisc în aula „Paul al VI-lea”. Şi a doua – complet improvizată şi imprevizibilă – a fost de o eficacitate foarte puternică prin concreteţea sa şi printr-o protagonistă foarte frumoasă. O cateheză „practică” originală pe care Francisc a propus-o privind-o pe Clelia Manfellotti, o fată autistă de 10 ani, venită din Napoli pentru a-l întâlni împreună cu mama şi cu unchii.

În timp ce papa ţinea cateheza „oficială”, Clelia n-a stat pe loc o clipă: aşezată în sectorul rezervat persoanelor bolnave şi cu dezabilităţi – în primul rând – a urcat rapid scările din aula „Paul al VI-lea” şi a fost tot timpul aproape de Francisc, făcând şi câteva curse. O prezenţă foarte duioasă care a îmbogăţit mesajul papei, creând în aulă şi mai mult un climat de familie, cu o atenţie la fragilitate şi, mai precis, la problema autismului în toate problematicile sale. „Dumnezeu vorbeşte prin copii” a spus Francisc colaboratorilor, invitând să n-o oprească sau s-o îndepărteze pe Clelia şi s-o lase liberă să se mişte.

Tocmai privind-o pe Clelia, în „slăbiciunea” sa, papa a produs rapid o reflecţie sinceră, relansând conţinuturile pe care a voit să le sugereze, în iunie 2016, cu ocazia Jubileului pentru persoanele cu dezabilităţi, insistând cu hotărâre asupra incluziunii, respectului, demnităţii precum şi atenţiei faţă de familii: „Eu întreb un lucru, dar fiecare să răspundă în inima sa: m-am rugat pentru ea, văzând-o, m-am rugat pentru ca Domnul s-o vindece, s-o păzească? M-am rugat pentru părinţii săi şi pentru familia sa? Mereu când vedem vreo persoană suferindă trebuie să ne rugăm. Fie ca această situaţie să ne ajute mereu să ne punem această întrebare: m-am rugat pentru această persoană pe care am văzut-o, care se vede că suferă?”.

Francisc n-a uitat s-o binecuvânteze pe Clelia, strângând-o în braţe şi s-o încurajeze pe mama, cuprinsă de miile de probleme pe care o familie cu un copil cu dezabilităţi grave trebuie să le înfrunte zilnic. Cu adevărat o cateheză „practică”, aşadar, pe care frumuseţea vieţii Cleliei a făcut-o de mare eficacitate.

În această perspectivă, a fost semnificativă şi îmbrăţişarea papei dată mişcării Credinţă şi Lumină din parohia Folgosa şi San Pietro Finis, din dieceza portugheză de Oporto. „Urmând mărturia lui Jean Vanier – afirmă coordonatorul Sérgio Pinto şi asistentul spiritual părintele Joaquim Domingos de Cunha Areais – din septembrie suntem alături de zece tineri cu dezabilitate mentală care, zi de zi, se integrează tot mai bine şi trăiesc bucuria vieţii lor de credinţă cu familiile şi tinerii care-i susţin”.

Printre cei prezenţi, părintele Giuseppe Pisanelli, 93 de ani, un frate minor conventual din provincia de Benevento care a voit să sărbătorească împreună cu papa cei şaptezeci de ani de preoţie. Şi Francisc i-a rezervat o primire cu totul deosebită.

În afară de asta pontiful l-a salutat pe Michał Kurtyka, secretar de stat din ministerul mediului din Polonia şi preşedinte al Conferinţei despre climă (Cop24), organizată de Naţiunile Unite la Katowice în decembrie. Îl însoţea ambasadorul polonez pe lângă Sfântul Scaun, Janusz Kotański. Cu acea ocazie a fost adoptat Katowice Rulebook care, în aplicări la Acordurile de la Paris din 2015, introduce linii conducătoare în faţa schimbărilor climatice. Cu o atenţie deosebită la enciclica Laudato si’, pentru o abordare socială şi solidară în cadrul ecologic, încercând să dea răspuns la „strigătul săracilor”.

Înainte de audienţa generală, în sala mică, papa Francisc i-a întâlnit pe participanţii la a opta întâlnire a Grupului de lucru între Sfântul Scaun şi Republica Socialistă din Vietnam care se ţine în Vatican la 21 şi 22 august. Pontiful i-a salutat personal pe componenţii delegaţiei vietnameze conduse de vice-ministrul afacerilor externe, To Anh Dung, şi însoţite de monseniorul Antonio Camilleri, sub-secretar pentru Raporturile cu Statele.

(După L’Osservatore Romano, 22 august 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.