Categorii

Cinste femeilor misionare: Sărbătoarea de 8 martie după măcelul din Aden

Femei-misionare„Continuăm să ne rugăm împreună pentru sora care a supravieţuit şi pentru părintele salezian despre care nu mai există ştiri”. Sora Cyrene, provincială pentru Italia ale misionarelor carităţii, a cunoscut-o în urmă cu zece ani pe sister Marguerite, originară din Ewanda, una dintre cele patru călugăriţe ucise în mod oribil la 4 martie împreună cu alte douăsprezece persoane într-un centru de primire pentru bătrâni şi neputincioşi în apropierea oraşului yemenit Aden.

Călugăriţa este tulburată de cele întâmplate însă cuvintele pe care le spune într-un scurt colocviu telefonic cu „L’Osservatore Romano” toate sunt pentru a explica sensul misiunii moştenite de la maica Tereza de Calcutta şi al tenacităţii cu care în fiecare colţ al planetei misionarele cu sari alb încearcă să rămân fidele şi în faţa dificultăţilor, a fricii, chiar şi atunci când totul ar recomanda să abandoneze şi să fugă. „Noi nu-i părăsim pe săraci. Este de neimaginat”, spune călugăriţa care la fiecare frază aminteşte lecţia primită de la fondatoare. „Maica ne-a învăţat asta. Dacă suntem singure şi nu avem persoane de îngrijit, desigur, în faţa pericolului, ne mutăm, mergem în altă parte. Dar dacă avem săracii, bolnavii, paraliticii, cum reacţionăm? Maica a făcut mereu aşa, mi-o amintesc încă la Beirut cu copiii sub bombardamente. Aşa am făcut mulţi ani în Liberia. Aşa facem în Siria. Şi aşa facem încă în Yemen unde, să nu uităm, avem alte case”. Ceea ce într-adevăr „face rău” – adaugă călugăriţa – este „indiferenţa în inima atâtor oameni faţă de destinele şi de condiţiile celor săraci, ale celor din urmă”.

Gândul este aşadar în întregime proiectat spre viitor, spre necesitatea de a şti să se răspundă în mod adecvat nevoilor oamenilor care în fiecare zi sunt întâlniţi pe drum, la Roma, ca şi în peninsula arabică. Astfel, dincolo de rugăciunea pentru sărmanele victime, cuvintele sorei Cyrene invită la reculegere în favoarea preotului salezian Tom Uzhunnalil, căzut în mâinile comandoului, şi a sorei Sally, superioara casei care din fericire a reuşit să se salveze de la măcel: „Vă rog, să continuăm să ne rugăm împreună”.

Conştiinţa este că numai privirea rugăciunii poate aduce lumină şi speranţă într-o situaţie care, aşa cum a spus Papa Francisc, apare marcată de o „violenţă diabolică şi lipsită de sens”. La patru zile de la măcelul oribil, şi în tăcerea aproape totală a lumii informaţiei, faptele din Aden se îmbogăţesc cu noi amănunte înfiorătoare care arată cum cele patru călugăriţe din congregaţia întemeiată de maica Tereza de Calcutta au fost ucise din ură faţă de credinţă. Probabil numai cu vina de a-i sluji pe cei mai săraci şi lipsiţi de apărare. Nu întâmplător deasupra tradiţionalului sari alb cele patru victime purtau încă şorţul albastru cu care îi slujeau pe cei bolnavi. Populaţia locală, relatează agenţiei Fides monseniorul Paul Hinder, vicar apostolic al Arabiei de Sud, „iubea surorile maicii Tereza, admira modul lor de a-i sluji pe ceilalţi fără a privi la apartenenţa religioasă, ci numai la alegerea de a avea predilecţie faţă de cel care are mai mare nevoie. Acest lucru trezea simpatie şi afect în rândul poporului. Şi probabil chiar acest lucru deranja”.

În urmă cu circa un an, când în acea ţară a izbucnit conflictul dintre forţele guvernamentale şi rebeli, episcopul Hinder aminteşte că s-a confruntat cu surorile despre oportunitatea rămânerii lor într-un scenariu care a devenit foarte riscant. „Ele – aminteşte prelatul – mi-au spus că nu era nimic de discutat: nu vor pleca, orice s-ar fi întâmplat, pentru că doreau să rămână alături de cei care le-au fost încredinţaţi. Era evident că din partea acelor surori lipsite de apărare nu era vorba de o exhibiţie de eroism, ci numai de dorinţa lor de a-l urma pe Cristos. Am respectat alegerea lor şi sunt sigur că martiriul lor va aduce rod, şi pentru vieţile creştinilor care trăiesc în peninsula arabică”. Mai ales, prelatul exprimă după aceea recunoştinţă pentru cuvintele rostite de Papa Francisc la Angelus din duminica trecută cu care a condamnat ferm atacul la adresa misionarelor carităţii, victime nu numai ale violenţei teroriştilor ci şi ale „indiferenţei” lumii.

Cuvinte de condamnare pentru indiferenţa generală cu care evenimentul a fost urmărit de mass-media au fost exprimate şi de monseniorul Camillo Ballin, vicar apostolic al Arabiei de Nord. „Papa are dreptate – a declarat prelatul agenţiei AsiaNews – pentru că este un lucru diabolic a ucide în numele lui Dumnezeu. Şi este la fel de grav a observa indiferenţa mass-mediei, tăcerea absolută cu privire la masacru” a principalelor canale de informaţie. Pentru prelat această tăcere reprezintă un „fapt foarte grav” şi este tot mai esenţială misiunea de „a informa şi de a comunica oamenilor ceea ce se întâmplă în lume”.

Conform monseniorului Ballin, călugăriţele au mărturisit cu însăşi viaţa lor „pătimirea lui Cristos”, care „le-a implicat în pătimirea şi moartea sa, iar astăzi le face părtaşe de bucuria învierii”. Comentând situaţia din vicariatul din nord, cel puţin cât priveşte Qatar, Bahrain şi Kuwait, el afirmă că „există libertate de cult, deşi cu anumite limite”. Totuşi, de ceva timp „este evident climatul de tensiune şi guvernele insistă mult asupra controlului, asupra siguranţei, pentru că teama unei intrări a Statului Islamic este concretă”.

Surorilor ucise în Yemen dedică între timp tradiţionala zi a femeii Uniunea Mondială a Organizaţiilor Feminine Catolice (UMOFC). Maria Giovanna Ruggieri, preşedinta organizaţiei, la care aderă 100 de asociaţii din toate continentele care implică peste 5 milioane de femei, aminteşte călugăriţele ca „martire din timpul nostru, martire ale milostivirii”. Şi cu ele intenţionează să adreseze solidaritate, se citeşte într-un comunicat al UMOFC, „femeilor persecutate, obiect al violenţei în propriile case şi pe străzi, femeilor care din cauza stării de lipsuri şi sărăcie sunt victime ale traficului pentru exploatare sexuală, pentru a fi supuse uterului închiriat în numele unei «prefăcute libertăţi de acţiune»”.

Surorilor ucise în Yemen, informează agenţia Fides, le dedică ziua femeii şi organizaţia australiană Catholic Mission. „În ultimii cinci ani – a spus directorul, părintele Brian Lucas – Catholic Mission a scos în evidenţă dăruirea femeilor misionare angajate în toată lumea. Şi în circumstanţele cele mai dificile curajul lor este indiscutabil şi credinţa lor este neclintită. Astfel, pentru 8 martie Catholic Mission a adresat un apel tuturor susţinătorilor invitându-i să amintească marea contribuţie a femeilor în cadrul Bisericii. „Femeile – continuă părintele Lucas – sunt parte integrantă a operei Bisericii în toată lumea, inclusiv Catholic Mission. Organizaţia noastră a fost întemeiată de o misionară laică, Pauline Jaricot, şi îi invită pe toţi să se unească în rugăciune pentru surorile şi laicele misionare angajate în toată lumea pentru a promova credinţa, dreptatea şi bunăstarea comunităţilor”.

De Fabrizio Contessa

(După L’Osservatore Romano, 9 martie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.