Categorii

Charlie Gard, Papa: să fie îngrijit până la sfârşit

Să fie însoţit aşa cum doresc părinţii săi. Aşadar, să fie îngrijit până la sfârşit. Este apelul lansat de papa Francisc pentru Charlie Gard, copilul englez, bolnav incurabil care ar trebui să fie însoţit la moarte pe baza diferitelor decizii judecătoreşte de trei curţi engleze diferite, de grad diferit, şi în cele din urmă de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Asta prezintă directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Greg Burke.

„Sfântul Părinte”, declară purtătorul de cuvânt al Vaticanului, „urmăreşte cu afect şi emoţie evenimentul micuţului şi exprimă propria apropiere părinţilor săi”. Pentru ei „se roagă, dorind ca să nu se neglijeze dorinţa lor de a-l însoţi şi îngriji până la sfârşit pe copilul lor”.

Acestea sunt ore de aşteptare şi de angoasă pentru cei din familia micuţului Charlie înainte ca să fie scoase din priză aparatele care-l ţin în viaţă. Chris Gard şi Connie Yates – scrie Telegraph online – petrec ultimele zile cu micuţul lor de 10 luni, lovit de sindromul de degradare mitocondrială, o boala clasificată ca incurabilă. Copilul, care din cauza patologiei nu poate vedea, auzi, nu se poate mişca, nu poate plânge şi nici înghiţi fără asistenţa aparatelor, este internat la Great Ormond Street Hospital din Londra.

Ieri medicii au acordat părinţilor o scurtă prorogare înainte de a spune adio copilului.

Cazul lui Charlie a fost în centru unei bătălii legale. Părinţii au cerut ca să fie supus copilul la o terapie experimentală în SUA, dar specialiştii de la spital s-au declarat siguri că un astfel de tratament nu l-ar fi ajutat. În această chestiune a fost chemată şi Curtea Europeană a Drepturilor Umane, aşa cum făcuseră înainte tribunalele din Regatul Unit în diferitele grade de apel, care marţea trecută s-a pronunţat în favoarea medicilor de la Great Ormond Street Hospital.

„A apăra viaţa umană, mai ales când este rănită de boală, este o angajare de iubire pe care Dumnezeu o încredinţează fiecărui om”, a scris ieri într-un tweet Pontiful în care, fără a-l cita în mod explicit, a făcut referinţă la evenimentul micuţului Charlie.

De Domenico Agasso jr

(După Vatican Insider, 2 iulie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.