Categorii

Celibatul sacerdotal: cardinalul Sarah, „alipirea mea de Benedict al XVI-lea rămâne intactă şi ascultarea mea faţă de papa Francisc rămâne absolută”

„Polemica menită de multe ore să mă lovească insinuând că Benedict al XVI-lea nu era informat cu privire la apariţia cărții Des profondeurs de nos coeurs este profund demnă de dispreț. Iert cu sinceritate pe toţi cei care m-au calomniat şi care vor să mă opună papei Francisc. Alipirea mea de Benedict al XVI-lea rămâne intactă şi ascultarea mea filială faţă de papa Francisc rămâne absolută”. Se încheie cu aceste cuvinte un lung comunicat al cardinalului Robert Sarah, prefect al Congregației pentru Cultul Divin şi Disciplina Sacramentelor, publicat în aceste ore pentru a face claritate, aşa cum a promis, cu privire la știrile care au circulat despre cartea scrisă de cardinal şi de papa emerit în apărarea celibatului sacerdotal. De fapt, s-au răspândit știri cu privire la faptul că Benedict al XVI-lea ar fi negat să pună vreo semnătură la text. Cu bogăţie de amănunte, cardinalul reconstruiește pas cu pas colaborarea cu Benedict al XVI-lea. Reconstruirea evenimentelor dăinuie din 5 septembrie 2019, zi în care, după o vizită la papa emerit, cardinalul i-a scris o scrisoare cerându-i dacă era posibil să aibă de la el „un text despre preoția catolică, având o atenţie deosebită faţă de celibat”. În scrisoarea către Benedict, cardinalul scria: „Îmi imaginez că dumneavoastră veți crede că reflecții din partea dumneavoastră ar putea să nu fie oportune, dar sunt convins că toată Biserica are nevoie de acest dar, care ar putea să fie publicat la Crăciun sau la începutul anului 2020”. La 20 septembrie, papa emerit îi răspunde prefectului mulțumindu-i-i şi scriindu-i că „şi el – aşa informează Sarah – din partea sa, încă înainte de a primi scrisoarea mea, a început scrierea unui text despre aceste subiect, dar că forţele sale nu-i mai permiteau să redacteze un text teologic. În orice caz – continuă cardinalul Sarah în relatarea sa – scrisoarea mea l-a încurajat să reia această lungă lucrare. Adăuga că mi-o va transmite când traducerea italiană va fi gata”.

La 12 octombrie, în timpul Sinodului Episcopilor despre Amazonia, papa emerit îi trimitea cardinalului Sarah „în plic confidențial, un text lung”, rod al unei munci care a durat luni. Cardinalul Sarah, în acel moment, văzând mărimea scrierii precum şi profunzimea şi forma textului însuși, a considerat „imediat” faptul că un asemenea text nu putea fi propus unui ziar sau unei reviste. „Astfel am propus papei emerit publicarea unei cărți care va fi un bine imens pentru Biserică, integrând textul său cu al meu. În urma diferitelor schimburi în vederea elaborării cărții, am trimis în sfârşit, la 19 noiembrie, un manuscris complet papei emerit, care cuprindea, aşa cum am decis de comun acord, coperta, o introducere şi o concluzie comune, textul lui Benedict al XVI-lea şi textul meu. La 25 noiembrie, papa emerit exprima marea sa satisfacție” şi adăuga: „Din partea mea sunt de acord ca acest text să fie publicat în forma pe care aţi prevăzut-o”. La 3 decembrie – conclude prefectul – „am mers la mănăstirea Mater Ecclesiae pentru a mulţumi încă o dată papei emerit pentru că mi-a acordat o încredere aşa de mare. I-am explicat că această carte a noastră va fi tipărită în timpul vacanței de Crăciun, că va fi publicată la 15 ianuarie şi că mă voi întoarce pentru a-i aduce lucrarea la începutul lunii ianuarie când mă voi întoarce dintr-o călătorie în ţara mea natală”.

De M. Chiara Biagioni

(După agenția SIR, 14 ianuarie 2020)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.