Categorii

„Cele trei mistere ale morţii lui Padre Pio”, cartea despre ultimele momente ale vieţii sfântului

În sanctuarul „Sfânta Maria a harurilor” papa va venera trupul lui Padre Pio, care se află aici momentan, şi crucifixul de lemn în faţa căruia în urmă cu o sută de ani a primit stigmatele permanente. Acesta va fi unul dintre momentele forte ale vizitei la San Giovanni Rotondo, subliniază în interviu Stefano Campanella, director al Tele Radio Padre Pio şi conducător al Oficiului de Presă al Provinciei călugăreşti „Sfântul Angelo şi Padre Pio” al Fraţilor Minori Capucini, care a publicat recent cartea „Cele trei mistere ale morţii lui Padre Pio”, pentru Editura San Paolo şi Editura Padre Pio de Pietrelcina.

Această vizită a lui Francisc are în centrul său stigmatele. Cum a trăit Padre Pio stigmatele?

Totul porneşte din momentul în care Padre Pio a fost hirotonit preot, la 10 august 1910. Cu acea ocazie a pregătit o iconiţă-amintire în care a scris cu mâna sa că voia să fie ca Isus: preot sfânt şi victimă perfectă. Apoi, din scrisorile sale descoperim că el a făcut de mai multe ori oferirea de sine însuşi Domnului pentru a obţine convertirea păcătoşilor şi purificarea sufletelor din purgator. La puţine săptămâni după această oferire de sine, Domnul i-a răspuns la Pietrelcina, exact în cartierul Piana Romana care va fi vizitată de papa, în timp ce era în rugăciune sub un ulm, prin darul stigmatelor. Apoi, de vreme ce el a fost dezorientat de aceste semne vizibile, a cerut Domnului să facă să dispară semnele vizibile şi să lase numai durerea. Aşa s-a întâmplat timp de câţiva ani. Apoi la 20 septembrie 1918, stigmatele au redevenit vizibile şi au rămas permanent pe tot parcursul vieţii sale; au dispărut treptat în ultimele înainte de moartea sa. Când a fost făcută inspecţia pe trupul lui Padre Pio, imediat după deces, medicul curant al lui Padre Pio care era şi primar de Pietrelcina, profesorul Sala, a observat că stigmatele dispăruseră complet fără a lăsa nicio urmă de cicatrice. Asta, conform ştiinţei, este definit un absurd fiziopatologic.

Cu privire la stigmatele lui Padre Pio, asupra acestui aspect s-au oprit atât sfântul Ioan Paul al II-lea fie Benedict al XVI-lea, vorbind tocmai despre oferirea de sine pe care a făcut-o Padre Pio, despre asemănarea cu Cristos. Însă, unele voci din trecut au manifestat perplexităţi. Dumneavoastră aţi avut ocazia să studiaţi profund această problemă. Ce idee v-aţi făcut?

Trebuie să spun cu un pic de regret că vocile care au exprimat perplexităţi despre autenticitatea stigmatelor lui Padre Pio erau caracterizate de o conştiinţă scăzută a tot ceea ce a fost aprofundarea pe care Biserica a voit s-o facă pentru a verifica credibilitatea fenomenului. În 1919, trei medici au vizitat stigmatele lui Padre Pio din ordinul superiorilor majori ai lui Padre Pio precum şi al Sfântului Oficiu, care au produs trei rapoarte; un al doilea raport datat în 1925 a fost făcut de unul dintre cei trei medici. Din toate aceste rapoarte reiese autenticitatea fenomenului. Doi dintre cei trei medici l-au definit un fenomen inexplicabil din punct de vedere ştiinţific; al treilea, profesorul Amico Bignami de la Universitatea „La Sapienza” din Roma, a ordonat un experiment: să fie pansate mâinile lui Padre Pio timp de opt zile, împiedicându-l să folosească orice substanţă pentru a ţine vii stigmatele. A garantat că după cele opt zile ele se vor vindeca. Acest experiment a fost făcut graţie a trei fraţi care au pansat mâinile şi picioarele lui Padre Pio; după opt zile, stigmatele sângerau mai mult decât înainte.

Dumneavoastră tocmai aţi publicat o carte: „Cele trei mistere ale lui Padre Pio”, în care vă opriţi asupra a trei circumstanţe foarte speciale legate de moartea sfântului Pius de Pietrelcina…

Printr-o serie de mărturii, dintre care unele inedite, am reuşit să reconstruiesc înainte de toate că Padre Pio a cunoscut momentul exact al morţii sale. Însă al doilea mister despre care nu există urmă de noutate, chiar dacă a fost publicat numai în Positio de la proces într-o singură carte, se referă la posibilitatea pe care el o acordase unei fiice spirituale să asiste la moartea sa deşi nu era fizic în convent, pentru că atunci când a murit Padre Pio, ea era în claustrare. În schimb, al treilea mister se referă întocmai la dispariţia stigmatelor fără a lăsa cicatrici, pentru că orice rană – spun medicii – în momentul în care se produce, automat demarează un proces de reparare cu ţesut cicatrizant. În schimb, atunci când s-a făcut inspecţia pe trupul lui Padre Pio după moarte, s-a descoperit că stigmatele sale – atestate în autenticitatea lor de trei medici – dispăruseră, fără a lăsa cicatrici.

(După www.vaticannews.va, 14 martie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.