Categorii

Cel puţin 20 de mii de catolici se roagă la Sheshan pentru Biserica din China

Sheshan-ChinaMii de catolici au venit în pelerinaj la sanctuarul Stăpânei Noastre din Sheshan, în ziua sărbătorii Mariei ajutorul creştinilor. Dar conform unei liste din dieceza de Shanghai, cel puţin 20 de mii de pelerini au venit la Sheshan în toată luna mai. Alţi catolici în China se roagă pentru Biserică în comunităţile lor locale.

Ziua de 24 mai a devenit o dată crucială de când Benedict al XVI-lea, în Scrisoarea sa adresată catolicilor chinezi (din 2007) a lansat Ziua mondială de rugăciune pentru Biserica din China. Cu această ocazie, Pontiful de atunci a cerut credincioşilor chinezi să se roage pentru a întări unitatea lor, împreună cu succesorul lui Petru; pentru a-i iubi şi a se ruga pentru persecutori; pentru a primi de la Bisericile din toată lumea „fraternă solidaritate şi grijă”, împreună cu „perseverenţă” în mărturia lor.

Probabil de teama unei adunări unitare prea vaste, de-a lungul anilor, multă poliţie a controlat sanctuarul şi guvernul a permis numai diecezei de Shanghai pelerinajul la 24 mai. Anul trecut catolicii din metropolă au cerut ca desfăşurarea de forţe ale poliţiei să fie redusă.

Din lista diecezei apare că de la 30 aprilie la 29 mai sunt înregistrate pelerinaje din Ningbo şi Taiyuan, cu grupuri conduse de preoţi compuse din câteva zei până la două mii de participanţi.

Anul acesta mulţi catolici au organizat şi grupuri via web pentru a se ruga pentru China. Şi tocmai în web circulă câteva fotografii ale bazilicii din Sheshan făcute din avion, comentate de multe chat.

Grupurile oferă rugăciuni pentru ocrotirea Bisericii din China şi pentru vindecarea bolnavilor. Un comentariu spune: „viaţa noastră este ca un pelerinaj şi va întâlni dificultăţi. Când mă simt abătut, o rog pe Sfânta Fecioară Maria şi îi ofer ei suferinţele mele şi cer ajutorul său”.

Un catolic pe nume Fang se roagă pentru ca Biserica din China să fie unită cu Cristos şi un altul se roagă ca Biserica din China să poată trăi în comuniune cu Biserica universală. Un altul, un laic, se roagă pentru sănătate şi pentru pace între Papa şi toţi preoţii Bisericii.

Un studentă se roagă pentru vocaţii în Biserică şi pentru ca ea să poată intra într-o vestită universitate anul viitor.

Dieceza de Shanghai a organizat un pelerinaj solemn la 11 mai, la care au participat credincioşii, surorile, preoţii, seminariştii. Dar nu era prezent niciun episcop. Unicul episcop prezent în dieceză, după moartea monseniorului Aloysius Jin Luxian (oficial) şi a monseniorului Fan Zhongliang (subteran), este monseniorul Tadeu Ma Daqin, din 2012 în arest la domiciliu.

Pelerinajul la sanctuar, situat pe vârful unei coline, se desfăşoară cu opriri la cele trei capele dedicate Preasfintei Inimi, Fecioarei şi sfântului Iosif.

Pr. Lu Qinglin, decan al zonei Punan, a condus prima parte a rugăciunii, încurajându-i pe credincioşi să ceară ajutorul Mamei binecuvântate şi rugându-l pe sfântul Iosif pentru ca să ocrotească Biserica din China, în special dieceza de Shanghai.

Apoi procesiunea a fost condusă de pr. Song Jianli, decan al zonei Pudong. Liturghia în bazilică a fost prezidată de pr. Wu Jianlin, decan al oraşului Shanghai. Au concelebrat cel puţin 50 de preoţi, între care unii străini. Intenţia de rugăciune era să ceară Fecioarei ocrotirea diecezei de Shanghai şi a Bisericii din China şi întărirea unităţii şi a comuniunii cu Biserica universală.

În omilia ţinută de pr. Wang Zhengping, decan al zonei Chongming, s-a subliniat că ofranda adusă lui Dumnezeu înseamnă a ne oferi pe noi înşine Bisericii în mod total, devenind instrumente de pace pentru lume şi slujind unitatea Bisericii.

Pr. Wu i-a condus apoi pe credincioşi în citirea rugăciunii către Sfânta Fecioară Maria de Sheshan compusă de Benedict al XVI-lea, cerând Fecioarei ocrotirea Bisericii din Shanghai, din China şi din Asia.

La Angelus din 22 mai, Papa Francisc a amintit tuturor credincioşilor de Ziua mondială de rugăciune şi a îndemnat să se ceară Mariei „să dăruiască fiilor săi din China capacitatea de a discerne în orice situaţie semnele prezenţei iubitoare a lui Dumnezeu, care mereu primeşte şi iartă”. De asemenea a exprimat dorinţa ca, „în acest An Jubiliar, catolicii chinezi, împreună că aceia care urmează alte nobile tradiţii religioase, să devină semn concret de caritate şi reconciliere. În acest mod ei vor promova o cultură autentică a întâlnirii şi armonia întregii societăţi”.

De Victoria Ma

(După agenţia AsiaNews, 24 mai 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.