Categorii

Cel mai bun profesor din lume este un frate din Kenya, Peter Tabichi câştigă „Global Teacher Prize”

Peter Tabichi, profesor de ştiinţe şi matematică la şcoala secundară din Keriko în satul Pwani din Kenya, a câştigat „Global Teacher Prize 2019”, distincţie pe care, în fiecare an, Varkey Foundation, o acordă profesorului care s-a remarcat mai mult prin metode educative în cele cinci continente.

Peter Tabichi, frate franciscan de 36 de ani, a fost premiat pentru că a donat 80% din salarul său elevilor săi pentru a-şi putea cumpăra manualele şi a plăti taxele şcolare şi a evita astfel o abandonare precoce a studiilor. „Ştiinţa este cheia pentru viitorul acestor tineri”, a spus fratele franciscan la Dubai în timpul acordării premiului care este în valoare de un milion de dolari, graţie patronatului şeicului Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, vicepreşedinte şi prim ministru al Emiratelor Arabe Unite şi guvernator de Dubai.

În pofida resurselor scăzute ale şcolii, un singur computer, absenţa aproape totală a conectării la internet şi suprapopularea claselor, până la 80 de elevi în sala de clasă, elevii profesorului kenyan au câştigat deja importante competiţii naţionale şi internaţionale, între care un premiu de la Royal Society of Chemistry din Regatul Unit.

„Acest premiu nu mă recunoaşte pe mine, ci pe tinerii din acest mare continent – a spus Peter Tabichi – eu sunt aici numai graţie a ceea ce elevii mei au obţinut. Acest premiu le dă lor o posibilitate. Relatează lumii că totul este posibil”.

Părintele franciscan de 36 de ani a trebuit să gestioneze şi problematici din afara domeniului educativ şi intrinsece în regiunea unde lucrează, Rift Valley din Kenya. A creat un Club al Păcii pentru a rezolva tensiunile dintre miile de etnii din sat, i-a convins pe părinţii fetelor să nu le oblige să încheie căsătorii precoce şi a învăţat metode de cultivare mai potrivite să suporte seceta care loveşte această zonă din Kenya punând în pericol supravieţuirea multor familii.

De Lorenzo Simoncelli

(După Vatican Insider, 25 martie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.