Categorii

Cei 80 de ani ai Papei, urări de la Ratzinger şi de la şefi de stat. Telefonul dat de Putin

papa-felicitari-80-aniEl răspunde astfel, cu un tweet de la @Pontifex: „Vă mulţumesc pentru afectul vostru. Nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine”. Astăzi, 17 decembrie 2016, vin din toată lumea urări pentru Papa Francisc pentru a 80-a aniversare a zilei de naştere. Şi de la predecesorul său şi de la diferiţi şefi de stat, între care Putin, care îi telefonează.

Urarea de „La mulţi ani” lui Bergoglio a venit în toate limbile. În timpul zilei, Papa a primit telefoane şi telegrame de la diferiţi lideri mondiali. Au venit prin poştă electronică peste 70 de mii de urări, provenind din toată lumea. Cele mai numeroase sunt în limba engleză, spaniolă, poloneză şi italiană.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, trimite cele mai bune urări ale sale şi ale americanilor Papei Francisc cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a zilei de naştere, dorind ca exemplul de umilinţă al Pontifului să fie călăuză pentru lume şi exprimând recunoştinţă deosebită pentru sprijinul Episcopului de Roma la normalizarea raporturilor dintre Statele Unite şi Cuba. „Prin cuvinte şi prin acţiuni, Papa Francisc a inspirat oamenii din toată lumea prin mesajul său de compasiune, speranţă şi pace. Ne-a îndemnat să ne privim pe noi înşine în alţii, să ajungem la cei care sunt la marginile societăţii, să avem milostivire şi grijă faţă de planeta pe care o împărtăşim”, se citeşte într-o notă difuzată de Casa Albă, în care Obama mai subliniază „marea onoare de a primi pe Sanctitatea Sa anul trecut şi de a lucra în cauze comune”.

Vladimir Putin îi telefonează Papei Francisc pentru a-i adresa „urările sale pentru aniversarea zilei de naştere”. Informează asta Kremlinul. Putin evidenţiază contribuţia enormă a Papei „la relaţiile dintre Rusia şi Vatican, acum la un nivel calitativ nou”, afirmă agenţia Tass. Putin şi Papa şi-au schimbat opinii cu privire la problemele referitoare „la protecţia creştinilor în zonele conflictelor regionale” şi cu privire la importanţa „dialogului interreligios constructiv” aşa încât să se ocrotească „fundamentele morale în lumea afacerilor”.

Cuvinte de sărbătoare adresate lui Francisc şi de primatul anglican Justin Welby, pe social: „Cele mai sincere urări ale mele şi Dumnezeu să te binecuvânteze”, a scris Welby.

La Francisc au venit şi felicitările patriarhului de Moscova, Kiril. Într-un lung mesaj publicat pe situl patriarhiei, reparcurge viaţa Papei Francisc „legată în întregime – a scris el – de slujirea lui Dumnezeu şi a Bisericii”. Kiril se bucură să noteze „gradul ridicat de înţelegere reciprocă la care au ajuns relaţiile bilaterale dintre Biserica ortodoxă rusă şi Biserica catolică romană în aceşti ultimi ani, şi din cauza poziţiei Sanctităţii Voastre” şi vorbeşte despre întâlnirea „de neuitat” de la Havana în februarie anul acesta, care „a dat impuls nou dialogului prietenesc şi cooperării dintre Bisericile noastre pentru binele păcii, dreptăţii, întărirea valorilor morale în societate şi pentru a depăşi diferenţele dintre creştini”.

Mesajul preşedintelui Republicii italiene, Sergio Mattarella, începe astfel: „Sanctitate, fericita ocazie a aniversării zilei dumneavoastră de naştere îmi oferă plăcuta oportunitate de a vă adresa, în numele poporului italian şi al meu personal, cele mai sincere şi călduroase urări”. Mattarella aminteşte că „Jubileul extraordinar al Milostivii, care s-a încheiat de puţin timp, a adus un mesaj de speranţă şi reconciliere de intensitate formidabilă. Vizitele Sanctităţii Voastre în Africa, America Latină şi Centrală, în Caucaz şi în diferite ţări europene – de la insula Lesbo la Suedia – au contribuit la întărirea dialogului şi a legăturilor de fraternitate şi solidaritate dintre popoare şi naţiuni diferite”. Şi „chiar Europei – adaugă el – Sanctitatea Voastră i-aţi repetat exigenţa de a regăsi propriile rădăcini, traducând valorile de solidaritate care caracterizează continentul nostru în politici coerente de primire şi deschidere faţă de cei mai necăjiţi, migranţi şi toţi cei care trăiesc, la marginile societăţii, situaţii de abandonare. Vizitând ca Primat al Italiei zonele mai mult lovite de cutremur – mai subliniază preşedintele Republicii – Sanctitatea Voastră a revărsat în populaţiile dur lovite nouă forţă şi sinceră speranţă în viitor. Italia vă este recunoscătoare pentru apropierea dumneavoastră constantă, în special în momentele de durere aşa de mare”.

Pontiful a primit astăzi dimineaţă urările afectuoase şi de la Papa emerit, Benedict al XVI-lea. Joseph Ratzinger le-a trimis printr-un mesaj scris şi foarte afectuos care a fost deosebit de apreciat. Apoi, după-amiază i-a telefonat personal. În afară de asta, Benedict al XVI-lea i-a trimis Papei Francis trei daruri pe care Jorge Mario Bergoglio le-a primit ca trei semne foarte personale şi semnificative pentru amândoi.

Ziua Papei Francisc trece cu normalitate, aşa cum a fost deja prevăzut, Papa o trăieşte cu mare bucurie. A fost deosebit de bucuros de prezenţa atâtor copii şi tineri care au participat la audienţa acordată comunităţii din Nomadelfia.

De Domenico Agasso jr.

(După Vatican Insider, 17 decembrie 2016)

traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.