Categorii

Cea mai mare biserică din lumea ortodoxă se va ridica în Urali

În teritoriul mănăstirii feminine dedicată icoanei Născătoarei de Dumnezeu „Împărțitoare de pâine” va fi construită cea mai mare biserică creştină (sau cel puţin ortodoxă) din lume, în măsură să adune aproape 40 de mii de credincioşi. A relatat asta la situl Znak.com starețul mănăstirii, skhiigumen-ul Serghei (Romanov). Acesta este un personaj aproape legendar şi mai degrabă misterios, cu trecut (se pare) delictuos, de care sunt legate multe personaje publice rusești: deputat din Dumă Natalia Poklonskaja (fost procuror al Crimeii), campionul de hochei Pavel Datsjuk, cântărețul Aleksandr Novikov şi alţii, între care diferiți întreprinzători şi oligarhi, toţi gata să finanțeze proiectul grandios.

Zhanna Rjabtseva a revelat câteva amănunte ale planului edilitar. Rjabtseva este preşedinte al parlamentului regional din Sverdlovsk, zona Ekaterinburg, şi ea enoriașă a părintelui Serghei. După cum spune ea, ideea super-bisericii ar fi fost aprobată direct de un alt vestit egumen, părintele Ilia (Nozdrin), părinte spiritual al însuși patriarhului de Moscova, Kiril (Gundjaev). Biserica va fi dedicată Sofiei – Înţelepciunii Divine şi va avea 77 metri înălțime, cu o cupolă de 22 metri înălțime şi 33 metri diametru (bolțile de la „Sfântul Petru” din Roma sunt înalte 45 metri, deşi cupola lui Michelangelo ajunge la 133 metri).

Întregul complex va fi dispus în trei mari naosuri şi va conține două biserici, una inferioară de 11 mii de metri pătrați pentru 20 de mii de persoane, şi una superioară de 6,5 mii de metri pătrați pentru peste 18 mii de credincioşi. Conform lui Rjabtseva anul acesta va începe construirea stilobatului, temelia în ansamblu, şi numai fundațiile for fi extinse pe 100×100 metri. Timpii de terminare a lucrării, conform cuvintelor sale „sunt în mâinile lui Dumnezeu, dar va fi un mare eveniment popular”. La întrebarea despre cine vor fi finanțatorii lucrării, răspunsul a fost că „vor fi câțiva fii spirituali ai părintelui Serghei”.

Tot conform lui Rjabtseva, de construcție ar fi interesați şi mulţi chinezi, fascinați de evenimentele care i-au fi dus pe membrii familiei imperiale a lui Nicolae al II-lea să-şi încheie în Urali propriul drum pământesc, şi „ar fi cerut să primească botezul chiar în aceste locuri, în timp ce acum chinezii convertiți trebuie să meargă în alte părţi, ca mănăstirea din Diveevo (întemeiată de sfântul Serafim de Sarov) sau la Lavra Preasfintei Treimi a Sfântului Sergiu, pentru a ajunge la izvoarele marii spiritualități rusești; se prevăd în noua biserică peste o mie de botezuri de chinezi pe zi”. În acest mod, biserica „Sfânta Sofia” va deveni principalul avanpost ortodox la porțile Asiei.

Un întreprinzător intervievat, dar sub anonimat, a explicat că adunarea de fonduri a început deja de vreo doi ani, şi a fost nevoie de numai un an şi jumătate pentru a determina terenul pe care să se construiască biserica, trei hectare şi jumătate de teren din proprietatea familiei Krekov, ai cărei membri inițial nu erau dispuși să cedeze. Preşedintele Rjabtseva a reuşit după aceea să-i convingă să-l vândă diecezei de Ekateringurg, pentru o sumă care a rămas rezervată, probabil aproape de 5 milioane de euro. Cei din familia Krekov refuză interviurile, declarând numai că „tăcerea noastră era una din condițiile acordului”.

Şi dieceza n-a comentat proiectul până acum, dar a promis să convoace în scurt timp jurnaliștii în această privință. În ambientele patriarhiei moscovite nu există informații precise despre viitoarea „super-catedrală”, însă de mult timp se discută despre diferite inițiative de devoțiune şi arhitectonice pentru a cinsti amintirea țarului martir şi a familiei sale în zona Ekaterinburg. Pe locul asasinării lui Nicolae al II-lea, aşa-numita „casă Ipatiev, a fost deja ridicată marea biserică „pe Sânge”, de peste 3 mii de metri pătrați pentru a putea încape circa 2 mii de credincioşi. Celelalte biserici mai mari din Rusia sunt catedrala patriarhală „Preasfântul Mântuitor” din Moscova, prevăzută pentru 10 mii de credincioşi, şi catedrala „Sfântul Isaac” la Sankt Petersburg pentru peste 10 mii de credincioşi, chiar dacă actualmente rămâne un muzeu, a cărei restituire o cere Biserica. Marea biserică din Urali ar putea să devină cel mai mare loc de pelerinaj din toată Rusia.

De Vladimir Rozanskij

(După AsiaNews.it, 24 ianuarie 2020)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.