Categorii

CCEE: „Europa are nevoie mai mult ca oricând de suflul credinţei”

CCEE-2017„Bisericile noastre catolică şi ortodoxă proclamă centralitatea persoanei umane şi demnitatea sa creată după imaginea lui Dumnezeu. Ele afirmă demnitatea naturii umane create libere. Libertatea umană se exercită la gradul său maxim în actul de credinţă religioasă. Actul de credinţă trebuie mereu să rămână liber. Constituţiile din statele noastre garantează drepturile fundamentale ale persoanei umane. Totuşi în societăţile noastre unele forţe sunt mereu în acţiune pentru a marginaliza, dacă nu chiar a şterge din spaţiul public, religiile şi mesajul lor. Noi credem că Europa are nevoie mai mult ca oricând de suflul credinţei în Cristos şi de speranţa pe care o dă. Creştinismul are un marcator de identitate care nu neagă celorlalţi drepturile lor umane, ci încearcă să coopereze cu toţi pentru realizarea binelui comun”. Este ceea ce au scris participanţii la al V-lea Forum European Ortodox-Catolic în mesajul aprobat la sfârşitul întâlnirii cu tema Europa în teama ameninţării terorismului fundamentalist şi valoarea persoanei şi libertăţii religioase.

Mesajul, împărţit în paisprezece puncte, dezvoltă câteva chestiuni discutate în cursul întâlnirii: demnitatea umană şi libertatea religioasă; intoleranţa religioasă, discriminarea şi persecuţia; fundamentalismul şi terorismul de astăzi; coeziunea socială şi fenomenul fricii în statul de drept privind la misiunea guvernanţilor şi la contribuţia Bisericii; angajarea Bisericilor în gestionarea conflictelor şi în promovarea binelui comun şi a solidarităţii; şi, în sfârşit, vestirea lui Isus Cristos ca răspuns la ameninţarea atât a fundamentalismului cât şi a terorismului.

„Europa laică – scriu participanţii – îşi înfige rădăcinile în tradiţiile noastre creştine, care i-au furnizat viziunea sa universalistă, concepţia sa despre demnitatea persoanei şi principiile moralei sale. A tăia propriile rădăcini înseamnă a merge la derivă. Golul interior îi expune mai ales pe cei mai tineri la solicitările cele mai rele. Reafirmăm cu putere că credinţa creştină îl implică pe om în toate dimensiunile fiinţei sale personale şi sociale. Se exprimă în dubla poruncă a iubirii faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele, care este cheia acceptării reciproce. Iubirea faţă de aproapele nu pune condiţii nici nu face calcule (cf. Mt 22,39). Dialogul adevărului între persoane de religie sau convingeri diferite este singura cale de ieşire din situaţii caracterizate de frică şi de excludere reciprocă. Dialogul ne învaţă să devenim mai umili. În confruntarea cu alţii descoperim mereu bogăţii nebănuite ale umanităţii noastre comune. Suntem fericiţi să înaintăm în acest mod spre o cunoaştere mai bună şi o iubire mai mare a Celui care este pentru noi realizarea umanităţii noastre, Domnul nostru Isus Cristos, «Calea, Adevărul şi Viaţa» (In 14,6)”.

Al 5-lea Forum s-a desfăşurat la Paris, la invitaţia arhiepiscopului de Paris, cardinalul André Vingt-Trois. Lucrările au fost conduse de cei doi co-preşedinţi ai Forumului, mitropolitul Gennadios de Sassima din Patriarhia Ecumenică, şi în numele preşedinţiei CCEE, de cardinalul Péter Erdő, arhiepiscop de Esztergom-Budapest.

În afară de bogatele sesiuni de lucru, participanţii au avut posibilitatea de a întâlni şi de a se ruga cu respectivele comunităţi locale: la 10 ianuarie la catedrala „Sfântul Ştefan” a mitropoliei greco-ortodoxe pentru o Rugăciune (Doxologie) la invitaţia mitropolitului Emmanuel de Franţa (Patriarhia Ecumenică), preşedinte al Conferinţei Episcopale a Episcopilor Ortodocşi din Franţa, şi la 11 ianuarie la catedrala „Notre Dame” pentru un moment de rugăciune cu ocazia expunerii coroanei de spini, condus de monseniorul Jérôme Beau, episcop auxiliar de Paris.

În cursul întâlnirii, participanţii au putut experimenta călduroasa primire a nunţiului apostolic în Franţa, monseniorul Luigi Ventura.

Sanctitatea Sa patriarhul ecumenic Bartolomeu a trimis un mesaj de urări şi binecuvântări patriarhale, urând succes, rezultate constructive şi continuarea Forumului. Cardinalul Angelo Bagnasco, arhiepiscop de Genova, Italia, era prezent ca nou preşedinte ales al CCEE.

(După Zenit, 13 ianuarie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.