Categorii

Catolicii chinezi. Kin Sheung Chiaretto Yan: Conectați şi noi on line la Liturghia papei în direct de la Sfânta Marta” în timpul lui lockdown

În perioada de lockdown, liturghia papei Francisc celebrată în Vatican la „Sfânta Marta” a ajuns şi în China unde, grație diferitelor platforme WeChat, catolicii chinezi au putut urmări transmisia directă cu traducerile în chineză. „O experienţă minunată”, destăinuieşte la agenția SIR Kin Sheung Chiaretto Yan din focolarul din Shanghai. „Este un fapt inedit pentru mulţi credincioşi să aibă acest contact direct cu Sfântul Părinte, să urmărească omilia sa, să primească binecuvântarea sa, să asculte cateheza sa”. Legătura dintre papa Francisc şi poporul catolic chinez crește şi este tot mai puternică. Duminica trecută, 24 mai, la sfârşitul lui Regina coeli, papa Francisc a salutat catolicii chinezi amintind sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria Ajutorul Creştinilor şi patroana Chinei. Este Sfânta Fecioară Maria venerată în sanctuarul din Sheshan la Shanghai. Un loc deosebit de iubit de catolicii chinezi, țintă de pelerinaje şi loc de venerație şi evlavie populară. Bazilica se înalță pe colina din Sheshan, în sud-vestul Shanghai-ului. Pe vârful său, o statuie impunătoare se arată asupra câmpiei ţinându-l pe Isus Prunc cu braţele întinse în faţa unui crucifix. „Încă de la începutul alegerii sale, papa Francisc, în fiecare an cu această ocazie, ne trimite salutările sale şi binecuvântările sale”, aminteşte Kin Sheung Chiaretto Yan, „arătând astfel marea sa iubire şi grija sa şi ale Bisericii universale faţă de catolicii chinezi”.

Papa Francisc a asigurat Bisericii catolice care este în China că este „parte integrantă” a Bisericii universale. Care sunt speranțele şi încercările pe care le trăiesc catolicii chinezi?

Mulţi catolici trăiesc o credinţă simplă în China, în special la sate. Suntem o minoritate şi credinţa noastră adesea nu este înţeleasă. Papa Francisc ne-a spus că suntem o „parte integrantă” a Bisericii universale. Aceste cuvinte sunt foarte importante pentru noi. Simţim o legătură spirituală cu Sfântul Părinte, însă contactele directe cu Biserica universală încă sunt limitate. Sfântul Părinte ne conduce pe drumul unității şi comuniunii şi ne încurajează „să fim puternici în credinţă şi tari în unirea fraternă, martori bucuroși şi promotori ai carității fraterne şi cetățeni buni”. Totuşi există şi situaţii dificile şi voci diferite în China care dezbină şi tulbură. Cred că problema este provocată de faptul că persoanele au fost dezbinate timp îndelungat de ideologii. În acest context, cuvintele Sfântului Părinte ne asigură de iubirea sa şi de comuniunea noastră cu Biserica universală.

Ce impact are papa Francisc?

Vocea Sfântului Părinte, care spune că este aproape de poporul chinez şi de guvern, este foarte importantă pentru a dezactiva războiul rece, aşa cum este importantă angajarea sa de a rămâne aproape de cei săraci şi de cei marginalizați, de a promova o cultură ecologică, de a favoriza unitatea popoarelor şi a culturilor şi căutarea unei noi economii. Sfântul Părinte este cu adevărat condus de Duhul Sfânt şi conduce Biserica şi omenirea spre un viitor mai bun, o lume de pace.

Cum aţi trăit această perioadă de epidemie şi ce rol au avut catolicii în ţară?

În această perioadă specială de criză şi de pandemie, mulţi catolici s-au simţit susținuți de credinţă şi de speranţă. Într-o minunată cateheză rostită în timpul unei audiențe de miercuri, Sfântul Părinte a spus: „Credinţa este protest împotriva unei condiții dureroase al cărei motiv nu-l înţelegem; non-credinţa înseamnă a ne limita să îndurăm o situaţie la care ne-am adaptat”. Deşi persoanele n-au putut merge în mod normal la liturghie datorită bisericilor închise, oricum au avut mai mult timp pentru a sta cu familia şi, în loc de a rămâne inactivi, au descoperi noi mijloace pentru a practica credinţa lor urmărind liturghia zilnică on line. Încă de la începutul izbucnirii lui Covid-19, a fost emoționant să vedem cum surori şi credincioşi catolici s-au străduit angajându-se în prima linie în voluntariat alături de persoanele mai nevoiașe fără a face distincție de credințe. Apoi, când în urmă cu două luni situația în străinătate s-a înrăutățit, şi eu am fost implicat personal, împreună cu organizaţii catolice chineze ca Jinde Charities şi Yahve Caritas, în trimiterea de zeci de mii de măști sanitare şi dispozitive de protecție în Italia şi în alte țări. Inițiative concrete care au fost susținute şi de guvern şi de persoane necatolice.

Mii de persoane au urmărit şi în Republica Populară Chineză liturghia celebrată zilnic de papa în timpul ultimelor săptămâni. Cum a fost?

Pentru mulţi catolici a fost o experienţă minunată să urmărească liturghiile zilnice ale Sfântului Părinte on line în această deosebită perioadă de timp. Este un fapt inedit pentru mulţi credincioşi să aibă acest contact direct cu Sfântul Părinte, să urmărească omilia sa, să primească binecuvântarea sa, să asculte cateheza sa. Acest lucru a fost posibil prin diferite platforme WeChat unde se putea urmări transmisia directă cu traducerile în chineză. Ne-am dat seama repede că această dificultate putea să devină o oportunitate. Exemplul papei Francisc a fost încurajator şi a determinat dieceze şi preoţi să facă la fel. De fapt, dacă la început unii preoţi erau şovăitori să ofere servicii on line, cu exemplul papei Francisc, preoţii au devenit mai activi regândind munca lor pastorală în mod nou. Astfel s-au născut inițiative noi cum sunt lecțiile de catehism on line pentru copii şi rugăciunea condusă de învățători şi părinți. Încredințăm ţara noastră şi pe toţi copiii Stăpânei Noastre de Sheshan pentru că această nouă generație este speranţa şi viitorul Bisericii.

De M. Chiara Biagioni

(După agenția SIR, 30 mai 2020)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.